Z hlediska pH půdy to je poměrně jedno. Z pohledu borůvek již méně. Pokud přidáte kyselinu dusičnou, musíte počítat s tím, že v půdě nezůstane dlouho volná, dojde ke sloučení a kyselé prostředí bude tvořeno převahou iontů NO3, nejčastěji ve vztahu k Ca, Mg. Dusík je ale pro rostliny živina a tak jí postupně odčerpají a kyselost samy sníží. Pokud použijete kyselinu fosforečnou je situace podobná jen s tím rozdílem, že místo růstu podpoříte vyzrávání a kvetení a vazba Ca - PO4 je méně rozpustná proto má dlouhodobý efekt. Pokud přidáte kyselinu sírovou dojde k vyvázání volného vápníku (nejčastější příčina vyššího pH) na sádru a efekt je velmi dlouhodobý, sádra je jen obtížně rozpustná, je to podobně jako když použijete síran amonný - amoniak - NH4 spotřebuje rostlina a ionty SO4 zůstanou - a vyvážou Ca. Hlavně nedoporučuji přidávat kyselinu chlorovodíkovou (solnou), mnoho rostlin nemá chlór rádo a mám pocit, že borůvky k nim také patří. Další kyseliny asi nepřipadají v úvahu, i když si dovedu představit, že zahrádkáři dokáží do půdy nalít ve snaze zachránit rostliny leccos. Setkal jsem se se snahou okyselit půdu kyselinou citrónovou a také octem, oboje funguje jen krátkodobě. Sloučeniny s vápníkem jsou totiž dobře rozpustné a rychle odbouratelné.