Jahody Elsanta



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
            
host - 25.2 (?) 
21.6.2013 14:03

A co klasiku která nezklame a to českou Karmen? Jinak super jahoda je Dita nebo Ilona. Ze zahraničních Darselekt a Floranc.  Je to o individuální chuti pěstitele a konzumenta.Mám možnost porovnat chuťové vjemy se zahraničními odrůdami z USA a Itálie. Ale Semprácké odrůdy jsou plně srovnatelné a v mnoha případech i chutově lepší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 25.2 (?), 21.6.2013 14:12

A co se týká úhynu sazenic, v mnoha případech se jedná, nezlobte se ve zpusobu pěstování zahrádkářem. Jahodník ve své podstatě je velmi plastickou a přizpůsobivou rostlinou a v sebezáchovném procesu přežije i v problematických půdnich a pěstebních podmínkách.Souhlasím s tím, že pokud si koupíte sadbovač s deseti sazenicemi tak mortalita dvou sazenic se zdá vysoká. Ale většinou tuto ztrátu zbylé bohatě nahradí.wink  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4475) - 155.121 (?), 21.6.2013 14:20

Z hypersuperkrámů v sadbovačích raději ne. Je to bída. Objednat z jahodárny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 236.91 (?), 21.6.2013 15:40

Pred rokmi sme si kúpili tuším v Hornbachu desiatku minisadeničiek anglickej novinky Honeye. Aj keď zhruba polovica vysadených sadeníc v krátkej dobe odišla na čiernu listovú pleseň, zvyšok prežil a, ako píše pán pred Kukym, bohate vynahradil straty. Jahoda je burina, poplazy v krátkej dobe "zamoria" celý záhon. Honeye má veľké, zdravé a chutné plody. Odporúčam.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.42 (?), 21.6.2013 18:43

Jahody Elsanta

Mám jahody na skromném záhonku asi 1,2ha. Po dlouhé době, kdy jsem měl pauzu, jsem koupil Frigo sadbu v Berry servisu. To bylo asi před 12 lety.  Sortiment- Honeoye, Darselect, Sonata Symphony, Korona a Florence. Posléze jsem z Mažic dokoupil Karmen, Ditu, Polku, Evitu, Pegasus a Pandoru. Mé hodnocení- Honeoye výborná, pod kapkovou závlahou plodí spolehlivě 3 týdny a nezdrobŇuje. Sonata- Velmi dobrá, bohatá násada, chuťově však trochu jednodušší-bez kyselinky. Symphony-pozdnější, bohatá násada, chuťově výborná, špatně vyzrávají špičky. Korona-velmi plodná, velmi mačkavá, chuŤově výborná, perfektní na samosběr, málo odolná svilušce. Florence-velké plody, bohatá násada, vysoká úroda, náchylná na teplotní šok na folii nebo textilii. Z těch dalších chci vyzvednout Karmen, která byla vyšlechtěna na Velehradě v r 1955 a stále je jedna z nejlepších- obrovská lahoda s lesní chutí, vysoká plodnost, všechny plody výběrové a první jakosti. Jediná nevýhoda je citlivost na zelenokvět. Pegasus je osvědčená pozdní odrůda a Pandoru jako velmi pozdní zatím zkouším. Elsantu jsem si nechal nakonec. Měl jsem ji 2 roky a zrušil. Místo ní jsem pořídil Elkat, který dobře plodí, velké až obrovské plody, ale sklon k zdrobňování na sazenicích staršídh 2 roky. Vloni jsem se dokonce vrátil k Induce a letos se mi velmi odvděčuje. Toto je ovšem hodnocení z mého prostředí, ale jinde v jiných podmínkách si musí každý vybrat tu svoji TOP odrůdu.

Wendy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.42 (?), 23.6.2013 11:17

Podobně jako s Elsantou jsem dopadl s Polkou. První sklizeň - pěkné a chutné jahody, po sklizni začala postupně vadnout - některé sazenice udělaly odnože a i ty vadly, odcházely. Tak raději šla. Nechal jsem se zlákat tou bílou - "ananasovou" jahodou. Není velká, chutná jahodově, dosti se množí. Ve výběru pro zahradu obyčejně vyhrávají jahody velké (chutné). Já mám favority mezi odrůdami, které nedorůstají velikosti dětské pěstičky. "Mici Šindler" nikdy nebude velikosti Karmen, je dost blízká tvarem a velikostí té Pineberry White Dream. Ale řekl bych, že v chuti překvapí, já ji kladu výš než Karmen. Trpí skvrnitostmi listů (Karmen padlím), ale pokud to půjde, v zahradě ji mít budu. Letos jsme našel první zralou, ale než jsme si uvědomil, že bych ji mohl vyfotit s tou bílou, slupl jsme jí. Tak snad při příštím focení. U té bílé nevím, kdy je zralá. U měsíčních jsem se to naučil, tam jde zralá snadno utrhnout, u téhle to bude pokus omyl. 

Polka
Polka
pineberry White Dream
pineberry White Dream
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.42 (?), 23.6.2013 19:57

Jahody Elsanta

P. Ivan z okénnka. Karmen znám už z doby, kdy jsem ráčil sbhírat rozum. Má maminka, která jahody pěstovala od r. 1926, se nikdy nezabývala odrůdami typu Senga nebo Hummi. Zatoí, když přišla do sortimentu Karmen, byla jedna z prvních, kiterá ji rohodně propagovala. Na doplnění- odrůdy, které pěstovala maminka, byly Madame Moutot, Georg Soldvedel, Eva Macherauch, a ze stále plodících Red Rich.

Wendy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.42 (?), 23.6.2013 20:09

Jahody Elsanta

Ještě na doplnění- nejranější sorta u nás pěstovaná byla Surprise des Halles. I dnes je tato odrůda tzv. ozdravená, základem mnoha šlechtění.

Wendy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 16.7.2013 12:40

Otec Karmen nepěstoval, ale ty další ano. My jsme měli tu Mici. Na rozdíl od Karmen spíše drobnější, měkká, trpící skvrnitostmi, ale výborná. Je o 30 let starší než Karmen, tehdy byl jiný ideál. Jestli berete nějakou sadbu z Turnova, asi jí nějaké menší množství už letos na podzim budou mít.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 90.250 (?), 23.6.2013 12:46

Já se musím Elsanty zastat. Mám ji teprve 2. rokem, sázela jsem loni na jaře. Letos jsem už sklidila z 45 rostlin 10 kg výborných jahod a sklizeň ještě není u konce. Nějaké plody jsou už i na těch asi 30 nových, co jsem zasázela letos na jaře.

Celkem zatím z těch asi 75 sazenic odešly asi 3 sazenice, na jejich místech v pohodě rostou jiné. Snad se jí bude dařit dál.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika