Okyselení by neměl být problém měřit běžnými Ph papírky. Otázka je kolik by mělo být Ph kyselé půdy vhodné třeba pro ty borůvky.
Druhá věc je ta, že běžná půda má absorbční setrvačnost, tudíž při běžném prolití okyselené vody voda proteče a půda se potom vrátí ke svému přirozenému Ph. Nešlo by okyselenou půdu třeba udělat tak, že běžná půda, hrabanka se rozmíchá s vodou na kaší v nějaké třeba velké vaničče a potom se postupně upravuje třeba dva dny co hodinu na potřebné Ph přídavkem kyseliny, třeba dusičné a rozmícháním, dokud se to Ph už samo nemění a zůstává kyselé? Pak by stačilo tu kaši třeba jen nalít do jámy vystlané třeba černou mulčovací tkaninou, počkat, až vsákne voda a půdu potom dát na ty borůvky. Ta kyselost by se mohla nějaké měsíce udržet a když se borůvkám bude dvakrát za rok ta půda měnit, mohly by to ustát.