Česnek 2017/2018



Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?)
26.10.2017 10:00

Včera jsem také dosázel. Jako asi každý zahrádkář, se řídím vlastní intuicí, podloženou zkušenostmi z minulých let a místními klimatickými a půdními podmínkami.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
host - 95.204 (?), 30.10.2017 22:18

Petře z H. přečtěte příspěvek KUKYho z 30.10. v 20:28. To je také b-l-b-o-s-t??

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 31.10.2017 7:44

Tím chcete říct co? Do zámrazu zbývají ještě 2 měsíce, takže pokud už jsou teď takto narašené (je logické, že nezačaly rašit v létě, ale nedávno), za 2 měsíce budou mít docela vysoké nadzemní listy. Což jen potvrzuje, co říkají odborníci a čím se řídím já. Vždy sázím až (obvykle) v prosinci a vždy jsem měl parádní česnek. Nemám jediný důvod dělat pravý opak. A brečení kvůli blátu a zdraví mi přijde jen jako hloupá výmluva, protože to se stavem česneku vůbec nesouvisí.

Máte dobrou zkušenost s časným sázením, tak to tak klidně dělejte. Já mám dobrou zkušenost s pozdním sázením, tak tím jen potvrzuji doporučení odborníku, a neplivu po nich nějaké pomluvy ohledně zlomyslného doporučení a lživých rad, jak to zde někteří dělají, že.

A jen tak mimochodem, ještě dobře si vzpomínám, jak před pár lety spoustě lidem díku nestandardně teplému počasí pomrzl česnek, který sázeli dříve a který již byl v prosinci/lednu značně vyrašený.

A to teď vůbec nemluvím o riziku nakažení houbovými chorobami při ještě takto promokřené a prohřáté půdě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 31.10.2017 8:10

Zkuste si přečíst např. článek z roku 2012:

To nikdo nepamatuje ani o tom nikdo neslyšel, že by mohl česnek zmrznout. A stalo se. A právě letos, kdy se výrazně zvýšily plochy osázené česnekem. Plodina, s níž v minulosti byly problémy snad pouze s odbytem, odmyslíme-li háďátko, najednou zklamala. Objevily se názory, některé dokonce byly publikované v celostátních médiích, že česnek ničí houbomilka, háďátko, plíseň nebo hniloba. Poslední jmenované se objevilo ve zprávách na ČT1 ve čtvrtek (5. 4.) večer. Skutečný důvod je jednoduchý – česnek byl poškozen mrazem tak silně, že v některých porostech není ani jediná živá rostlina. Odumřelé rostliny jsou v zemi napadány saprofytickými organismy. Tyto organismy nenapadají ani nijak nepoškozují živé rostliny. To právě vede laiky k názoru, že byl česnek poškozen nebo zničen právě těmito organismy, lidově označovanými za plísně či hniloby. Ty ovšem na česnek nastoupily až po jeho odumření.

Co se to ale letos stalo? Vždyť silné holomrazy nejsou velkou výjimkou a přitom jindy česnek nezmrzl. Začátek zimy až skoro do konce ledna byl hodně teplý, takže česnek už začal růst, což ale také není až tak výjimečné. Výjimečné bylo to, že silné mrazy bez sněhu zastihly česnek nikoliv ve „spánku“, kdy by mu neublížily, ale v době vegetace. A při ní je česnek na mráz citlivější. Tuto teorii podporují některé skutečnosti. Vůbec nebyl poškozen česnek ve vyšších polohách, kde byl i v lednu sníh, takže česnek v zemi „spal“. Méně byl poškozen česnek na zastíněných místech, kde chladnější půda brzdila jeho růst, rovněž hlubší výsadba zpomalovala jeho probouzení. Porosty z hodně pozdní výsadby (poslední dny roku nebo začátek ledna) nestačily do mrazů přijít do vegetace, proto zůstaly nepoškozené nebo jen s minimálními ztrátami.

Které části rostliny byly zasaženy nejvíce? Nejcitlivější jsou kořenové špičky. Jejich poškození se nachází i u porostů zdánlivě nezasažených. Pokud zůstalo jen k namrznutí kořenových špiček, dá se očekávat podle intenzity poškození nějaký výnos. Daleko horší je to u namrzlého podpučí. To je místo odkud vyrůstají dolů kořeny a nahoru listy, případně stonek u paličáků. V tomto případě rostlina postupně uhyne, protože listy ztratily výživu. Na počátku ještě listy narůstají ze zásobních látek, česnek se ukazuje v řádcích, postupně však žloutne a mizí. Z uvedeného je zřejmé, že mráz nejméně poškozuje listy, ale pokud zničil podpučí, tak zdravé listy stejně nemohou samy o sobě žít. Měla-li rostlina před mrazy listy nad půdou, došlo často k jejich připálení. To způsobil mráz v součinnosti se slunečním zářením. Ve stínu zůstaly listy nepoškozené.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 26.10.2017 10:00

Včera jsem také dosázel. Jako asi každý zahrádkář, se řídím vlastní intuicí, podloženou zkušenostmi z minulých let a místními klimatickými a půdními podmínkami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 243.114 (?), 26.10.2017 14:21

Také sázím koncem října, líp se to dělá v tričku a ve vestě wink než v tlusté bundě s kulichem na hlavě. Loni jsem se nechala zviklat a sázela až v polovině listopadu. Česnek jsem měla nejhorší za sedmnáct let, pokud pominu rok, kdy byly holomrazy a česnek částečně vymrzl. Zřejmě mi loni na zimu nestačil pustit kořínky, pozdě vylezl ze země a nestačil využít tu trochu jarní vláhy. Za chvíli jdu sázet, i tak to bude horor, protože máme hodně těžkou půdu a je to jedno bahno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 147.130 (?), 26.10.2017 20:28

No vidíte a já sázím tady na Vysočině (425mnm) česnek na Mikuláše a mám ho letos jak na Slovácku, ale když jsou holomrazy, přikryju ho netkanou textilií. Hodně lidí ho blbě sází pomocí sázecího kolíku a pořádně ho ani nezatlačí. Kde je bahno nebo hutnější půda bych dával přípravek Clonoplus, ať je to sicher. Letos to vypadá na dřívější sázení, zkusím už za měsíc.

Roman

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.2 (?), 26.11.2017 20:41

Letos jsem sázela česnek poprvé, sázela jsem to klasicky ze stroužků. Ale dočetla jsem se, že se dá sázet i z pacibulek?  Jaké je vaše zkušenost? Sázíte raději ze stroužků nebo z pacibulek?

Děkuji za rady.

Kateřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 234.33 (?), 26.10.2017 10:20
Ja ešte asi počkam s vysadbou aj keď počasie nema byť najlepšie najbližsie dni, do 15 novembra je dosť času
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 240.228 (?), 26.10.2017 17:08

Už několik let sázím česnek mezi vánočními svátky. Zpočátku to bylo do lepivého marastu, teď po tom, co tam několik let valím všemožný humus, je to už jednodušší. Nikdy neměl žádnou chorobu, nemořím. Letos jsem měla na rozdíl od příbuzných a známých, česnek parádní. Proč? Nevím, snad že: byl suchý rok, dokonce i suché jaro. Říká se, že se česnek(a cibule) nemá moc zalévat, ale mě tam stékala voda od rajčat, z kapénkové závlahy, takže byl občas pěkně podmočený.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 84.190 (?), 26.10.2017 17:15

Záhon pod česnek poházím dusíkatým vápnem a přikreju folii na měsíc a víc.Tak jak to můžu potom mít rozbahněné, když postupně odkrývám jen to co nasázím.Taky sázíme až je teplota půdy 9 stupňů.Těch 1000ks snad zvládnem.Na poli je to jinak.Tam ví kdy má začít a jak to má dělat, aby to stihnul.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika