Amarylis stále nekvete



Stránky: 1,  2   
host - 220.30 (?) 
13.1.2015 15:15, zobrazeno: 22238x

Poraďte mi jak přivést tuto kytku ke květu. V létě jsem je měla venku pak jsem je dala na okno ve sklepě a v prosinci přenesla do místnosti s topením a nic. Kamarádka má chladněji v bytě a amarylisy ji vyhánějí i dva stvoly s květem a nedělá s nimi vůbec nic. Snad jen jednou jim zapíchla hnojivovou tyčinku a já jsem je v létě hnojila krystalonem tak kde dělám chybu?Rozinka

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1575) - 71.148 (?), 13.1.2015 17:32

Zde máte nejpodrobnější návod na českém internetu: http://www.amarylis.estranky.cz/clanky/pestovani_hippeastrum.html

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 9.135 (?), 13.1.2015 17:45

Amarylisy jsou jedny z nejprotivnějších rostlin, pokud se týká přivedení do květu. Záleží co koupíte a jak se mu u vás líbí. Kašle zvysoka na všechny návody a popisy. Protě když chce, kvete, když ne, nedonutíte ho ani párem volů. Mívali jsme jeden roky na okně. Dělal jsem s ním psí kusy a prostě nekvetl. Skončil neslavně na kompostu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 13.1.2015 20:23

Milá Rozinko. Ctělo by to více podrobností a případně i fotku. Já například nevím, jestli máte běžný "hvězdník", nebo vzácný Amaryllis belladonna.

Ten běžný amarylis - hvězdník se musí uvést do klidu tak, aby cibule úplně zatáhla a odpočnula si. Pak když tlačí poupata se zasadí do čerstvého substrátu a začne zalévat. Před ukládáním do klidu se kořeny neodstraňují, rostlina v nich má podstatnou zásobu živin a jsou nutné i pro rychhlý nástup do vegetace.

Amaryllis belladonna je na pěstování náročnější.

Amaryllis belladonna
Amaryllis belladonna
hvězdník Hippeastrum
hvězdník Hippeastrum
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.16 (?), 13.1.2015 21:02

Stando, ale některé novější odrůdy hvězdníků neztrácejí listy úplně a nezatahují. Nasadí poupata klidně mezi listy...   Lída


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 13.1.2015 21:17

To ony i ty starší nemusí ztratit listy, jen to pěstování na úplnou ztrátu listí dává spolehlivější výsledek a lepší zdravotní stav rostlin. Právě to tazatelku mate, že kamarádka pěstuje "také bez ztráty listí"... Jenže tu dobu klidu rostlině vnutí hrubším zacházením než by si dovolila tazatelka (například pozdějším přenesením do sklepa a opomenutou zálivkou v tom sklepě).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.30 (?), 11.2.2015 16:52

Dobrýden paní Lído, koupila jsem si v květinářství tuto barvu amarelysu jak máte ba fotce. Vypadá, že bude též plnokvětý ale vyděsil mně, že rašící stvol není ještě ani 10 cm vysoký a už se pupen pomalu začíná otvírat. Cibuje je hodně velká tak jsem se těšila, že bude mít aspoň dva stvoly následně po sobě kvetoucí ale nevidím to dobře. Snad nakonec neuhyne, což by mě naštvalo, protože kvalita se asi nezaručuje ani u soukromníka natož v marketu. Mám jej nechat vykvést nebo se mu podívat na kořeny? Rozinka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 11.2.2015 17:04

Stvol potřebuje k vývoji hodně vody, půda by v době nákvětu měla být stále vlhká (ale ne bláto). Pokud je tato podmínka splněna a je v půdě dostatek dusíku, pak se jedná o virózu nebo červenou bakteriální skvrnitost.

Nic nekopejte, zalévejte vydatně s hnojivem na hydroponii nekvetoucích rostlin (kristalon list).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 234.228 (?), 17.2.2015 23:01

Jestli nemá listy, hnojit by se asi neměla... podle popisu bych hádal, že jde o koupenou bezlistou cibuli s rašícím stvolem, pravděpodobně i bez kořenů. To bych s tím hnojením počkal. T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 18.2.2015 7:50

K odpovědi Standy: Stálá vlhkost a hnojení přichází v úvahu jen tehdy, je-li cibule slušně zakořeněná. A dál: Jestli začalo květenství rašit z cibule bez kořenů, je třeba zalévat velmi opatrně. jen trochu vody jednou za týden (3x po sobě), teprve pak přejít na stálou vlhkost. Květy by to sucho nemělo poškodit. Pěstovali jsme hippeastra přes léto v pařeništi na hnojovatce, na konci srpna jim ukroutili listy, uložili je ve tmě, spolu s dýněmi a gladioly. Cibule přes léto výrazně narostly. Do květináčů se sázely teprve, když začaly tlačit květenství. I do květináčů šly do kompostu z hnoje nebo do živného kompostu s kusem suchého kravince na dno květináče. I dnes míchám komerční substrát se zahradním kompostem, jen cibule pěstuji celoročně v hrnku. Květenství nestartují vždycky najednou, mívají odstup, klidně se může objevit další až když první rozkvete. U mnoha kytek vede tady jmenované "hrubší zacházení" k prvním úspěchům. Kytky obyčejně kvetou, když je jim moc dobře, nebo naopak těsně před skonem. No a pokud vystihnete, kdy je ta druhá varianta ještě odvratitelná, máte vyhráno.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika