Jahody - odrůdy



Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?) 
13.9.2016 21:44, zobrazeno: 9722x

V Zahrádkáři vyšel asi třídílný seriál o odrůdách jahod, poměrně kritický k řadě populárních odrůd z hlediska odolnosti chorobám, chuti ap. Problém je, že z těch kladně hodnocených odrůd jich není mnoho k sehnání, zvláště na Moravě. Momentálně bych rád doplnil pěstovaný sortiment o nějaké pozdní a stáleplodící - Malwina, Florence, Cristina či Albion, Asia, San Andreas, případně rannou Flair.  Pokud jste je někde zahlédli v nabídce, nejlépe na trase Ostrava - Olomouc - Hradec - Praha, díky za informaci!

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 83.225 (?), 13.9.2016 23:11

Nevím jak u Vás, ale u nás obchody sazenice berou od pěstitelů-jahodáren a to si můžete taky rovnou od nich objednat. Malwinu má Sempra Turnov. Kromě Sempry jsem si všimla, že další jahodárny mají letos mnohem méně druhů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 154.28 (?), 14.9.2016 6:26

V dnesi dobe je vetsina odrud licencnich (krome Florence, Elsanty, Honeoye, Karmen...). Licencni mnozeni provadi snad jen Turnov a Vranany (mensi mnozstvi se nevyplati). A pak nekdo licencni dovazi ze zahranici a preprodava - Berry servis a Jahodarna Cejkovice u Jicina. Jinak nic, nekde "na trase" sezenete jen Elsantu resp. kontejnerovane z Vranan.

Malwina je citliva na fytoftoru a je silne napadana trasnenkami. Asia je citliva na padli a antraknozu. Bez postriku je v podstate nelze pestovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 23.98 (?), 14.9.2016 8:20

S tou Malwinou jste mě nepotěšil, líbí se mi, že zraje v průměru 22 dní po Elsantě (která mi na jaře zčásti zašla právě na fytoftoru) a odolnost u ní udávají snad dobrou...

Z ranných mám Daroyal, Elsantu, pak Karmen a Koronu a pokud chci rozšířit sklizeň pro dítě ideálně na celé léto, budu muset vybrat něco ze stáleplodících. Chemii s výjimkou eventuálního postřiku na jaře a po sklizni aplikovat nechci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 156.182 (?), 14.9.2016 10:29

Pokud Vas Malwina laka, tak ji zkuste. Mne se take libilo pozdni dozravani, ale ukazalo se jako dosti neprakticke. Zkuste si vyhledat popis u nemecke firmy Kraege (vlastnik licence).

Na fytoftoru neni zdaleka tak citliva jako Elsanta, ale neni ani odolna, mel jsem vypadky cca 5-10%. Postriky proti kvetopasu a trasnenkam jsou nezbytne. I staleplodici jsou napadany trasnenkami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.98 (?), 14.9.2016 14:45

Obávám se, že už nebude kam sázet - dnes jsem cestou kolem nějakého zahradnictví koupil Rumbu (další ranná frown) a z nutkavé potřeby něčeho stáleplodícího jsem vzal plato Aromasu - abych si po návratu přečetl recenze, že je nepoživatelný, tuhý a bez chuti...sad

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 135.181 (?), 14.9.2016 16:26

Moje zkušenosti s jahodami:

- Svilušky ve 3 vlnách.

- Mšice vylézající ze srdíček.

- Padlí na všem okolo.

Nemám chemické vzdělání takže jahody jedině hydroponicky v hermeticky uzavřeném prostoru - nejlépe na oběžné dráze.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika