borůvky kanadské



Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?)
18.11.2013 11:54

Díky za info, na zálivku si dám větší pozor. Jenom jste mi zapomněl sdělit, odkud jste koupil ty sazenice. Díky moc. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 18.11.2013 9:49

PanStanda napsal: "Letos jsem dokupoval Duke (3)".


Abych se přiznal, tahle odrůda Duke se mi nedaří a nedaří. Už jsem ji vysazoval 2 x (vždy na jaře) a nikdy se mi neujala. Ještě pěstuji odrůdy Chandler a Bluecrop, a ty jsou bez problému. První keřík Duke mi odešel v prvém roce po jarní výsadbě někdy začátkem podzimu. Letos na jaře jsem objednal ve Strážnici další dva, jako náhradu. Jeden z nich byl evidentně suchý už při vytažení z balíku, ten druhý také nic - moc, ale chytil se a obrazil. Ale radost netrvala dlouho, protože přibližně koncem června začal stagnovat a pak odešel postupně také. Kupodivu oba strážnické keříky byly zakořeněné do namulčované (pravděpodobně bukové) listovky a nikoli do rašelinového substrátu. Nevím, kde se stala chyba. Byla to malá rostlinka, proto jsem ji nepřesazoval, ani nehnojil. Chtěl jsem, aby se nejprve v původním květináči chytila, s tím že bych ji na podzim přesadil do větší nádoby. Možná jsem podcenil zálivku, čert ví (jaro bylo deštivé a velmi chladné). Chci se ale o Duke pokusit ještě jednou. Kde sazenice nakupujete, pane Stando?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 18.11.2013 11:43

Ano, Duke je zatím nejchoulostivější odrůdou, kterou jsem poznal. Dle recenzí má být jednou z nejlepších poloranných, ale neměl jsem dosud tu čest to posoudit. Je nevcitlivější v kořenech na přísušek.

Jinak borůvky koření mělce a proto se prakticky nemají okopávat. Vždy prokořeňijí do nově namulčovaného substrátu a dle mých zkušeností je hloubka výsadbové jámy potřebná pouze pro uchování zásoby vody. Pokud v době růstu můžete obden zalévat, pak záhon může být klidně hluboky jen 15-20 cm a pod tím "sádrovaná opuka". Z toho, že Vám prokořenil do listovky a nikoliv do rašeliny soudím, že jste udělal stejnou chybu jako já - tedy nechal substrát přeschnout a tím se stala na přechodnou dobu rašelina hydrofobní. Tchýně mi sice tvrdí, že ke každé sazenici v tom kritickém týdnu nalila konev vody, ale já jí to věřím leda tak u prvních 12ti a zbytek "plantáže" zůstal nasuchu. Sousední Bluecrop a GT73 to zvadnutí přežily vcelku dobře, ale přírůstky byly o poznání menší. Vás na chvilku zachránila ta listovka, která tolik hydrofobní po přeschnutí není, ale zase nemá tak velkou akumulační schopnost jako kvalitní rašelina.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 18.11.2013 11:54

Díky za info, na zálivku si dám větší pozor. Jenom jste mi zapomněl sdělit, odkud jste koupil ty sazenice. Díky moc. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 18.11.2013 12:38

Okrasné zahradnictví Havlíček Staré Hradiště

Mám to nedaleko a při osobním odběru nad 20 kusů jsem měl ještě množtevní slevu. V rámci "skororeklamace" mi DUKE prodali tříleté za cenu dvouletých. Hlavně mají příjemně velké kontejnery Ø18 cm pro dvouleté a Ø22 pro tříleté sazenice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 2.73 (?), 24.11.2013 10:37

To jsem rád, že někdo "jede" v množství keříků borůvek přes 20 kusů. Borůvky bych nejŕaději dal na celé pole. Duke pěstuji od loňského podzimu. Letos přirůstaly pěkně, také se mi zdálo, že zpočátku nějak živořily, ale přičítám to přesazování. Měl jsem ale problém s odrůdou Northland. Už jsem ji odepisoval a pak jsem použil Kristalon pro rododendrony - po jedné zálivce se po týdnu vzpamatovala. Podlil jsem tím i Duke - rostliny se velmi zlepšily v růstu i vzhledu. Listy měly krásně tmavě zelené. Co se týče težkých kovů - snad v Kristalonu to nebude překročené - normu neznám - ale výrobce uvádí, že se dá používat i pro borůvky. Dávat si z úsporných důvodů hnojivo či zeminu s vyšším obsahem težkých kovů do potravin je hloupost.Jedů i tak máme v jídle dost. Je zvláštní, že zde hodně lidí řeší zalévání borůvek. Pěstuji borůvky asi 9 let a nikdy jsem je dodatečně nezaléval. Jen letos jsem v létě preventivně zaléval, a to keřík, který mi podryl asi krtek a ten začal schnout. Tak jsem díry ucpal rašelinou, zalil ho Kristalonem a podzimu keřík dožil dobře. Na všechny borůvky mi celodenně svítí slunce, žádný igelit pod nimi nemám a nevadnou. Plodí dobře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 208.2 (?), 24.11.2013 23:53

Kristalon na rododendrony používam k hnojeniu čučiek už roky. Najväčší efekt v podobe bohatej úrody veľkých plodov mi však prinieslo až hnojenie OM granuľami. Tam kde cez deň praží na kríčky slnko, je občasné zalievanie nutné. V opačnom prípade ľahká pôda v letných horúčavách preschne a rastliny s plytkým koreňovým systémom trpia, aj keď to markantne nedávajú najavo, tak ako napr. veľkokveté azalky alebo hortenzie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 25.11.2013 0:42

Kristalon je čistě minerální hnojivo a tam rizikové těžké kovy nejsou. Rizikové je především Guano z některých lokalit. Vícesložková přírodní surovina prostě může obsahovat jak prospěšné stopové prvky, tak i v potravní pyramidě naakumulované rizikové látky. Do průmyslově syntetizovaných fosfátů, síranů a dusičnanů se prostě těžké kovy (ale i stopové prvky) prostě nemají šanci jak dostat, pokud nejsou v receptuře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 15.99 (?), 25.11.2013 23:44

Najviac rakovinotvorného kadmia sa laboratórne zisťovalo v sovietskom superfosfáte, ktorý sa ťažil tuším na poloostrove Kola. Kolko tisíc ton sa vtedy vysypalo na naše lány, to už dnes nikto nezráta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 135.155 (?), 18.11.2013 19:04

Pokiaľ diskutujeme o potrebnej veľkosti výsadbových jám, potvrdzujem skúsenosti p. Standy. Hĺbka nemusí byť veľká. Keďže som kríčky vysadil medzi viničové kry, musel som aj šírku jám zvoliť úmerne vzdialenosti medzi sadenicami viniča, nie však viac ako 50 cm. Ílovitú pôdu som aspoň z boku odizoloval PVC- vrecami od rašeliny. Mulč pod čučkami som urobil z borovej hrabanky a neskôr zaistil sieťkami v drevených rámikoch proti hrabavým kosom. Pod mulčom som mal čiernu netkanú textíliu- ochranu proti letnému preschnutiu. Čerstvú rašelinu a organické hnojivo vždy opatrne zapracujem do vrchnej vrstvy ležiacej pod mulčom. Tam kde nedostriekne voda z trysiek zavlažovania trávnika, musí priísť k slovu záhradná kanva s ružicou alebo ručná zavlažovacia pištol.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 135.155 (?), 18.11.2013 19:06

Pestujem odrody: Blue ray, Early blue, Patriot, Bluecrop, Emblue...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika