Aktuální chuť rakytníku



Martin_Sviadnov - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 17.241 (?) 
14.7.2017 9:17, zobrazeno: 2035x

Dobrý den,

máme na zahradě rakytníky Krasavice a Sluníčko (a k nim opylovače), letos poprvé nám na obou dozrávají plody. Aktuálně se už dost vybarvují do žluta až oranžova. Zkusil jsem z obou keřů pár bobulek utrhnout a ochutnat. Samozřejmě, že míra kyselosti je zatím veliká, co mě ale překvapilo, je, že plody z obou keřů mají v sobě nahnilé tóny a to dost výrazné. Jelikož nemám zkušenosti s rakytníkem, nemám to jak porovnat, zda je to v pořádku, či není. Od příbuzných máme zmražené bobulky rakytníku, do buchet a koláčů výborné, nakyslé, ale žádné nahnilé pachuti v nich cítit nejdou.

Je to běžný projev chuti, která po dozrání vymizí, případně se odstraní zamražením? Nebo ta nahnilost je projev nějaké nemoci či vady?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
moonvil - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 112.141 (?), 14.7.2017 16:42

Plody rakytníku se doporučuje začít sbírat cca 14 dní po plném vybarvení, momentálně jsou jedlé jen ty nejranější odrůdy, ostatní mají ještě chvíli čas.

Žádná hnilobná pachuť by neměla být přítomna. Přezrálé plody, které se nestihnou včas sklidit a změknou, bývají potom dost nechutné, ale to není v této roční době zatím aktuální. Ne každému však chuť rakytníku vyhovuje, ona má takové specifické aroma. 

Jestli je příčinou Vaší pachuti nějaká choroba těžko říct, bobule by měly být při sběru bez nějakých skvrn, relativně pevné při zmáčknutí (tak, aby se daly trhat bez rozmačkání), důležité je taky jak vypadají keře - zda nemají povadlé větve, žluté listí apod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika