Česneková pasta žloutne a zelená



host - 180.20 (?) 
7.6.2010 13:05, zobrazeno: 28535x

Poradí mi někdo, kdy a jak dělat česnekovou pastu, aby časem nežloutla a nezelenala? Přidávám pouze 30% nebo častěji jen 10% soli bez konzervantů, uloženo ve tmě a chladu. Předem děkuji.

Mirek.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 42.39 (?), 7.6.2010 13:40

V soli to není, pane Mirku. Já dělám česnekovou pastu vždycky hned po sklizni, zpracování česneku na pastu začínám od těch nejmenších stroužků. Velké palice jdou na skladování a průběžnou spotřebu v čerstvém stavu. Někdo začíná konzumovat ty největší palice hned a s využitím malých se mnohdy otálí. Já ne. Zhotovením česnekové pasty hned po sklizni získáte sněhobílou česnekovou pastu, která je navíc daleko chutnější, než z česneku, který Vám zbyl k jaru a chcete ho urychleně zachránit formou pasty. Později vyráběná česneková pasta už totiž nikdy nebude tak bělostná a chutná. Ve skladovaném česneku se vytvoří část zelené hmoty uprostřed stroužku a mnohdy má stroužek už i zelenou špičku. Veškerou zelenou hmotu ze stroužků je nutno odstranit, pokud nechcete, aby Vám pasta nezezelenala. Bílá však i po odstranění zelených částí už stejně nikdy nebude, nanejvýš bude žlutá.

Nový česnek bude brzy, právě jsem mu odlamovala květenství. Vyrobte si pastu hned po sklizni, budete velmi spokojen. Doporučuji vyrobit si jí hodně, protože rozhodně díky jejím přednostem Vám spotřeba česneku v domácnosti značně stoupne  .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 180.20 (?), 7.6.2010 13:48

Děkuji za bleskovou odpověď, určitě to vyzkouším. A kolik soli dáváte Vy? Těch 30% se moji rodině zdá příliš i když vím, že v obchodech mají i s 50% soli. Předpokládám, že používáte jenom sůl bez chemických konzervantů. Stačí jenom 10% soli pro uchovatelnost bílé pasty do nové sklizně?

Mirek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 42.39 (?), 7.6.2010 14:10

Na 1 kg česneku přidávám 350 g soli a víc nic. Konzervanty žádné. Dávám pastu do skleniček, víčka pouze přiklopím a trošku přimáčknu zavařovací hlavou. Uchovávám ve spodní části lednice.

Pro uchovatelnost do nové sklizně je toto množství soli absolutně dostačující. Ale pozor, opravdu se s ní v kuchyni velmi dobře pracuje, proto spotřeba takto vyrobené pasty je oproti spotřebě česneku v čerstvém stavu podstatně větší. Nakonec to sám uvidíte a o tom, jak jste byl spokojen, můžete ostatním poreferovat .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 7.6.2010 14:32

Já dělám pastu až na jaře z nespotřebovaných palic, které začínají rašit. Dávám paní Ox. za pravdu, že zelené části jsou i uvnitř stroužku, takže pasta bílá není, ani když odstraním klíčky.  To mi ale vůbec nevadí, zato je pasta o 3/4 roku čerstvější. Za sebe musím říci, že si víc pochutnám na chlebu se sádlem (salámem, sýrem...)  a s kolečky česneku, než na chlebu potřeném pastou. 
  Přidávám 20 - 25% soli, ale taky konzervans -  kyselinu sorbovou - v dodporučeném množství.. Při konzumovaných objemech pasty v tom nevidím žádné zdravotní riziko.  Skleničky s odsátým vzduchem pod víčkem skladuji v běžné komoře se zavařeninami.
   Část stroužků jsem usušil v sušičce a pomlel na prach v tříštivém mlýnku. Stroužky, i malé je třeba rozkrájet, vcelku velmi špatně schnou. Do některých slaných jídel (polévky mražené či ze sáčku, marinovaná masa, sýr, chléb se salámem),  totiž pastu nelze použít .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 42.39 (?), 7.6.2010 17:41

S tou tři čvrti roku starou čerstvostí pasty z naklíčených a proto zjevně méně kvalitních česnekových stroužků bych si nebyla tak jistá, pane Vysloužile. Mám odzkoušeno obojí, sněhobílou a lépe chutnající pastu z čerstvě sklizeného česneku i tu o tři čvrti roku čerstvější ze starého, dle mého názoru podstatně méně kvalitního naklíčeného česneku. Proto se dle mého názoru ta čerstvější pasta ze starého česneku, se starou pastou z kvalitního čerstvého česneku vůbec nedá srovnávat. No, hlavně, že Vám chutná a dokud chutná, je dobře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika