Česnek - žluté listy



mzik - (1) - 248.15 (?) 
14.4.2009 21:03, zobrazeno: 31142x

Koncem řijna jsem namořil sadbu česneku a nasázel jsem ho. Mám hlinito-písčitou zem. Dosud česnek dobře rostl, ale nyní mu začaly žloutnout konce listů. Pěstuji ho letos poprvé a nevím co stím dělat?

česnek - žluté listy
česnek - žluté listy
česnek-žluté listy
česnek-žluté listy
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 14.4.2009 21:24

to může být i nadměrným vlhkem, jak vidno z fota

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 55.26 (?), 25.4.2009 23:22

Milošku, přiznám se, že Tondovi závidím jeho zrak. Já jsem na fotkách nějaké mokro nezpozorovala. Nejsem odborník na česnek, ale spíš bych tipla, že mu bude něco scházet.Našla jsem, že žloutnutí listů je houbová choroba. Ale u namořené sadby by se snad projevit neměla. Čort znájet. Tak dál. Další rada od pana ing. Jana Kozáka - málo dusíku, přihnojit ledkem vápenatým nebo listovým hnojivem. Tak ať něco z toho pomůže!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 30.4.2009 23:49

Pěstuji větší množství česneku se stejným problémem. Byl jsem na radách u Dr. Zachardy a dovolím se s vámi podělit o jeho vysvětlení. Jedná se o porušení rovnováhy mezi velikostí asimilační plochy a velikostí kořenové soustavy. Pokud dojde k jednostrannému zmenšení kořenové soustavy(suchem, škůdci, chorobami), rostliny vyrovnávají vzniklou nerovnováhu omezením listové plochy. U cibulové zeleniny to bývá zasychání špiček listů. Příčinu je třeba hledat v kořenové soustavě. Přihnojování na list nemá na tuto vadu vliv. Ze zásad pěstování česneku je třeba dodržet stanoviště s humozní, záhřevnou a dobře provzdušněnou půdou. Nevhodné jsou půdy vlhké, utužené a chladné. Dnes jsme česnek okopali a přihnojili ledkem vápenatým. Večer nám celé dílo spláchla průtrž mrečen s kroupami. Tak uvidíme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 24.5.2009 22:39

Pane Zika. Na konci dubna jsem psal, že jsme česnek s bělavými konci listů přihnojili ledkem vápenatým (nikoliv amonným s vápencem). Dnes jsem odřezával květní výhony (důležité pro velikost paliček česneku, jakmile vystrčí špičku, pryč s ní) a mohu konstatovat, že se vybílení listů pozastavilo. Bílé části sice znovu nezezelenaly, jen zavadly a ostatní listy vegetují dobře dál. Teď uvažuji o druhém přihnojení a váhám zda druhou dávku ledku, nebo síran draselný. Draslo i síru česnek také potřebuje. Samozřejmě snažíme se mezi řádky udržovat nakypřenou vrchní vrstvu půdy častým plečkováním.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika