Aronie



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?)
31.8.2018 10:47

Děláme ročně okolo 100 litrů a prodáváme ji a rozdáváme a každý říká, že nikdy nepil lepší šťávu. Hlavně nikdy nepřevařujte!!!

To jste teda dobří. Spotřebujete na sirup bezmála meterák cukru, kolik liodí to pak pije? Nemáte uvedeno, kolika litry vody zalijete ty 2l aronií. Taky dvěma litry? A kolik q aronií sklidíte?
   Toho převaření bych se nebál. Jediný vitamín, který se tím zničí je Céčko. Aronie ho obsahuje, to je pravda, ale taky řadu jiných cenných látek, které se za tepla uvolní líp.   Vitamínu C je dost v jiných potravinách. V rozředěném sirupu z čerstvých plodů ho až tolik nebude, nehledě na to, že skladováním jeho obsah klesá.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 9.143 (?), 29.8.2018 20:51

Sirup dělám takhle:

Ke 3l rozmixovaného ovoce dát 1 a 1/2l vody + 4 dkg kyseliny citrónové, nechat 24h.
Druhý den procedit, na 1litr šťávy 1kg cukru, vařit 5-10 min. + sbírat pěnu, horké plnit (opatrně - prská), lahve položit a nechat vychladnout.

To vaření je důležité, nevařená šťáva je možná náramně zdravá, ale dobrá fakt ne. Hanča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.161 (?), 30.8.2018 22:01

Hlavně to nikdy nepřevařujte, nejenom že to není dobré, ale ještě zničíte všechny vitamíny. Děláme léta nejznámější recept (2l aronie, 80g kyseliny citronové, zalít vodou a nechat dva dny macerovat, plody propasírovat přes plátno a smíchat s cukrem 1:1(. Chutnější šťávu jsem nikdy nepil. Děláme ročně okolo 100 litrů a prodáváme ji a rozdáváme a každý říká, že nikdy nepil lepší šťávu. Hlavně nikdy nepřevařujte!!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 53.80 (?), 30.8.2018 22:50

Jen takový dotaz na vaše názory.
Samozřejmě vím, že veškerou sterilizaci, tepelným zpracováním atd., se hodně až většina vitamínů zničí nebo se jejích obsah značně sníží. A taky i oxidaci.
Proto preferuji vína nebo ještě lépe nakládaní takových surovin do lihu.
Nicméně pro abstinenty nebo děti se mi v tom směru, aby to aspoň trochu chutnalo, bylo to čiré, se mi osvědčilo jen parní odšťavňování.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 31.8.2018 10:47

Děláme ročně okolo 100 litrů a prodáváme ji a rozdáváme a každý říká, že nikdy nepil lepší šťávu. Hlavně nikdy nepřevařujte!!!

To jste teda dobří. Spotřebujete na sirup bezmála meterák cukru, kolik liodí to pak pije? Nemáte uvedeno, kolika litry vody zalijete ty 2l aronií. Taky dvěma litry? A kolik q aronií sklidíte?
   Toho převaření bych se nebál. Jediný vitamín, který se tím zničí je Céčko. Aronie ho obsahuje, to je pravda, ale taky řadu jiných cenných látek, které se za tepla uvolní líp.   Vitamínu C je dost v jiných potravinách. V rozředěném sirupu z čerstvých plodů ho až tolik nebude, nehledě na to, že skladováním jeho obsah klesá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.161 (?), 31.8.2018 20:01

Cukru jsme letos spotřebovali 60kg. 100 litrů sirupu je už s cukrem. Sklízíme 30 keřů a letos bylo přes 120kg aronie. Voda se dává na plody jen tolik aby byly ponořené. Nevařený sirup vydrží do příštího léta i ve sklepě, kde není po celý rok více než 8 °C. Já sám vypiji tohoto sirupu tak 5 litrů za rok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 31.8.2018 10:48

Ano, aronie má přirozený obsah kyseliny sorbové, která umožňuje výrobu sirupu postupem za studena s dobrou skladovatelností v chladu (pod 8°C).

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 31.8.2018 10:30

Základním principem konzervace formou sirupů je fakt, že při obsahu jednoduchých cukrů nad 50% hmotnostních nejsou podmínky pro rozvoj většiny patogenů. Důležitá je ale i čistota při přípravě (zejména pak pro postupy "zastudena"). Pasterace a sterilace prodlužují skladovatelnost nenačnutého balení, ale i postupy zastudena mají svou údržnost "do jara" při uložení v ledničce (při 2°C i více než 1 rok).

U receptu co jste uvedla je zásadní chyba v množství přidané vody. Obecně bych se přikláněl k receptům, které uvádějí množství vody odpovídající úplnému potopení plodů v macerační nádobě. Zpravidla je pórovitost nepomačkaných plodů kolem 30% a tedy na 2 litry sypaných malviček by odpovídalo 0,7 litru vody. Pokud ale nalejete jen 0,5 litru a trdlem plodypomačkáte do míry, která umožní vystoupat vodě nad plody (aby byly zcela potopené) dosáhnete aromatičtějšího výsledku. Louhování je možné urychlit přidáním malého množství cukru (5-10 g na 1 l náplně nádoby) a kyseliny citrónové. Konzervační cukr se přidává až podle výtěžnosti šťávy. Tj. pokud z výše uvedeného množství malviček a vody záskáte 1,2 litru ovocné šťávy, tak k tomu přidáte 1,2 kg rafinovaného cukru (nebo 1,5 kg medu). Chuť upravíte pak následně přidáním další kyseliny citrónové a případně přírodních aromatických konzervantů (křenový nebo zázvorový sirup).

Křenový nebo zázvorový sirup připravíte tak, že na hrubším struhadle postouháte kořen/oddenel a po vrstvách prosypávaných cukrem upěchujete do sklenice. Pěchováním sez cukru vytvoří aromatický sirup, který slijete pro samostatné použití. Vylouhovaný základ použijete v případě zázvoru jako polotovar na čaje (zalejete lžičku vodou, přikápnete citrón), křen pak jako polotovar na výrobu "vejmrdy".

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 115.223 (?), 1.9.2018 16:59
Dekuji vsem za tuto diskuzi ohledne sirupu, kterou jsem svym dotazem vyvolal. Moc mi to pomohlo. Zitra se chystam na dalsi varku ctyr litru plodu aronie a chystam seto udelat takto: -pred zalitim vodou je posypu kyselinou citronovou a trochu plody v hrnci pomackam -dam mene vody jen tak, aby byly plody ponorene -necham v lednici cca 2 dny, obcas promicham -plody pak precedim v cedniku pres platynko a jeste vymackam, co to pujde -pridam cukr tolik kg, kolik litru jsem ziskal stavy _dochutim stavou z citronu -pak preliju rovnou do vyvaenych lahvi Tak dam vedet, jak to dopadlo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 1.9.2018 20:56

Při přípravě zastudena je lepší používat krystalické (potravinářsky čisté) formy kyselin než šťávu z citrónu. Jednak je v citrónu proměnlivý poměr kyselin a druhak při dostatečném množství kyselin se u citrónu mohou projevit vedlejší chuťové tóny, které nemusí být vžy žádoucí (pachuti, ocasy,...).  Mimo jiné, kyselina zajistí, aby v případě zkvašení naředěného sirupu vznikla "nízkoalkoholická limonáda" (viz známý analog = "babiččina" limonáda z bezového květu).

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 115.223 (?), 2.9.2018 15:09
Dobra poznamka, dam tedy radeji bez cirronu. Diky. A jeste dotaz: neni problem, kdy lahve nakonec jeste zavarim na 80° na 20 minut? Vitamin C neresim, jde mi o trvanlivost.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika