Angrešt Rezistent de Cluz



host - 130.82 (?) 
14.7.2018 13:31, zobrazeno: 1647x

Před několika málo lety na jaře do Tesco navezli sazenice drobného ovoce, s maďarským popisem ovšem po podrobnějším zkoumání původ byl Rumunsko, také tam byly některé vlastní rumunské odrůdy jako červený rybíz Abundent (tzn. Hojný) a také jsem objevil angrešt Rezistent de Cluz, což už dle názvu vypovídá že to má být angrešt Odolný z Kluže.

Na internetu toho je k tomuto ngreštu hodně málo. Na obrázku dle obalu by to možná měl být spíše angrešt zelený, dle obrázků na internetu spíše žlutý. 

V tom žlutém stavu je to ale taková konzervárenská tj. na přímo nepoživatelně tvrdá zralost, jíst se dá až po zčervenání (začervenání) a kdy plody uvnitř změknou, slupka je stále tužší.

Je uváděno, že chuť má být osobitá a což při nějak vstřícném přístupu mohu potvrdit. Není ale nijak výrazná. Liší se od toho na co je člověk zvyklý u staré klasiky (třeba Bílý nádherný) a tak nějak má blížeji k také odolnému a novému červenému Hinnonmaki, a jen tak na okraj i tato odrůda byla v těch sazenicích z rumunské množírny a nabízeno v Tesco.

Velikost pozdnějších a kulatých plodů je drobná, tak do 1 a 1/2 výjimečně do 2 cm a alespoň letos kdy jsem se konečně dočkal první viditelnější úrody.

Keřík je výrazně trnitý, trny dlouhé, neustále a velmi divoce vybíhají nové dlouhé a tenké výhony a které je třeba zavčas redukovat. Už od prvního pohledu a také s ohledem na drobné plody angrešt má blízko k nějak původním těm divokým formám?

Angreštů mám zvědavě asi kolem 10 odrůd jak té klasiky tak nových. Letos u mne padlí angreštové a na těch starých odrůdách řádilo velmi výrazně. Rezistent de Cluz se ukázal v tomto směru zatím jako 100% odolný... a nestříkal jsem ho!

Závěr dle mne:

a) je to taková spíše rarita na způsob Černého Neguše nebo Josty a která nezamoutí, určená totiž k postupnému příležitostnému zobání a protože plody dozrávají také postupně, 

b) angrešt může být východiskem pro někoho, kdo chce mít alespoň nějaký angrešt a protože tam u něho padlí nagreštové řádí velmi výrazně a znemožní mít jinak angrešt vůbec.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika