Před 5 lety jsme si koupili v zahradnictví 2 stromkové josty (bohužel nemám název) a s plozením i chutí jsme moc spokojeni. Bobule rostou jednotlivě s delší stopkou s lístkem; velikosti "nehtů na ruce od malíčku po palec". Zasadili jsme do mírně kyselé půdy (směs zahradní země s lesní hrabankou), přihnojuji na jaře loňskými pilinami s koňským trusem (zbytky po chystání dřeva na topení + vyschlé kobylince z ohrady) a přes léto mulčuji posekanou trávou. Na jaře zkrátím nové letorosty.
Jediné, co bych pro příště udělala je nejspíš zakoupení keře, jelikož podnož stromku je na mohutnou korunku slabá...
Jostu jíme čerstvou, děláme marmeládu, zaléváme alkoholem, pečeme v buchtě, mrazíme na zmrzlinovou dřeň...ještě vyzkoušíme ten med od p. Petra. Za sebe do zahrádky doporučuji, Lenča.