Dřín (Cornus mas), dřínky a vše okolo



Stránky: 1,  2,  3   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?) 
15.10.2014 10:04, zobrazeno: 29570x

Z jedné "nevlastní zahrady" mám pravidelně pár kilo dřínků jako naturální odměnu za péči. Nyní uvažuji, že bych si pořídil dřín na zahradu "skorovlastní" nebo svoji.

Tedy první otázka je, jestli jej komponovat spíše do části okrasné, nebo do části užitkové. Druhá otázka je, jestli jít cestou nejlevnější (výsevem), mírně pracnější (hřížením) nebo nákupem nějakého kvalitnějšího kultivaru.

K první otázce prosím zejména o fotky, jak máte zakomponován keř Vy, vážení diskutující.

K druhé otázce uvítám postřehy těch, kteří zpracovávají plody s vysokým obsahem vitamínu C (druhý za rakytníkem a jednoduchostí zpracování před šípkem). Pak je také otázka, jstli nakupovat orůdu šlechtěnou na vyšší obsah cukru nebo odrůdu šlechtenou na vyšší obsah vitamínů.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 193.108 (?), 15.10.2014 10:43

Mám zakomponováno v okrasné části, jarní kvetoucí dřín je ozdoba docela na dlouho. Vzhledem k velikosti, spíše malosti jsem dřínky zatím nechal jen ptákům.

Hezký den

Tonda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 220.132 (?), 10.2.2015 19:55

Jak jste se tedy rozhodl, pane Stando?

Myslím si, že z pecky budou docela malé plody, ikdyž zkusil jsem zasít nějaké pecky od známého, který má kultivat na véliké plody. Ten náš stromo-keř má spíše malé, více divoké plody. Ty kultivary na cukernatost jsou moc dobré chuťově, avšak vitamínů tam asi bude poskromnu - kdo ví. Ikdyž ony i ty divočejší jsou dobré, ale jen v určité fázi zralosti (téměř přezrálé).

A kdybych mohl vybrat místo pro tuto dřevinu, po zkušenosti s tím, jak roste, tak bych volil buďto okrasnou část zahrady, popřípadě nějakou smíšeninu, ale do stromořadí se to nehodí. Jedině mezi další velké keře - třeba moruše či lísky. Ale to by opět muselo být uspořádáno tak nějak esteticky až okrasně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Petyou - (2) - 227.5 (?), 6.2.2015 15:18

Na zahradě mám 3 keře dřínu, které jsem zakoupil před dvěma lety, zatím neplodí a mám je zakomponované v ovocné (slunné části) mezi morušemi, atd.

Bydlím v Českém středohoří, takže mám možnost dřínky trhat ve volné přírodě od srpna do října. Lze z nich dělat sirup, marmeládu, pálenku. Osobně jsem zatím zkoušel jednoduchou marmeládu - je velmi chutná, aromatická. Nespotřebované ovoce mrazím.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 178.235 (?), 6.2.2015 16:51

Před čtyřiceti lety jsem zakoupil ze Slovenska ušlechtilý, naroubovaný dřín.Jeden keř jen málo roste a plodí nádherné ovoce, druhý keř rovněž nijak neroste a plodí drobné, brakovité plody.Měly to být různé odrůdy.Dřín je okrasný svým nejranějším květenstvím, plody je nejlepší sbírat po opadu (do celty).Dozrává a opadáva průběžně (podobně jako pravý špendlík),otrhávání nechutného (světlečerveného)ovoce zamítám.Takový pak lze použít na džem, marmelády i na kvas a hlavně čerstvě napadané plody konzumovat.Jsou to až do fialova zbarvené chuťovky. Keř za celou dobu nijak neudržuji, dřevo dřínu patří m.j.mezi nejtvrdší. AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 105.33 (?), 6.2.2015 20:54

Dříny jsem vypěstoval z pecek stromu dřínu z městského parku. Dnes mají přes 2 metry na výšku, kvetou a plodí již 2 rok. Jejich stáří je 6 nebo 7 roků. Vysazeny jsou v přírodě, v budoucím lesoparku, mezi duby, hlohy, trnkami a šípky. Řekl bych v jeho přirozeném prostředí. Tam patří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.132 (?), 27.3.2015 19:12

Když bych zastrčil pecky někam do trávy, nebo pod keř, vyrostou? U nás v okolí nikde volně nerostou, viděl jsem je pouze v městském parku (na ty chuť nemám). Tak kdybych ty pecky někam zastrčil, kde budou mít větší šanci vyrůst? Tráva? Kopřivy? Pod keři? Pod stromy? Nebo nejlépe do lesa?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 105.33 (?), 27.3.2015 19:53

Nejlépe Vám porostou v kelímku od piva nebo ustřižené PET láhvi. Dole dírky na odtok vody, dáte 3-4 semena a později necháte jen nejlepší. Druhým rokem máte kontejnerované sazenice připravené k výsadbě. Jen pozor - musí být dobře stratifikováno, jinak přeleží. Semena očistit hned jak plody spadnou dolů, nechat lehce zaschnout a dát je do vlhkého písku. Nebo hlíny a nechat venku přejít mrazem. Stejné jako v přirodě. Je to světlomilná rostlina, nesázet do stínu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 220.132 (?), 3.4.2015 19:08

No něco mám vyseto v zahrádce, to bubu přesazovat. Ale jde mi spíš o to, jak průbojné jsou ty mladé kytičky ve volné přírodě? Zkoušel někdo?

Dave

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 220.43 (?), 24.5.2015 21:41
Dřín je jako ohrožený druh, takže je ve volné přírodě zakázán i sběr plodů, ale i naopak jeho vysazování bez souhlasu orgánu OP.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika