Sklizený česnek - co teď s ním aby dlouho vydržel



host - 109.108 (?) 
6.7.2010 18:21, zobrazeno: 20750x

Sklidili jsme česnek ještě před deštěm, paličky se začínaly dělit.Zatím jsme svázali otýpky a zavěsili.Co radíte, jaký je nejlepší způsob uchování suchého česneku.Stonky má většinou zavadlé.Mooooc děkuji za rady.Markéta.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 6.7.2010 18:26

Každý to dělá jinač, pro trvanlivost je asi nejlepší vytvoření "kytic", kdy po zaschnutí stonku (zhruba za měsíc) a očištění palic, zastřihnete stonky na 25 cm a dáte na suché a větratelné místo palicema nahoru do nějaké dózy (zavařovací sklenice 0,7 l). Asi tak...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 109.108 (?), 6.7.2010 18:29

Děkuji, ale já mám většinu stonků zvadlých, asi toto není možný způsob, protože by nestály.M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 6.7.2010 18:36

Po usušení hezky ztvrdnou, samozřejmě na uskladnění vyberete to nejlepší s úrody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Tursko - (7) - 121.20 (?), 17.8.2010 7:59

Pokud si na zimu koupíte česnek s krátkými stonky, stačí ho uložit do nějaké krabičky tak, aby podpučí (bývalé kořínky) bylo vzhůru.Osobně mám vyzkoušeno, že vydrží i v potravinové skříni v kuchyni do příští sklizně.Hezký den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 147.173 (?), 26.8.2010 15:19

Četli jsme v nějakém časopise, že se může česnek uchovat tak, že se oloupaný vloží do sklenice a dá do mrazáku, bez jakýchkoliv přísad, jen dát stroužky do sklenice.Tak jsme vzali skleničku od jogurtu se šroubovacím uzávěrem a oloupané česneky jsme zkusmo vložili cca před 3 týdny.Včera jsme sklenici otevřeli a vyňali 3 stroužky česneku. Barva nezměněna, ještě zmrzlé jsme rozkrájeli na kousky vhodné do lisu na česnek. Prolisovat šly také, chutnaly jak čerstvý česnek. Bylo použito v okurkovém salátu.Zatím tedy dobrá rada, uvidíme, jak bude vypadat za pár měsíců.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 184.110 (?), 26.9.2010 10:38

Každý rok zmrazuji česnek až tak v únoru aby nerašil a je opravdu jako čerství až do další sklizně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika