Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Odrůdy o kterých jsem psal jsou v mých špatných podmínkách (podmáčená půda, mrazová kotlina, 550m/m) k chorobám a klimatu nejodolnější. Taky mi keře připadají celkem podobné. Proto si myslím, že budou dobré i lepších podmínkách, a asi i ve vašich. V lepších podmínkách budou pochopitelně dobré i další (náročnější) odrůdy.
Všechny znaky plodnosti mají dobré. Snad Rubigo se rád přeplodí, pak zdrobní (tak jako jiné odrůdy) a navíc mi přeplozený připadá bez chuti (jakýsi jen vodový). Mám takovou zkušenost, že pěkně narostlý rybíz je vždycky dobrý. Ale to je otázka pěstování. Samozřejmě jsou rozdíly v chuti, délce a hustotě hroznů. Myslím si, že dneska bude obtížné pořídit červenou odrůdu, která nebude schopna mít velké kuličky a dostatečně dlouhé hrozny.
Pak v příspěvcích byla zmínka i o jiných zástupcích rybízovitých. Mimo angreštů a kříženců jsou ještě i meruzalky (podnožové, plodové) a okrasné rybízy, speciálně na zahradnické využití. Například právě živé plůtky. Buď v záhonech nebo i v nádobách na frekventovaných místech (např. náměstí). Tak možná někdo chodí kolem okrasného rybízu a třeba neví, že je to právě rybíz.
U černého rybízu neumím doporučit více odrůd, které by byly zároveň velmi odolné, stejně vzrůstné a vzhledem si podobné. Mají třeba velmi tmavý nebo zase světlý list, jsou vysoké nebo nízké. Já preferuji ty, které jsou u mě rezistentní k padlí (nebo trpí jen zanedbatelně). Zmíním se jen o jedné odrůdě, Sofijevská (nebo Sofijevskaja). Roste bujně, netrpí listovými chorobami, je velmi odolná ke klimatu, je úrodná, nepadá, má jedny z největších a nejsladších kuliček, je velmi raná a s jen slabým pachem černého rybízu. Tak šťastnou ruku při výběru. JG

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika