Medvědí česnek - Tinktura - otrava?



host - 235.81 (?) 
22.5.2009 13:20, zobrazeno: 30239x

Už mnoho letr trpím chorobou (střeva) se kterou je (prý) tato bylinka schopna alespoň trochu, zabojovat. Pokouším se z ní vyrobit kapky, ale mám mnoho otázek a odpovědi (posháněné všudemožně) se různí - jak dlouho louhovat, nechat na světle-ve tmě, jak moc napěchovat sklenici před zalitím alkoholem a jestli toto množství listů ve sklenici může mít zásadní vliv na koncentraci tinktury a tím pádem i na denní dávku, kdy nejlépe toto užívat, zapíjet či zajídat nebo určitou dobu před jídlem, no je toho hodně. Korunu tomu nasadila kamarádka, když mě upozornila na jí známý případ otravy z tohoto přípravku (podrobnosti už ovšem, bohužel, nejdou zjistit :-(().

A proto tímto moc a moc prosím všechny, kteří mají s touto rostlinkou nějakou vlastní, nebo aspoň dobře ověřenou zkušenost (a nejlépe s kapkami medvědího č.) o radu. moc děkuji. padovec@centrum.cz

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 22.5.2009 13:42

Pokud by byl medvědí česnek jedovatý, pak by byl nepoužitelný  i zasyrova.
Dokázal bych si představit záměnu - vizuální - s konvalinkou, ale dotyčná osoba by musela trpět anosmií - skutečný medvědí česnek má charakteristické  česnekové aroma.

Komzumujeme zelené listy  zjara zasyrova.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 235.204 (?), 22.5.2009 15:16

no, myslím, že to tak jednoduché nebude - viz. nejrůznější upozornění (asi u každého recepisu na tinkturu - a ta mě zajímá nejvíce!, protože je použitelná i mimo sezónu) na max.počet kapek. Někde dokonce píšou, že kůra, tj.užívání lih.extraktu z m.česneku je možno opakovat 1x za 5 let (!!!)

ale jsem vděčný za každý názor, připomínku, odkaz či recept

děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 55.26 (?), 24.5.2009 21:12

Ptal jste v lékárně? Na zdrava-mrkvicka.cz píšou 7 kapek 3x denně. O nějakém omezení tam nic není. Zadejte si do vyhledávače medvědí česnek nebo spíš tinktura z m.č. a ono vám to vyplivne spoustu odkazů. Já osobně bych se ptala v lékárně nebo nějakého bylinkáře. Na druhou stranu - na čí popud se chcete léčit tou tinkturou?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 148.233 (?), 8.10.2009 12:50

Také jsem to někde četla že použít 1krát za 5let ale proč nevím, jak dlouho se extrakt líh česnek může skladovat?asi dlouho nebo?A co žlučníkářům vadí?někdo česnek nesnáší poradte.Děkuji za rady Alžběta

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 8.10.2009 20:53

česnek medvědí je v podstatě zapomenutá kulturní bylina - je úsměvné, že ač jeho chuť  většina lidí  v současnosti nezná, často je nalézán v nejbližším okolí archeologických nalezišť. Přímý důkaz samozřejmě neexistuje, ale předpokládá se, že byl pěstován našimi předky již před tisíci lety.

Medvědí česněk má jemnou chuť -mix chuti česneku a pažitky, konzumuje se i nadzemní část. Proti záměně s konvalinkou existuje snadná pomoc - mezi prsty rozemnete zkoumaný list, charakteristické česnekovopažitkové aroma Vám dá odpověď, co jste utrhli. Nejsem botanik a na zahradě mám i konvalinku, test "rozemnetí" je docela užitečná maličkost.

Medvědí česnek není jedovatý, ale dokáže dráždit (žlučníkáře) stejně dobře jako obyčejný česnek. Stejně může být senzibilizující pro alergiky a astmatiky. U obou skupin to chce opatrnost.

Příliš nevěřím očistným kůrám a zázračným tinkturám, ale do jarních pomazánek a na chleba je moc dobrý :-))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 171.74 (?), 10.12.2009 21:12

Česnek medvědí je svými účinky stejný jako kuchyňský, nevím,že by někdo používal jeho cibulky, protože jsou poměrně malé a nestojí to za námahu je dobývat.Listy jsou výbornou zeleninou, žádný zázračný lék.To jenom kšeftaři oblbují lidi a draze tuto rostlinu prodávají.Na zahradě bych to nepěstoval, protože to je pěkný plevel.Jinak další takový exot je česnek hadí(Alium victorialis),který u nás patří mezi ohrožené druhy, je větší a také má léčivé účinky česneku.Listy ale jsou poněkud tužší, než u č. medvědího.pH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
panidana. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 96.2 (?), 10.12.2009 22:50

Na chleba je taky dobrá "česnekopažitka" - Allium tuberosum, pěstuje se jako pažitka a semínka stojí pár korun.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
panidana. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 96.2 (?), 10.12.2009 22:59

p.s. Jako nejlepší odpověd považuji tu, zeptat se v lékárně. Když budou neochotní, tak jít do jiné lékárny. Jedna věc je sypat si česnek na chleba a druhá - vyrábět si doma lék. A jesti máte rozumného lékaře, tak to s vámi probere taky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
důchodkyně - (10) - 89.240 (?), 24.4.2010 8:16

Dobrý den, protože mi známá donesla hromadu medvědího česneku z lesa, vzala jsem na pomoc brožuru od známé rakouské léčitelky Maria Treben a četla chválu na tuto rostlinu.Výrobu tinktury popisuje M.Treben takto: Nadrobno nakrájené listy anebo cibulky naplníme volně až po hrdlo láhve, zalejeme 38 až 40%režnou anebo jinou doma vypálenou kořalkou a postavíme na 14 dní na slunko nebo na teplé místo.Používá se denně 10 až 15 kapek do vody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika