|
Česneková pasta žloutne a zelená
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.20 (?) 7.6.2010 13:05, zobrazeno: 28535x
Poradí mi někdo, kdy a jak dělat česnekovou pastu, aby časem nežloutla a nezelenala? Přidávám pouze 30% nebo častěji jen 10% soli bez konzervantů, uloženo ve tmě a chladu. Předem děkuji.
Mirek.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 42.39 (?), 7.6.2010 13:40
V soli to není, pane Mirku. Já dělám česnekovou pastu vždycky hned po sklizni, zpracování česneku na pastu začínám od těch nejmenších stroužků. Velké palice jdou na skladování a průběžnou spotřebu v čerstvém stavu. Někdo začíná konzumovat ty největší palice hned a s využitím malých se mnohdy otálí. Já ne. Zhotovením česnekové pasty hned po sklizni získáte sněhobílou česnekovou pastu, která je navíc daleko chutnější, než z česneku, který Vám zbyl k jaru a chcete ho urychleně zachránit formou pasty. Později vyráběná česneková pasta už totiž nikdy nebude tak bělostná a chutná. Ve skladovaném česneku se vytvoří část zelené hmoty uprostřed stroužku a mnohdy má stroužek už i zelenou špičku. Veškerou zelenou hmotu ze stroužků je nutno odstranit, pokud nechcete, aby Vám pasta nezezelenala. Bílá však i po odstranění zelených částí už stejně nikdy nebude, nanejvýš bude žlutá.
Nový česnek bude brzy, právě jsem mu odlamovala květenství. Vyrobte si pastu hned po sklizni, budete velmi spokojen. Doporučuji vyrobit si jí hodně, protože rozhodně díky jejím přednostem Vám spotřeba česneku v domácnosti značně stoupne .
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.20 (?), 7.6.2010 13:48
Děkuji za bleskovou odpověď, určitě to vyzkouším. A kolik soli dáváte Vy? Těch 30% se moji rodině zdá příliš i když vím, že v obchodech mají i s 50% soli. Předpokládám, že používáte jenom sůl bez chemických konzervantů. Stačí jenom 10% soli pro uchovatelnost bílé pasty do nové sklizně?
Mirek.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 65.50 (?), 7.6.2010 14:32
Já dělám pastu až na jaře z nespotřebovaných palic, které začínají rašit. Dávám paní Ox. za pravdu, že zelené části jsou i uvnitř stroužku, takže pasta bílá není, ani když odstraním klíčky. To mi ale vůbec nevadí, zato je pasta o 3/4 roku čerstvější. Za sebe musím říci, že si víc pochutnám na chlebu se sádlem (salámem, sýrem...) a s kolečky česneku, než na chlebu potřeném pastou.
Přidávám 20 - 25% soli, ale taky konzervans - kyselinu sorbovou - v dodporučeném množství.. Při konzumovaných objemech pasty v tom nevidím žádné zdravotní riziko. Skleničky s odsátým vzduchem pod víčkem skladuji v běžné komoře se zavařeninami.
Část stroužků jsem usušil v sušičce a pomlel na prach v tříštivém mlýnku. Stroužky, i malé je třeba rozkrájet, vcelku velmi špatně schnou. Do některých slaných jídel (polévky mražené či ze sáčku, marinovaná masa, sýr, chléb se salámem), totiž pastu nelze použít .
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|