Chcete česnek v prášku?



Josef Svojanovský - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 255.238 (?) 
17.2.2008 12:38, zobrazeno: 12767x

Byly doby, kdy jsme nestačili všechen česnek spotřebovávat a tak začal plesnivět. Abychom aspoň něco zachránili dávali jsme jej do mrazáku, do soli apod. Pak jsme si řekli,že můžeme vyzkoušet česnek nasušit. Prvně jsme jej po oloupání krájeli v ruce na plátky. Velmi zdlouhavé a navíc nepříjemné pro ruce. Potom přišel na řadu robot ETA 022,který má také nástavec pro krájení zeleniny. Perfektní. Pak už jenom zbývalo rozložit plátky po platech na sušení /viz foto/. Doporučuji nedávat na plechy a jiné plochy, které od spodu nevětrají. Velmi silně přilne k podložce. Většinou česnek sušíme až už je chladněji a topí se. Potom dáme sušáky nad radiátor topení. Počítejte dva dny, kdy budu příjemná vůně česneku dost silná. Zas to má výhodu, je to proti upírům, se říká. Je vhodnější nechat o jeden den déle sušit, my necháváme 4 dny. Pak uschlé plátky dáváme do tříštivého kávomlýnku a 30 vteřin jej meleme. Né déle, protože se pak "spéká" a hrudky jsou dost tvrdé. Prášek z kávomlýnku vysypeme na misku a rozhrnemem, aby vychladl a netvořil hrudky. Není třeba ani přesívat, protože je jemný jak hladká mouka. Na mletí není vhodný mixér, protože dělá hrubou hmotu, musí přesívat a mixovat vícekrát-zdlouhavé. U zmíněného robotu je i tříštivý kávomlýnek. Děláme 1,5 až 2 kg česneku, který nám vydrží dva roky. Po 2,5 letech začíná mletý česnek hnědnou a tvoří jednolitou hmotu. Mimo to máme česnek ještě normálně.

Síto na sušení
Síto na sušení
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 162.128 (?), 17.2.2008 15:53

Diky za perfektni navod, kdysi davno jsme delali cesnekovou sul stylem rucne pokrajet, tri dny susit, a pak tvrde jako kamen drtit v hmozdiri, coz byla neskutecna prace a drbacka.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 255.95 (?), 30.6.2008 21:21

Loni jsem zkusila česnek uchovat podle dvou receptů z netu - první: nechat velké stonky u paličáku a dát jej do vázy na květiny hlavičkami nahoru - mám ještě 3 kusy v perfektním stavu, váza stojí na mražáku - poměrně teplo. Druhý návod pro nepaličák: opět nechat delší konce, svázat do svazečků a pověsit k chladničce - opět dosud drží tvrdý. Nechtěla jsem tomu věřit, počítala jsem, že ho bude třeba zmrazit - ale opravdu to funguje, proto nemusím česněk sušit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 159.213 (?), 6.5.2009 21:53

pravda je, že co si doma uděláš, vypěstuješ je nejlepší.  cibule, brambory, mrkev atd.   dnes na to nemám čas.   zajedu do marketu a beru cibuly, brambory,mrkev atd.    ze španělska.     kouřim,  piju a nejsem vegan.     jsem spotřebitel této planety a zemru ve jménu otce, syna a ducha svatého- konec... in nomine patris et filii et spiriktu santy amen... už jsi to nepamatuju, protože mám k večeři::cibuly, brambory,mrkev atd

prosím omluvte možné chyby.

děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika