medvědí česnek - využití



Stránky: 1,  2   
host - 18.122 (?) 
29.3.2007 13:30, zobrazeno: 70231x

Prosím poraďte, jak připravit tinkturu z medvědího česneku, popřipadě i další možnosti prodloužení sezony na využítí byliny. Mám zájem i o zajimavé recepty týkyjíci se medvědího česneku. Můžu ho zamrazít? Děkují..

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 149.142 (?), 13.4.2007 12:49

Já medvědí česnek v době než začne kvést používám tak, že čerstvé listy na drobno nakrájím, a dám v krabičce do mrazničky. Pak se dá používat celý rok.
Např. posypu chleb, nebo přidám do talíře polévky. Způsobů je mnoho. Česnekové kapky vyrábím tak, že nakrájené listy dám do plné sklenice s širším hrdlem a zaliju do plna obyčejnou vodkou nebo jiným čistým alkoholem pokud možno NEaromatickým. Uskladním v místnosti kolem 20 °C, denně protřepu, a po 2 týdnech sliju přes filtr.
Užívám 10 kapek denně. Je to velmi dobré na vyrovnání chybějících  vitamínů v jarním období, snižuje krevní tlakvysoký, čistí žaludek a střeva. Mirek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 110.199 (?), 7.4.2008 10:19

Natrhla, jsem podle mého soudu, medvědí česnek, ale voněl spíš po cibuli, než-li po česneku. A teď mám obavy, jestli jsem se nespletla. Kromě vůně má ovšem příznaky m. česneku. Hrozí nějaké nebezpečí z omylu? S čím se dá m. česnek zaměnit?

Děkuji za poradu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 43.7 (?), 14.4.2008 12:36

Česnek medvědí se dá splést s lity konvalinky vonné, jejíž listy jsou jedovaté. Česnek medvědí je čichem snadné poznat i pro laika.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 70.26 (?), 19.8.2008 18:45

Asi to už není aktuální, ale podle tohoto odkazu http://www.cuketka.cz/?p=907 by mohlo jít o česnek podivný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 97.221 (?), 14.4.2008 19:54

Vyborna je kremova polevka z medvediho cesneku. Se slehackou nebo kyselou smetanou. Varit vodu s kostkou zeleninoveho vyvaru, pridat pokrajeny medvedi cesnek rozmixovat a zahustit smetanou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 18.65 (?), 16.10.2008 16:19
Prosím o radu jak dlouho (celoročně??) mohu používat tinkturu z medvědího česnek?? Užívám to od jara stále,
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 96.1 (?), 26.4.2009 10:59

Můžu se prosím zeptat, jestli tento česnek pěstujete sám, nebo kde jste ho vzal? Myslím čerstvý-listy.Děkuji Any

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 173.118 (?), 6.5.2009 9:08

Já pěstuji medvědí česnek na zahradě v místech kde je skoro stále vlhko./pod stromem v rohu zahrady, za bečkou na vodu apod. Nejlépe ho uchovávám na zimu tak, že ho v době kdy ještě nekvete otrhám/ jen listy/, rozsekám a dám do formy na ledové kostky a nechám zmrazit. Asi za tři dny kostky vysypu do mikrot. sáčku a dám zpět do mrazáku. V sáčku se kostky lépe skladují a jdou dobře odebírat dle potřeby. Jinak ho používám jako špenát nebo na chleba, do nádivek apod.Doba sběru čerstvého česneku je asi měsíc od poloviny dubna / samozřejmě podle počasí/ Domů jsem si ho donesla z lesa. Množí se cibulkami a hodně se rozrůstá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 69.141 (?), 16.3.2008 16:26

Já medvědí česnek dělám jako špenát. Spařím ve vařící vodě s kostkou zeleninového bujónu, poté najemno nakrájím  a podle chuti dochutím na špenát (můj tip: do hotového špenátu naliji smetanu nebo šlehačku a mám z toho celého vynikající jemnou krémovou polévku). Dá se velmi dobře zmrazit.  Nebo ho také za syrova na drobno nakrájím, smíchám s jemným tvarohem, pomazánkovým máslem, solí, pepřem jako pomazánku.  nejraději mám ale pesto.Opět velice najemno nakrájím česnek, přidám nasekané píniové jádra, namletý parmesán, sůl, pepř a s pomocí olivového oleje promačkám do polotuhé hmoty. Naplním do skleniček a vrch zaliji ještě jednou olivovým olejem. V ledničce vydrží velmi dlouho.Pesto používám na špagety, ale také ho můžte vmíchat do palačinkového těsta a z hotových, pokrájených palačinek udělám fritáty do polívek. Nebo také, když na pánvi opékámchlebové kostky do polévky, můžete přidat malou lžičku pesta a společně s chlebem opražit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika