Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Je to trošku jinak. Popis kdoulovce a kdoule (kdouloně sedí), ale kdoule jsou většinou známy právě jako plody kdoulovce. Kdouloň jako ušlechtilá odrůda má několik odrůd, často se liší i tvarem a velikostí plodu. Od kulatých velikosti pomeranče až po obrovské, i kilogram a víc vážící plody často až hruškovitého tvaru a většinou potažené jemným chmýřím na rozdíl od kdoulovce, který má plody hladké a téměř lesklé. Využití je veliké. Od přídavku do marmelád pro vysoký podíl pektinu v dužnině, přes pálenky až po ony záhadně umístěné plody v lahvích firmy RJ kde plave plod v destilátu. Marmeláda ze samotných kdoulí by asi byla poněkud trpká. Do prádelníku bych dal spíše plod kdoulovce, protože je menší. Kdouli bych dal do misky na skříň a dovolím si tvrdit, že dvě kdoule vhodně umístěné po bytě nebo podomě předčí všechny Air osvěžovače a navíc nerozprašujete do vzduchu potenciální alergeny. Pokud jde o syrovou kdouli, mohu jen doporučit pro velký obsah vitamínů a vůbec látek člověku prospěšných. Já sám mám několik odrůd, ale za poslední roky se mi nepovedlo zpracovat ani jednu, protože jen dozrají, oberou je děti a sni syrové. Pavel