Pro milovníky betonových koryt



Stránky: 1,  2   
Zany - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 134.31 (?) 
10.6.2009 10:26, zobrazeno: 62156x

Je to pro všechny milovníky koryt, korýtek a žlabů:

Připravte si obyčejný písek, cement, prosátou rašelinu (poměr 1,5 : 1 : 1) kartónovou krabici (tvoří základní rozměr výrobku), polystyren, nebo dřevěné bednění (tvoří budoucí vnitřní prostor), železné pruty (pro zpevnění, hlavně u větších rozměrů koryt), dřevěné kolíčky (pro odtokové díry), dřevěný špalík (na udusání hmoty), špachtle a drátěný kartáč (na úpravu hotového díla) Ze dřeva ztlučeme k sobě desky nebo polystyrenu vytvoříme vnitřek koryta, každá strana musí mít takový rozměr, aby prostor mezi krabicí a výplní byl min. 5- 8 cm z každé strany, pak můžeme obalit novinami (jde to pak lépe vytáhnout), výška výplně musí být minimálně srovnatelná s výškou krabice.-
Příprava hmoty písek, cement, rašelinu smíchat ve větší nádobě, my míchali ve stav.kolečku a za stálého míchání přiléváme tolik vody, aby směs byla hustá, kašovitá (spíš sušší), nesmí být řídká!
Krabici umístíme na pevné a stabilní místo, tak, aby bylo možné dotvarovat i spodní část koryta, do krabice dáme tolik hmoty, aby tvořila rovnoměrně dno výrobku - výška cca min. 5 - 8cm- vtlačíme přiměřeně dlouhé kolíčky, nebo kousky polystyrénu- na odtok vody.
Vložíme vnitřní výplň, tak aby stěny byly stejně silné, postupně vyplňujeme volný prostor mezi krabicí a výplní připravenou maltou, udusáváme dřívkem a prokládáme železným materiálem, tak aby se nestalo, že Vám žel.materiál bude vyčnívat, nebo bude vidět na hotovém korytě, poslední vrstvu tvoří malta. Za suchého a teplého počasí necháme zatvrdnout asi 24 hodin, nesmíme však čekat do úplného ztvrdnutí!

Opatrně odstraníme krabici, výplň a kolíky, povrch upravíme stěrkou a kartáčem, necháme několik dnů vytvrdnout.
Koryto nejlépe umístit na dřevěné hranoly, aby voda mohla odtékat a rostliny neuhnily.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 10.6.2009 10:47

Ta rašelina se přidává proč? Kvůli vaznosti?- samotný písek s cementem není moc vazký - nebylo by vhodnější použít vápno?

Předem děkuji za odpovědi a bylo by fajn vidět fotografii výrobku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Zany - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 134.31 (?), 10.6.2009 12:05

Dobrý den, tohle není můj nápad... bohužel...jen jsem tady potkala diskusi o betonových korytech, ale moc informací tam nebylo, tak jsem pátrala sama a našla..a řekla jsem si, že by to taky třeba někomu mohlo udělat radost... a tak jsme to sem jen vložila... takže pokud chcete vidět i fota... tak jukněte na

http://eva.napady.net/betonova-korytka-vyroba

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Zany - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 134.31 (?), 10.6.2009 12:06

Ta rašelina tam asi dodává asi trochu přirozenosti a mrncu... aby to nebylo přílit betonové... jinak mě nenapadá, proč by tam byla...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 76.241 (?), 10.6.2009 13:33

Raselina dodava betonu na zaciatku prirodzeny vzhlad, neskor aj porovistost. Meni zasadite pH betonu viac k neutralnemu a tym takomto betone mozu rast machy ci ine rastliny, pre ktore beton nie je to prave orechove. Raselina je dobry substrat pre organizmy. Ked sa raselina vplyvom zivych organizmov caom zcasti rozlozi, vznikne porezny material podobny tufu.

Mozno predpokladat, ze raselina znizi pevnost betonu. Preto na strop a preklady tuto zmes nepouzivajte.  Malo by to byt ale odolne proti mrazom. Myslim si, ze piesok je nevhodny,...ako pre beton, lepsi bude strk 0/4 mm,  pripadne z tohto strku preosiaty produkt... hovori sa mu ostry piesok. Niektory davaju do zmesi aj perlit na odlahcenie. Myslim, ze existuje firma co z kusov polystyrenu robi umele kamene do zahrady. Asi to natiahnu stavebnym lepidlom a potom poterom a nakoniec uvedenu zmes. Dokazu spravit obrovzke balvany ktore vyzeraju prirodzene,...ako kusy skal ale vazia len niekolko kg.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Zany - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 134.31 (?), 10.6.2009 17:46

Díky za vysvětlení

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 180.54 (?), 6.6.2010 9:53

Zdravím, chtěla bych přidat do betonu na výrobu koryta kromě rašeliny i trochu drcené slídy.Nevím, jestli se dá koupit a kde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 155.12 (?), 6.6.2010 10:18
Ježinkote, lidičky neblbněte s rašelinou do betonu. To není beton ale rašelinová malta. Nevím co to udělá např v zimě, ale předpokládám že se to na mrazu rozpadne (pokud se tak nestane již při přenášení). Beton to je cement, kamenivo (ideálně prané), voda a příměsi nebo přísady. Pokud chcete dělat betonová koryta, tak cement, kamenivo (0-4, 4-8), voda a max. nějaký ten plastifikátor (není podmínkou). Já vím že je to složitější ale formu takovou aby Vám umožnila beton odlít a zvibrovat. Venkovní formu do které nalitete dno a následně vložte vnitřek (třebas ten polystyren) a dolejte stěny tak aby to bylo zabetonováno najednou. Pokud bude beton zavlhlý tak ho nezhutníte a bude nasávat vodu (zevnitř i zvenku). Beton můžete obarvit barvou už při míchání nebo později natřít vhodnou barvou. A co se týče poměru cementu a kameniva, tak u betonové směsi cementový potěr CP 20 (C16/20) z kameniva 0-4 je cca 1650 kg kameniva a 400 kg cementu na metr kubický + voda. Pokud je kamenivo větší frakce množství cementu se snižuje. Předávkování cementu snižuje pevnost betonu, protože poměry jednotlivých složek jsou vyvážené k dané pevnostní třídě. Cokoliv potřebujete vědět o betonu jsem jedno ucho. Mirek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 166.4 (?), 10.8.2010 16:08

jako stavaři se mi tam ta rašelina taky moc nelíbí, v tom souhlasím s Mirkem. Na druhou stranu jsem našel tohle.

Takže asi to taky vyzkouším, i když mi rozum říká ne...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 215.80 (?), 12.3.2016 12:05

Hmmm, tak dělal jsem koryta předloni, dle zde uvwdeného návodu, tzn. i s rašelinou a byl jsem velmi mile překvapen.

Vůbec se nerozpadají!!! 

A mrzlo, padalo, lilo, a opět mrzlo, padalo lilo a N I C !!!

4Bezva návod - díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika