Prazce a znecistenie studne



host - 159.162 (?) 
29.11.2015 21:04, zobrazeno: 6463x

Zdravím,

pred rokom som začal pestovať väčšinou plodovú zeleninu u otca v záhrade, na začiatku záhrady sa pred niekolkými rokmi začala kopať studna, no akosi sa od toho upustilo a nechalo sa to tak, stále tam bola asi 1,5m hlboká diera tak som sa na jar tohto roku rozhodol ju vykopať, za pomoci na povrchu sme vykopali 6 metrov s tým že čerpadlo išlo prakticky den-noc a voda vôbec neubúdala takže sme sa rozhodli že to zatial stačí...

Celý rok som pestoval paradajky, papriky a pod. a cez leto ich zavlažoval hektolitrami vody zo studne. 

Dnes ako som prechádzal fóra som narazil na diskusiu o starých železničných pražcoch a zhrozil sa čo všetko môžu vypúštať do pôdy.

Pre mna to predstavuje obrovský problém pretože asi 2m od studne je z takýchto prazcov postavený menší sklad dreva na ktorom prazce tvoria podlahu, a na druhú stranu od studne asi 1,5m sú pražce asi do výšky 1m na sebe poskladané a na nich sú postavené IBC nádrže. Pražce sú u nás v záhrade asi 20 rokov, predtým vraj boli pod železnicou u nás v dedine a odtial boli vyradené a nahradené betonovymi. Kedže môj otec ani nechce počuť o tom že niečo čo kedysi mali doma bežne by mohlo byť tak škodlivé a absolutne nema v plane ich odstraniť tak by som aspon chcel zistit či sa z nich niečo naozaj ešte po tolkých rokoch uvoľnuje a či by to bolo možné z vody v studni zistit.

Pražce cez leto vôbec nezapáchajú, nemajú ani čiernu farbu, sú prakticky sivé, vyblednuté.

Ak nezistím či sa z tých pražcov naozaj niečo neuvolnuje som ochotný sa na celú studnu vykašlať..

Prikladám fotky pražcov v akom sú stave a dúfam že mi niekto poradí ako zistiť či sa z nich niečo uvolnuje a či to voda obsahuje, poprípade na aké látky dať vodu vyšetriť a aký na to máte názor, zaujímalo by ma čo by ste robili v takejto situácií.

Prazce
Prazce
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 159.162 (?), 29.11.2015 21:07

Prazce 2


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 159.162 (?), 29.11.2015 21:08

Prazce 3


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 30.11.2015 0:27

Pro transport škodlivin je potřeba mít podmínky. Jednak musí docházet neustále k doplňování nějakého transportního média a druhak musí být transportní médium schopné dojít od bodu A do bodu B. Jsou dvě v zásadě transportní média - vzduch pro aromatické látky, které se odpařují a pak voda pro látky ve vodě rozpustné. Vzhledem ke studni Vás médium zvané vzduch nezajímá. Voda, pokud je podlaha skladu suchá nemá šanci v bodě A nabrat škodliviny a v bodě B (tedy studni) se s nimi objevit. Horší to bude ale u podstavců pod IBC. Pokud nemáte nad nádržemi stříšku pro jímání dešťovky, pak jedna z transpostních podmínek je splněna. Druhou podmínkou je, že rozpouštědlo musí být schopno škodlivinu z podkladu uvolnit. Ale například karboxylové kyseliny se nemohou uvolňovat, pokud je povrch alkalický (nabílený vápnem). I když se uvolní, nemusí doputovat až do bodu B, protože může v ornici a podloží dojít k jejich odbourání nebo vysrážení. I v případě, že se dostanou do studny, nemusí dosáhnout meze škodlivosti při použití jako vody zálivkové.

Osobně bych asi nepodléhal panice, Koupil bych si malý pytel páleného vápna, vyhasil bych jej a na měsíc uložil s přebytkem vody (až na jaře, aby nepřemrzlo). Poměsíci bude vápno krásně hladké a bude možné z něj namíchat kvalitní vápenné mléko, kterým pražce krásně ošetříme (natíráním, postřikem, poléváním,...). Prosytit vápenným mlékem lze i okolí, kde dochází k vsakování dešťové vody omývající pražce. No a na záhonky zase co nejčastěji používat čerstvý hnůj s přebytkem čpavku (např i vepřová kejda), který podporuje odbourání většiny škodlivin (vyjímku tvoří těžké kovy jako je olovo, rtuť aj.).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 119.79 (?), 7.3.2016 13:20

Vykopat si studnu, když vím že budou vedle studny dřevěné železniční pražce, no nemám slov.

Doufám že ta studna má být jenom na zalévání a nikoli na pitnou vodu. Píšeš, že se můžeš na celou tu studnu vykašlat. No tak se na to vykašli a tak uděláš nejlépe. Ale pokud se na tu studnu nevykašleš, udělej si pořádek nejdřív s těmi pražci.

Jestli se to dá zjistit, zda tam nejsou škodliviny? Samozřejmě. Obrať se na vodárny anebo na hygienickou laboratoř. Zjistit lze v dnešní době všechno, je to jenom o penězích, kolik by takový rozbor stál? Tady bychom jen tak účtovali bez hostinského. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika