Byly doby, kdy jsme nestačili všechen česnek spotřebovávat a tak začal plesnivět. Abychom aspoň něco zachránili dávali jsme jej do mrazáku, do soli apod. Pak jsme si řekli,že můžeme vyzkoušet česnek nasušit. Prvně jsme jej po oloupání krájeli v ruce na plátky. Velmi zdlouhavé a navíc nepříjemné pro ruce. Potom přišel na řadu robot ETA 022,který má také nástavec pro krájení zeleniny. Perfektní. Pak už jenom zbývalo rozložit plátky po platech na sušení /viz foto/. Doporučuji nedávat na plechy a jiné plochy, které od spodu nevětrají. Velmi silně přilne k podložce. Většinou česnek sušíme až už je chladněji a topí se. Potom dáme sušáky nad radiátor topení. Počítejte dva dny, kdy budu příjemná vůně česneku dost silná. Zas to má výhodu, je to proti upírům, se říká. Je vhodnější nechat o jeden den déle sušit, my necháváme 4 dny. Pak uschlé plátky dáváme do tříštivého kávomlýnku a 30 vteřin jej meleme. Né déle, protože se pak "spéká" a hrudky jsou dost tvrdé. Prášek z kávomlýnku vysypeme na misku a rozhrnemem, aby vychladl a netvořil hrudky. Není třeba ani přesívat, protože je jemný jak hladká mouka. Na mletí není vhodný mixér, protože dělá hrubou hmotu, musí přesívat a mixovat vícekrát-zdlouhavé. U zmíněného robotu je i tříštivý kávomlýnek. Děláme 1,5 až 2 kg česneku, který nám vydrží dva roky. Po 2,5 letech začíná mletý česnek hnědnou a tvoří jednolitou hmotu. Mimo to máme česnek ještě normálně.