No juhoslovenská ako juhoslovenská. U nás je známa ako Gemerská. (i keď je pravda že patríme k juhu SVK ale neni to teké najpresnejšie vyjadrenie). S tým množstvom je to pravda. Je to veľmi pracná robota nazbietať čo i len 120 L a to množstvo pálenky tiež nestojí zato. Stromov je tu v Gemeri dosť, či už v lesoch, pastvinách, ale aj v záhradách. To znamená, že pálime aj čistú ale aj takúto drienkovicu(hlavne tí, ktorým sa nechce s tým veľmi zabávať). Nazbierame 100 L jabĺk Vínoviek, teda prastará odroda z Moravy (tušim Jadernička), ktorá je známa svojou vysokou cukornatosťou, ktoré samozrejme zošrotujeme. Zbytok suda doplníme (cca 20L) drienok. Po vykvasení odnášame na vypálenie doi pálenice (V mojom okolí pálenica LUkovišťia, ktorú by spom zaradil do top10 na SVK a rada ďalších na hornom Gemeri.) Tie drienky tak prerazia tie neutrálne jablká, že fakt len odborník odhalí, že sú tam jablká. Pálenka fakt vonia celkom ako čistá drienkovica. Jedna vec esšte ak tie jablká sú troška viac aromatickejšie tak ich po prehltnutí cítiť. = vôňa drienkovice, chuť jabĺk. Taktiež to nieje pálenka na zahodenie.