Samozavlažovací vyvýšený záhon foliový



stowajs - (3) - 237.38 (?) 
28.8.2018 18:12, zobrazeno: 7630x

Dobrý den.

Hledám tu zkušenosti s podobnou "stavbou", do které jsem se pustil jako přípravu pro příští sezonu, protože netuším jak bude fungovat v naší zeměpisné šířce. Po předchozích neúspěšných pokusech zavlažovat uzrálý kompost ze zakopaného (uprostřed) 25l kanystru a 4 knotů... tak ono by to i fungovalo, ale od neděle do pátku v letošním suchu nicmoc. Jen to rajče co si protáhlo kořeny do kanystru otvorem pro knot jede jak divý.

Takže jsem inspiraci hledal převážně na jůtubu, klíčová slova: raised bed; self waterring; sub irrigated watering; a také pvc greenhouse, pvc hoop house apod.

Hlavní cíl byl, aby to bylo schopný vydržet bez přítomnosti obsluhy minimálně 5 dní! V neděli jsem to prvně napustil, ale bohužel má v týdnu pršet, tak tu výdrž neověřím.

Pokud se mi to v příštím roce funkčně osvědčí rovnoběžně s ním vybuduju ještě jeden záhon s 40cm mezerou a vytvořím z toho foliovník.

Na stavbu záhonu a rozměrech 1x3m jsem nakoupil na pile prkna za 300,-

v horním bachu vodovodní trubky:

8ks PPR 20x2,8 PN16 za 408,- (po 57,- 4m trubka, při odběru nad 5ks je za 51,-) zatím jsem spotřeboval 4ks

3ks PPR 32x4,4 PN16 za 435 (po 145,- 4m trubka) zatím spotřebován 1ks

2m PVC jezírkové fólie 0,5 mm šíře 4m za 552,- (cena za m čtvereční je 69,-)

PPR plastová příchytka pro trubku 20mm 10ks za 33,-

Něco z trubek mi zbyde i pro budoucí rozšíření. Vruty jsem měl. Příchytky pro stojny z PPR 32 jsem ručně ohnul z pozink plechu šiře 30mm a síle 1,2mm. Mirelon se válel na půdě. Trubky zřejmě Kopoflex jsem měl taky k dispozici. Igelitu mám dostatek, po osvědčení si možná koupím kvalitnější.

Jak to co je vidět na fotkách vlastně vzniklo? Prkna nařezaný na požadovanou délku jsou sešroubovaný, následně jsem to celé zakopal tak, aby to bylo ve vodováze. Uvnitř jsem vykopal původní terén ještě zhruba 10 cm pod spodní hranu bočnic. Vnitřek pečlivě vyrovnal do vodováhy a vystlal celkem třemi pruhy mirelonu. Následovalo uložení jezírkového PVC. Oboje je přichyceno sponkovačkou. Ze 4 stran jsem navrtal cca po 5 - 10 cm trubky kopoflex. Měl jsem málo netkané textilie, tak jsem obalil jen silnější trubku, do které ústí nalévací (HT 40 s kolenem 90°) a přepadová 1/2 zahradní hadice. Trubky jsou tam stočené, a nakonec vyplňují celé dno, bohužel jsem to nenafotil, jak tam nechtěli držet, musel jsem je začít zasypávat. Navrch pak přijde ještě kompost smíchaný s bílým pískem do úrovně prken. Boční latě i stojny z PPR trubek jsou zaražený v zemi cca 30cm do hloubky.

Další bude lépe zřejmé z fotek.

Holé
Holé "bednění" volně položeno na budoucím místě
Srovnané do vodováhy
Srovnané do vodováhy
Vstláno merilonem
Vstláno merilonem
Uložena PVC folie a první část trubek
Uložena PVC folie a první část trubek
Napouštění a přepad
Napouštění a přepad
Detail uchycení rohové
Detail uchycení rohové "nohy"
Detail uchycení vnitřní
Detail uchycení vnitřní "nohy"
Připravená konstrukce pro folii.
Připravená konstrukce pro folii.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 116.11 (?), 11.7.2019 13:26

Dobrý deň,

ako Vám to nakoniec fungovalo? Tiež uvažujem o samozavlažovaciom záhone k nám na terasu paneláku, kde by sa dali vypesotovať nejaké rajčiny, papriky a podobne. Nechcem však denne sledovať či je to dostatočne poliate.

Ja som uvažoval nad falošným dnom pričom v tej dutine ktorá by tam vznikla by bola voda a cez knôty by to vsakovalo do pôdy hore. Neviem však či také niečo môže fungovať a koľko by som potreboval tých knôtov.

Budem rád za každú radu alebo skúsenosť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 185.138 (?), 11.7.2019 17:31

Keříčkovému rajčeti Dulcia stačí asi 6-8 l květináč, dnem je cik-cak provléknutý knot, takže jsou tři fousy ve vodě, to celé v kbelíčku, který na to pasuje. A zklamu vás, nemusím to denně kontrolovat, jen to musím denně přiměřeně zalít. Na terase by neměl být problém s rozvodem kapkové závlahy. Ano, občas můžu vynechat, pak zemina hodně proschne. Dole může být až 10 cm vody, přiznávám, že to nekontroluji a jsem ráda, že tam nejsou komáři.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
stowajs - (3) - 3.129 (?), 20.9.2019 8:36
Jsme s výsledkem velice spokojený. Po 5-ti dnech nepřítomnosti doplňujeme 80-120 litrů vody, plus 1 kropáč na povrch (14 l). Máme tam rajčata, papriky a svačinové okurky. Osadili jsme ho už 26.4. (doma už nebylo misto). Konstrukci na fólii jsme museli snížit, protože při původní zamýšlené výšce byla ve větru nestabilní. Květnové mrazíky zničili 1 papriku z 5, obě okurky (ty jsme dali doma znovu naklíčit) a rajčata to jen lízlo a ze zálistků měli nové vrcholy. Výsledek můžu porovnat s pěstováním na kompostu (závlahžují ho zakopaný dva 25l kanistry s knoty), samozavlažovací kýble (falešné dno + knoty) a v zemi. Po loňském zklamání z funkčnosti koupených knotů, jsme je letos nahradili nastříhanou geotextilií. Nejlepší výsledky jsou v tomto záhonu, druhé místo kompost, třetí zem a kýble propadli (i když i vnich je nějaká úroda, jen jsou vhodné spíš na balkón kdo nemá jinou možnost)

Zavlažování kompostu
Zavlažování kompostu
Zavlažovací kýbl
Zavlažovací kýbl

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika