Dřive se taky používalo i nastavení drtí - kašičkou z nezralých oloupaných jablek. Dnes se vykupují za korunu, odvezou do Rakouska a odtud k nám přijedou pektogely a podobné látky k vylepšování marmelád. Ve své původní odpovědi jsem kritizován, že si to špatně vykládám. Nicméně reagoval jsem na dotaz o přezrálém ovocí a i nadále trvám na tom, že má zavařovat - dělat marmeláda z rybízu na začátku konzumní zralosti (mohu doložit odborné citace) a při delším uzráváním sice stoupá obsah cukernatosti ale klesá podíl - procento pektinů a kyselin až téměř k nule a to se pak marmeláda bez dlouhého vaření dělá špatně. Ten angrešt je zajímavý i tím, že má nebývalé procento pektinů mezi ovocím a jako jediné ovoce má uvedeno v kolonce, zavařuje se nezralý. Samozřejmě při lisování rybízu nějakou tu hrst bobulí taky vylisuji a nemá to chybu.