Choroba malin



Karel R. - (2) - 178.60 (?) 
5.8.2018 10:05, zobrazeno: 7187x

Dobrý den,

na stanovišti mám maliny čtvrtým rokem.  Letošní úroda nebyla k ničemu. Nejde o malé množství způsobené suchem, ale maliny měly nestejnoměrně vyzrálé jednotlivé bobulky v plodu, byly ztvrdlé, kyselé a bez malinové chuti.

Teto týden jsem vstříhal odplozené uschající dvouleté výhony. Letošní nové výhony jsou extrémě malé, slabé, nitkovité, je jich 20x více, než by jich mělo být (foto). Na celém záhonu jsou použitelné tak 2 výhony!

Vloni byla obrovská úroda, kilogramy vynikajících malin, ale tato choroba se již začínala hlásit: Pár prutů mělo již ony nekvalitní plody a asi 3 rostliny jsem vykopal, pro ty přehuštěné pidivýhonky. Letos je to všude, tak nevím, co dělat...? Je to odrůdou nebo péčí? Postřik? Vykopat - to bych musel vykopat vše a ještě by stejně v zemi zbyly kořínky...

Odrůda je neznámá od známého, 2x plodící. Hnojím kompostem, občas zalévám.

Děkuji za rady, hezké léto

Karel

letosni vyhony
letosni vyhony
vyhony 2
vyhony 2
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 142.52 (?), 5.8.2018 12:46

Metlovitost. Vykopat, spálit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.66 (?), 5.8.2018 14:47

Je to přenosná nemoc? Mám vedle sebe kvalitní nové maliny Polka i takto postižené starší porosty, musí se likvidovat vše? Děkuji, Bohouš.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 225.115 (?), 5.8.2018 17:16

Z jiné diskuze:

Houba didymella applanata - Jedná se o houbovou chorobu, která přezimuje v napadených letorostech. Ty se poznají podle toho, že v okolí pupenů se tvoří různě velké fialové až hnědočerné skvrny, kůra praská a výhony odumírají. V příštím roce z nemocných výhonů vyrůstají letorosty, které tvoří zmíněnou metlovitost. Náchylnější jsou rostliny pěstované na suchém a slunném stanovišti, kde je zásaditá půda. Prevence spočívá v odstranění odplozených výhonů u země (na podzim), zalévat a kypřit půdu, upravit půdní reakci přidáním hrabanky z jehličnatého lesa. Pro jistotu provedeme 3x postřik přípravkem Euparen (25g/10 l. vody) od výšky letorostů 20cm až po začátek kvetení.
Měl by zabrat i Kuprikol.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.11 (?), 5.8.2018 22:00

Pokud odstraníte všechny napadené výhony - metlovité nebo se skvrnami (= zdroje infekce), houba by se neměla dál šířit. Není důvod likvidovat zdravé nenapadené rostliny.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Karel R. - (2) - 212.32 (?), 6.8.2018 0:32

Děkuji, kopat tedy budu zřejmě určitě. Má smysl sázet na stejné místo jinou odrůdu? Mám tam udělanou novou, krásnou drátěnku a je mi trochu líto hledat jiné místo na zahradě.

Je třeba udělat příkop a vyměnit půdu?

Jak se houba vlastně šíří? Jestliže je napaden celý porost, nerad bych takto pravidelně sisyfoval. Není chybou používat při odstraňování výhonů jedny nůžky? Ale jak jinak?

Vím, že někdo má na zahradě maliny celá léta a metlovitost neřeší a maliny jsou.

Je to tedy spíše stanovištěm?

Existují rezistentnější odrůdy?

A neodejde metlovitost třeba po čase sama?

Děkuji za Vaše zkušenosti.

Karel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 136.21 (?), 6.8.2018 6:34

Bohužel není zcela jisté že metlovitost způsobuje zmíněná houba. Někde se tvrdí, že napadení houbou je až sekundární jev na porostu. Náchylnost k metlovitost je údajně způsobena nevhodným stanovištěm, obnaženým kořenovým systémem a hustotou porostu. Takže metly vykopte, a co je zdravé lépe zabezpečte a uvidíte sám jestli se nemoc projeví i na zdravých časem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 6.8.2018 8:27

Metlovitost z pozemku sama neodejde, s didymelou nemá nic společného. Didymela je houbovka, metlovitost je nejspíše viróza (fytoplazma?). Přenáší se dotykem s poraněnými pletivy, buněčnou šťávou (tedy, když začnete s pletím v nemocné a pak protrháváte zdravou), na nářadí, savým hmyzem, dokonce několik zdrojů uvádí, že je přenosná i prostřednictvím včel - pylem. No a samozřejmě s oddělky. Tedy kopat a rychle, sledovat jestli někde nevyrůstá něco, co vyrostlo z oddenků skrytých v zemi. Na stejné místo, po odstranění opravdu všech kousků kořene oddenků, ze kterých by mohla zmladit nemocná rostlina, maliny po výměně zeminy klidně dejte. Ta výměna je nutná, malina po malině neroste nijak dobře, brzy je náchylnější k didymele než porosty vysazené na (pro maliny) panenské půdě, vysazené do vyměněné zeminy (cca 40 cm do hloubky, co to - podle okolních porostů jde - do šířky). Hlídejte okolní rostliny, jestli se neobjeví i u nich...

Pro Lídu, 225.115, 136.21: souvislost mezi napadením houbou a virem není, vyléčit didymelu lze, metlovitost ne. Didymela je dispoziční choroba, napadá obyčejně zdravé, ale více let na jednom místě pěstované maliníky, ostružiníky (podle péče, kvality půdy, místa) někdy už po 5 letech, jindy až po 8-10, při kvalitní péči u odolných odrůd prakticky není. Metlovitost si přinesete od souseda a rozjíždí se už první rok (i když na kvalitním stanovišti se může navenek více projevit až s léty dalšími), na okolní porosty se šíří přenosem jmenovanými cestami, didymela se šíří prostřednictvím spór.    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika