Hnůj pod rakytník?



host - 144.38 (?) 
19.9.2016 23:40, zobrazeno: 3154x

Dobrý den, můžu při sázení rakytníků dát pod ně slepičí a králičí hnůj?Má s tím někdo zkušenost? Nebo by bylo lepší pod ně nic nedávat?František

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 130.82 (?), 24.9.2016 8:59

Asi bych byl velmi s hnojem opatrný: rakytník je "cosi" na způsob hráchu tj. s dusíkatými ehm symbiotickými bakteriemi na kořenech. A proto případné přehnojení dusíkem, a stane se to snadno, je silně kontraproduktivní!

Vím to z vlastní zkušenosti, kdy v dobré víře a nevěda (na zahrádce jsme vystřídali několik odrůd včetně té první asi ještě nešlechtěné někdy před 30 lety) jsem jinak roky nehnojeno začal se strojeným běžným cereritem přilepšovat... podpořil jsem sice přírůstky a celkově vitalita keřů šla ten rok (roky) přes léto opticky nahoru,

ovšem jak se žel ukázalo tak obvykle velmi odolný rakytník téměř potom nepřežil zimu... a následující rok obvykle pevné a tuhé tedy zdravé listoví bylo silně napadeno nějakou devastující zřejmě houbou.

To mě donutilo o rakytníku si něco více přečíst: nikoli nadarmo je tzv. pionýrskou rostlinou, dokáže se sám o sebe dobře postarat... a proto pokud hnojím tak velmi lehce a na dusík pozor, tedy vysloveně dusíkatá hnojiva NE!

A obecně je vůbec na vše citlivější a proto rád potom zajde rakytník samec. Je na vztek nějaký ten rok čekat, než nový samec doroste a začne opylovat: do té doby samičí keře jsou dobré tak na dobrý čaj z listí, ovšem s tou houbou a viz výše ani to ne, ono stačí že v pozdějším létě je listí rádo napadeno rzí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika