Boruvka z lesa



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?) 
23.7.2013 10:49

Ja do kompostu zbytky oleje (z vareni) davam a nemyslim, ze by se nerozlozil (i mastny papir zcela za rok zmizel).

Dale se mi vylilo trochu mineralniho (ne-eko) oleje z vymeny sekacky do zamkove dlazby. Poskozene (naolejovane) betonove kosticky jsem vymenil za nahradni a schoval stranou... za 3 roky jsou jako nove, takze bakterie evidentne sezraly ten olej.

Nekde zde jsem cetl, ze clovek pouzivajici eko i neeko olej na retezovou pilu srovnal delku rozkladu prislusneho oleje a ten mineralni mu zmizel mnohem drive nez ekologicky..

Osobne bych se vubec nedivil, kdyby v tech eko olejich byla nejaka tezko rozlozitelna latka a ekologove nedomysleli nejake ne zcela zjevne dusledky (jako v elektronice omezeni olovnatych pajek: ano, nemame sice olovo, ale elektronika nic nevydrzi. Nebo v dieselovych autech DPF filtry: ano, urcite velikosti castic ven z motoru nejdou, ale spojene neviditelne problemy za to dle meho nazoru nestoji - tim nerikam, ze by se nemely resit, ale urcite ne DPFkem).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 21.10.2013 11:44

Rozložení olejů závisí na rychlosti jejich zmýdelnění. V půdách bohatých na humus se o zmýdelnění postarají huminové kyseliny a huminové soli.

Osobně do kompostu dávám zbytky olejů a tuků spolu s popelem z dřeva. Suché zmýdelnění provedete tak že tukem nasytíte papírovinu nebo piliny a promícháte se suchým popelem. Mokré zmýdelnění provedete tak, že do 2 litrů vařící vody přimícháte 8 polévkových lžic dřevitého popela (nebo jednu polévkovou lžíci sodného louhu) a za stálého míchání přilejete 1 litr teplého oleje (či rozpuštěného sádla). Po vychladnutí vylejete na kompost tak aby se to aplikovalo na co největší plochu. Připomínám, že jakýkoliv tuk i mýdlo je "uhlovodík" a je potřeba, aby v kompostu bylo dost dusíkatých látek (ty. případně je doplníme přimícháním jedné polévkové lžíce močoviny).

Teoreticky tak lze likvidovat i minerální oleje, nikoliv však jejich aditiva (např PCB z trafoolejů staršího data výroby) a nečistoty (obrusy kovů, carbonové částice,...).

A zpátky k borůvkám. není tolik důležité pro mazání řetězu používat obyčejný nebo ECO olej, ale nepoužívat vyjetý motorový olej. I kdyby stopová množství nezpůsobila znečištění podzemních či povrchových vod, nečistoty z oleje mohou ovlivnit mykorhizu a tím změnit podmínky pro růst převahy borůvčí na podmínky vhodné pro převahu růstu trav apod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 9.4.2014 14:39

Oznamuji, ze jsem brusnici boruvku (z lesa) pred 14ti dny pri prilezitosti presazovani kanadanek presadil do raseliny, pridal kysely kristalon ... a dnes s uzasem zjistil, ze na ni jsou krome hromady listecku i kvety!?

V teto souvislosti se ptam, zda mam boruvku nechat ve stinu, nebo dat spis na slunce (zalivku ji zajistim). V prirode roste jak jsem videl pod stromy i na slunku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 9.4.2014 14:51

Cítíte to správně. Poroste-li borůvka na slunci, plody přinese sladší a chutnější, ale   nároky na závlahu (které jsou u borůvek i tak velké) budou ještě větší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 9.4.2014 15:50

Pisete tak jiste "plody přinese sladší a chutnější"... s ohledem na to, ze vetsina dostupnych materialu tvrdi, ze lesni boruvku (Vaccinium myrtillus) nelze pestovat mimo les, soucasne zde 2 lide potvrzuji, ze z toho nic vlastne nic moc nebylo... a ja jako amater nejamaterstejsi prinesu z lesa zbidaceny pidi kericek (rostouci temer mimo pudu diky erozi) a hned prvni jaro mam kvety, tak si rikam co je kde spatne.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 175.130 (?), 9.4.2014 20:19
Dobrý večer. Martine i "odborná literatura" někdy kecá. Slovutní autoři jednoduše opisují. Nejlépe je si postupy o které máte zájem jednoduše vyzkoušet, nebo se podívat jak to dělají sousedi a jaké mají výsledky. Zdeněk
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 9.4.2014 20:34

Take dobry vecer,

   no a prave proto jsem zde a ptam se: Haloo:  je tu nekdo, kdo ma brusnici boruvku na zahrade (ne v lese) a plodi mu? Nerikejte mi, ze jsem prvni clovek, ktery to zkousi... :-)

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 175.150 (?), 10.4.2014 21:28
Dobrý večer. Brusinky a borůvky se dají pěstovat normálně ve skalce není to žádná věda. Jsou to keříčky velice nenáročné. Borůvky chtějí lesní hrabanku. Brusinky snesou vyloženě kamenité "podloží". Až pojedete někam vlakem - horskou lokálkou tak se podívejte jak se krásně daří brusinkám mezi pražci. Brusinky se používají jako doplněk k bonsajím a plodí.Bohužel nemám fotku. Zdeněk
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.227 (?), 11.4.2014 6:03

No jo, jenomže Vy jste pane Zdeňku na horách.Vám porostou i volně zapíchlé hrábě.Borůvka z lesa i brusinka by chtěla v nížinách aspoň na severní stranu skalky, anebo klasický polostín.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 11.4.2014 10:59

A vůbec... všimli jste si?borůvkám se v lese daří nebývale, ať už jsou na plném slunci, v polostínu, nebo ve stínu.Mezi jehličnany asi o trochu více, než v listnatém lese-mám to tak vypozorováno.Důležité je pěstovat je v kyselém prostředí.Už kdysi dávno jsem slychával, že borůvčí přesazené z lesa na zahradu prosperovat nebude... asi je to pravda, nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika