Cibule - skladování



host - 145.195 (?) 
19.7.2009 16:39, zobrazeno: 23310x

jak skladovat akde a jestli dát do beden či vázat a pověsit a při jaké teplotě sušit - je dost mokrá nebot letos moc prší díky

NIKL

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 16.190 (?), 21.7.2009 10:51

Odpovídat na cibuli se nikomu nechce, tak se toho ujmu s mými zkušenostmi.Cibuli sklízím, když poléhá nať asi ze 75%. když jsem jí nechal dlouho v zemi-až se ztratila nať, to je velmi špatně. Začne znovu růst pak hnije při uskladnění.Sousedé ještě urychlují ukončení růstu zlomením natě. Nedělám to zatím. Pak se má nechat ležet na záhoně pro zatáhnutí krčku.Já cibuli přemístím na dlažbu líp proschne.Když cibuli nevážu do copů nebo do "kytic" po 10-15ks, tak se mi osvědčilo uřezat hned nať při sklizni. krček rychleji zatáhne.Po úplném uschnutí, až slupky šustí, odlupují se a mají pěknou barvu, skladuji v bedýnkách po malých vrstvách. Postupnou zkušeností jsem dospěl k tomu, že již kvůli sladovatelnosti nesázím sazečku, ale pouze semínkovou cibuli a v poslední době se přikláním k šalotce, která má ještě lepší skladovatelnost.Pro konzumaci v létě/v tomto období/ mám bílou cibuli,-Agostana, Albienka... jsou jemnější do salátů, ale nedají se dlouhodobě uchovávat-mohu potvrdit, už jsem to zkoušel.Co dalšího nemám dořešeno, manželka ráda před uskladnění do bedýnek sloupne skoro všechny suknice z cibule. Já protestuji, ale mnoho mi to platné není.Cibulářům zdar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 16.190 (?), 29.7.2009 7:33

Teď jsem ještě vyčetl v 1000 rad zahrádkářům, že nedoporučují cibulovou nať pár dní před sklizní sešlapávat, ale vzít rycí vidle a cibule mírně nadzvednout, tím se utrhnou kořínky v zemi a asi se urychlí stahování -sesýchání krčku.Tak jsem to včera udělal.Cibulářům zdar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 176.18 (?), 30.7.2009 1:28

Cibuli sklidit, když je ze 3/4 polehlá nať. Vytahat a nechat ležet 2dny na záhonu (pokud neprší). Pak svázat do svazků asi po 8 - 10 ks a zavěsit na vzdušné místo pod střechou uschnout. Když je suchá (doba záleží na počasí) očistit a buď´ splést copy nebo uložit do krabic, bedýnek nebo lísek ve dvou vrstvách do sucha. Lepší je nevytápěná místnost, ale vydrží i v panelákovém sklepě až do nové úrody.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 237.253 (?), 16.10.2009 21:50

Cibuli skladuji částečně ve sklípku pod domem, který není pro její skladování zcela ideální, větší část nechávám viset ve stodole od letní sklizně přes zimu v kyticích. Za 20 let mi jedenkrát namrzla, když byly mrazy pod -20C, takto skladovaná vydrží v lepším stavu než ta ve sklepě. Neroste, nehnije,  pokud je zmrzlá, nesmí se s ní hýbat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 61.6 (?), 17.10.2009 10:50

Zásada je, pěstovat cibule, které se dobře skladují a z jarního výsevu místo sazečky. Takovou Alici či Lucy lze skladovat v poůhodě kdekoli do nové cibule.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 16.190 (?), 10.11.2009 9:09

Cibuli, jak jsem již napsal, jsem nadzvedl rycími vidlemi, když začala nať poléhat. Tím jsem ji podtrhl, začala uvadat. Musím říct, že letos mám cibuli uskladněnou ve velmi dobrém stavu. Jiné roky, když jsem ji nepodtrhl, tak se po dešti znovu vzpamatovala, došlo k nárustu nových suknic na již hotových, a staré pak při uskladnění hnily. Naopak s bílou salátovou cibulí jsem se letos poučil a získal negativní zkušenost. Bílá cibule má jiné složení suknic, nez normální cibule žlutá. Suknic je mnoho, jsou neprodyšnější, neloupou se po usušení jako u žluté. Vytáhl jsem je ze země a nechal jsem je oschnout na přímém slunci. Došlo k zapaření pod 1-2 vrstvou suknic a vznikla "bodová modrá plíseň". Po sloupnutí poslední suknice již není. Příště budu sušit bílou cibuli pozvolna ve stínu a na průvanu. Ještě poznámka, bílá cibule se nedá dlouho skladovat, ale je výborná do salátů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika