Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:
To že je odrůda samosprašná neznamená, že na rostlině jsou dva druhy květů.Někdy se to stává u chmele,zvlášt u rostlin množených z meristémů,že některá větev je samec nebo se celá samičí rostlina přemění na samce.Pěstitelé chmele to znají a někdy z toho šílí ,protože samec dokáže výrazně snížit kvalitu.
U kiwi je to jinak.Všechny samice co jsem viděl,jak u argut,colomikty,činské a dalších druhů většinou vytváží prašníky.U většiny z nich nedochází k tvorbě pylu,přesto vytváří pyl i některé klony které potřebují k opylení samce.U samosprašných odrůd dochází k vlastnímu opylení ,ale nejsou to květy samičí a samčí ,ale na samičím květu dozraje pyl který opyluje.Samci u actinidii vytváří jednoduchý květ s pylem a jsou ve střapcích.
Samosprašných odrůd je vice,jak VEJKI(někde uváděna jako WEIKI),
ISSAY(firma Starkl ji pravděpodobně prodává pod názvem PICOLO),
JENNY(jedná se o čínskou actinidii) a ASHOKA(taky čínská actinidie,ta podle některých informací mívá samčí i samičí květy na jedné rostlině)
VEJKI-act.arguta,plody velikosti angreštu ,zelené z osluněné strany s červenohnědým líčkem.Po dozrání velmi aromatické,sladké.Tato odrůda je plně mrazuvzdorná,pokud namrzne na jaře v době rašení plně obrůstá,jen je menší plodnost.
ISSAY(PICOLO)-identický habitus,jedná se o argutu,nemá načervenalé řapíky u listů,plody jsou malé,asi poloviční angrešty ,velmi aromatické.Podle mých zkušeností je málo mrazuvzdorná a přesto že ji pěstuji moc ji nedoporučují.Většinou nevydrží vice jak 4-5 let bez zakrytí a ochrany.Plodnost nastupuje velmu brzy, často už v květináči.
JENNY-čínská actinidije,poměrně mrazuvzdorná,plody jsou ale velmi malé,chlupaté.
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika