Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:
Náhodou jsem našel tyto dotazy a rád na ně odpovím a upřesním některé nejasnosti.Kamčatským borůvkám se věnuji více jak 15 let.
Otázka samosprašnosti je podobná jako u kanadských borůvek,literatura stále tvrdí ,že je potřeba více odrůd k uspěšnému pěstování ,přestože jsou i plně samosprašné odrůdy, jako nejvíce pěstovaná BLUE CROP.U kamčatských je to podobné,původní klony uvedené na trh byly směs toho, co se tady dalo použít a namnožit.Odrůda MODRÝ TRIUMF je samosprašná,prošla mnoha testy.Je velmi urodná ,s mimořádně velkými plody a hlavně keře tolik nezahušťují.Problém neplodnosti bývá většinou jinde.Keře kvetou velmi brzy na jaře ,často v době, kdy včely ještě neletájí .Květy jsou odkázány na OPYLENÍ HMYZEM,proto je můžou opýlit jen čmeláci ktěří lítájí jak známo při mnohem nižších teplotách jak včely.Pokud čmeláci nejsou je to problém.
Keře nejvice plodí na jedloletém dřevě,pokud se nezalévá a nehnojí nejsou přírustky a ani plody.
Plody dozrávají velmi brzy a často celou úrodu zkonzumijí ptáci v době dozrávání hlavně na chatách a chalupách ,kde je kontrola obtížnější.
Samozřejmě ,že další odrůdy můžou přispět k vyšší urodě.
Ve prospěch samosprašnosti svedčí i to že se podařilo vyšlechtit i remontantní odrůdu s plody dozrávajícími v červenci.Zatím tříletá plodnost slibuje novinku s plody velikosti malin,uvidime jestli se tato vlastnost udrží.
Plody kamčatskych borůvel jsou zdrojem prvních vitamínů,dozrávají týden až 14 dnů před jahodami.Barviva v plodech obsahují cenne antioxidanty.Dokonce jsou plody prědmětem výzkumu nejen u nás ,ale i USA a Japonsku. Miroslav Chovanec
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika