měla jste dát fotky, jestli jsou plesnivé vnější suknice, vnitřní slupky nebo dokonce i stroužky.
1) pokud jsou plesnivé jen vnější suknice, pak oloupat jen ty a nechat proschnout v suchém průvanu. Pak jednotlivě zabylit do suchých novin, naskládat do krabice od bot podpučím nahoru (nejlépe pokud si i po zabalení papírové koule pamatujete kde jsou kořínky = podpučí). Krabici pak dáte v bytě na nejsušší místo.
2) pokud jsou plesnivé i vnitřní slupky, ale česnek je po oloupání zdravý, pak můžete zkusit uložení na způsob co užíval bratr mého dědečka. Do dřevěné dubové bedničky nasypal vrstvičku žita a do ní zapíchal vrstvičku z oloupaných stroužků "špičkou dolů a podpučím nahoru". Potom nasypal další vrstvu žita... a tak vrstvil až nahoru. Slupky na česneku mají jedinou funkci a to je chránit stroužek před vlhkostí a výkyvy teplot (průvanem, sluníčkem). Tuto funkci přebírá zrní => v dnešní době asi použijete rýži (ať loupanou nebo natural) a 4 litrovou sklenici.
3) jestliže na stroužcích jsou po oloupání skvrny, nebo působením vlhkosti začaly růst kořínky, pak nezbývá než vykrájet zdravé části a z toho udělat "konzervu". Máte na výběr od pasty se solí, přes mražený až po sušené chipsy (plátky). Do mas je nejpohodlnější pasta se solí ale do polévek musíte mít mražený nebo sušený. Nakládání do oleje je možné pouze pro čerstvý zdravý česnek - což nemáte.