Plesnivý česnek



theoliva1 - (5) - 201.4 (?) 
23.8.2011 10:29, zobrazeno: 12699x

Hezký den všem,

prosím o radu. Koupila jsem 5 kg českého česneku a protože bydlím v bytě bez špajzky, nechala jsem jej na balkoně volně v plastové přepravce. Sice chráněné před deštěm a v průvanu, ale zjevně nedostatečně. Bohužel chytily některé palice plíseň a já teď nevím, zda není vhodné jej všechen raději naloupat a zachránit nenapadené stroužky, než čekat, až chytí všechny. Naloupat a zamrazit? Ztratí na síle zamražením moc? Děkuji za každou radu. Iva

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 23.8.2011 11:17

jen ho vyloupat a nechat v průvanu a né na slunci

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
theoliva1 - (5) - 201.4 (?), 23.8.2011 11:29

Myslíte úplně holé stroužky? A ne do lednice?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 23.8.2011 14:09

pokud ho nemáte na sadbu, tak ho očistěte a dejte zamrazit nebo očistěte plesnivé slupky a vyčkejte co dál, ale přes mrazy ho stejně na balkoně nemůžete mít, takže asi ta lednice a mrazák

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
theoliva1 - (5) - 201.4 (?), 23.8.2011 22:32

Děkuju moc..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 1.10 (?), 26.8.2011 8:20

Pokud budete česnek mrazit, hlavně ho nikdy nerozmrazujte!!! Ztratí sílu, chuť. Do jídla krájet přímo mražený! Petra S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 220.182 (?), 30.8.2011 22:51

měla jste dát fotky, jestli jsou plesnivé vnější suknice, vnitřní slupky nebo dokonce i stroužky.

1) pokud jsou plesnivé jen vnější suknice, pak oloupat jen ty a nechat proschnout v suchém průvanu. Pak jednotlivě zabylit do suchých novin, naskládat do krabice od bot podpučím nahoru (nejlépe pokud si i po zabalení papírové koule pamatujete kde jsou kořínky = podpučí). Krabici pak dáte v bytě na nejsušší místo.

2) pokud jsou plesnivé i vnitřní slupky, ale česnek je po oloupání zdravý, pak můžete zkusit uložení na způsob co užíval bratr mého dědečka. Do dřevěné dubové bedničky nasypal vrstvičku žita a do ní zapíchal vrstvičku z oloupaných stroužků "špičkou dolů a podpučím nahoru". Potom nasypal další vrstvu žita... a tak vrstvil až nahoru. Slupky na česneku mají jedinou funkci a to je chránit stroužek před vlhkostí a výkyvy teplot (průvanem, sluníčkem). Tuto funkci přebírá zrní => v dnešní době asi použijete rýži (ať loupanou nebo natural) a 4 litrovou sklenici.

3) jestliže na stroužcích jsou po oloupání skvrny, nebo působením vlhkosti začaly růst kořínky, pak nezbývá než vykrájet zdravé části a z toho udělat "konzervu". Máte na výběr od pasty se solí, přes mražený až po sušené chipsy (plátky). Do mas je nejpohodlnější pasta se solí ale do polévek musíte mít mražený nebo sušený. Nakládání do oleje je možné pouze pro čerstvý zdravý česnek - což nemáte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika