Jahody ze stromu



Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?)
11.3.2009 21:34

Stratifikace je vytvoření optimálních teplotních a vlhkostních podmínek pro semena. Teplota pro stratifikaci různých semen může být rozdílná, vlhkost je pro všechny druhy semen shodná. Nejlépe připravíme vlhké prostředí pro semena ve směsi čistého hrubozrnného písku a rašeliny. V případě nouze můžeme použít jen jednu z uvedených složek. Semeno se směsí rašeliny a písku mísíme v poměru 1:2-3 (jeden díl semene a dva až tři díly písku nebo rašeliny či směsi obojího). Směs udržujeme po celou dobu stratifikace ve vlhkém stavu, s 60% vlhkostí. Této vlhkosti dosáhneme použitím cca 0,5l vody na 3kg suchého substrátu. Před stratifikací máčíme semeno 24 hodin ve vodě. Potřebnou teplotu zabezpečíme uložením stratifikační směsi se semenem v lednici, ve sklepě, jamách vyhloubených v zemi, nebo i volně v přírodě.  Otázkou je, jak dlouho stratifikovat a za jaké teploty. To by Vám ale měli říci tam, kde jste semena koupila. Zdravím - Daniela.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
host - 47.39 (?), 11.3.2009 20:33

obednala jsem si z aukra semena tohoto jahodoveho stromku a v navodu se pise ze je mam stratifikovat prosim poradte mi jak dekuji Dolezalova

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 11.3.2009 21:34

Stratifikace je vytvoření optimálních teplotních a vlhkostních podmínek pro semena. Teplota pro stratifikaci různých semen může být rozdílná, vlhkost je pro všechny druhy semen shodná. Nejlépe připravíme vlhké prostředí pro semena ve směsi čistého hrubozrnného písku a rašeliny. V případě nouze můžeme použít jen jednu z uvedených složek. Semeno se směsí rašeliny a písku mísíme v poměru 1:2-3 (jeden díl semene a dva až tři díly písku nebo rašeliny či směsi obojího). Směs udržujeme po celou dobu stratifikace ve vlhkém stavu, s 60% vlhkostí. Této vlhkosti dosáhneme použitím cca 0,5l vody na 3kg suchého substrátu. Před stratifikací máčíme semeno 24 hodin ve vodě. Potřebnou teplotu zabezpečíme uložením stratifikační směsi se semenem v lednici, ve sklepě, jamách vyhloubených v zemi, nebo i volně v přírodě.  Otázkou je, jak dlouho stratifikovat a za jaké teploty. To by Vám ale měli říci tam, kde jste semena koupila. Zdravím - Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 154.147 (?), 20.11.2009 14:52

Čtu tady samí blbosti. Na jižním Slovensku se moruši černé běžně říká stromová alebo drevená jahoda nebo malina a když se utrhne před úplnou zralostí je hodně kyselá. "Psílie" a Arbutus unedo jsou mimo mísu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
LiiB0R - (11) - 156.150 (?), 5.12.2009 13:00

Jahodovy strom je jen marketinogý pojem, lidi s IQ menším než 100 potom mají dojem že si kupují něco težce exotického, faktem je že to nemá s jahodami chuťově ani evolučně či geneticky nic společného, a samotný strom je skutečně dobrý jen na palenku, která mimochodem za moc nestojí.

Avšak planika je celkem krásny strom,  který by si měl najit cestu do nížinných zahrad,, ale ne ten který všichni znáte(jahodový str, arbutus unedo) ale americké planiky, které snesou drsnější klima a jsou přeci jen dekorativnější, např A. arizonica či menziesii

Jinak se taky přiklaním že by ta kysela jahoda by měla byt nedozrálá černá moruše, chutove by to odpovidalo, stromkově taky a nezrale plody nejsou vyloženě nepodobne jahodě

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.6 (?), 31.7.2013 23:14

 Včera, ked´ som bolá vonku, tak som spomínalá, na stromové jahody. Práve som hovorilá kámoške ako vyzerajú a vůbec je nepoznalá. Beriem to ako osud, že som o chvíľu narazilá, na ten strom. Pravé začínajú dozrievať prvé plody. Mne pripomínajú podlhovasté maliny žltej, svetlo ružovej až fialovej farby a sú dosť sladké (tie zrelé) a majú tu svojú vůni. Nezrelé boli svetlozelené a tvrdé.. Po vašom je to Moruše černá a podľa mňa vůbec nepripomína jahodu. Na Slovensku je to dosť často videný strom a obľúbený. Je to malý zázrak naposledy som je jedlá asi pred 11 rokmi v Blave.V Českých Budějovicích je moruše v blízkosti Tři Lvu v parčiku u Vltavy. Dúfam, že som pomohlá. Kaťa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika