Ako spravne pestovat cibulu a cesnak?



solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 229.74 (?) 
12.7.2012 8:43, zobrazeno: 36438x

ahoj, neviem v com robim chybu ale absolutne sa mi nedari pestovat cibulu ani cesnak. Aj cibula aj cesnak su vzdy velmi male aj ked ich kazdy den polievam.Cesnak som zasadil na jesen a cibulu na jar. Zahradu mam na Zahori /piescita poda/ ktoru som na jar celoplosne pohnojil granulovanym hnojivom Veget. Ake ma naroky cibula a cesnak na vlahu, a co jej pri prestovani vadi? Dakujem J

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 220.182 (?), 12.7.2012 12:49

Cibule a česnek nesnáší čerstvé hnojení, sázejí se do druhé tratě (druhý rok po hnojení hnojem). Česnek se sází většinou na podzim do hloubky 8-12cm, cibule zjara tak, aby byl vršek těsně pod povrchem půdy. Dávají se do řádků vzdálených cca 20-25cm, od sebe česnek 12-15cm, cibule 12-20cm (čím ji dáte dál od sebe, tím naroste větší). Po vyrašení zjara je dobré pohodit Cereritem. Když má cibule asi 3-5cm, doporučuji ji nakrýt bílou netkanou textilií proti vrtalce. Textilie se sundává v poslední dekádě května, mezitím je dobré 1x vyplet. Za týden po odstranění textilie v případě vlhčího počasí stříknout proti plísni Kuprikolem.

Ohledně zalévání - pokud jsem zalévala ostatní, zalévala jsem i česnek a cibuli. Cibuli přestávám zalévat, když "zalamuje" krčky.

           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 233.236 (?), 12.7.2012 23:50
S tou hĺbkou sadenia cesnaku 12 cm (!) ste to Lído trocha prešvihla. Verte mi, že stačí 5 cm. Cesnakové palice sa najmä počas suchého počasia zatiahnu ešte hlbšie, takže aj tak budete mať prácu pri zbere vytiahnuť ich von. Používam k tomu jemné podrýpnutie rýľovacími vidľami. Pri Vami odporúčanej hĺbke výsadby by ani tie vidly nestačili. Hnojiť cesnak je treba už skôr ako na jar, aby sa hnojivo stihlo dostať ku korienkom rašiacich strúčikov. Práve dnes som vo vinohrade sklidil cesnak a cibuľu. Cibuľu neprikrývam žiadnou textíliou ani nestriekam insekticídmi či fungicídmi. Polievať sa nedá, vodovod vo vinohrade nemáme. Sucho je u nás v tomto roku ako na Sahare. Pôda je ťažšia, hlinitá, málo úrodná. Napriek tomu je zelenina zdravá a cibule ako pesť. Môžem nafotiť.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.182 (?), 13.7.2012 0:22

Pal'o, normálně jsem dávala česnek vždy tak 8cm hluboko, ale letos mi sem tam nějaký vymrzl. Navíc jsem cca před měsícem na i-dnes četla rozhovor s velkopěstitelem česneku p.Rešem, že ho právě z těchto důvodů dává do země tak, aby jeho horní špička byla v úrovni prstů ohnuté dlaně, tj cca 12cm. Následně jsem se bavila s jedním starým zahrádkářem u nás, kterému česnek perfektně zimu přežil a má ho krásný- říkal, že ho také sází až 15cm hluboko. U nás je ale písčitá zem.  

Ohledně přikrývání cibule - u nás je to nutnost - buď přikrýt, nebo několikrát stříkat proti vrtalce, jinak se nať zkroutí a od krčku hnije.            Lída

foto z článku
foto z článku
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 233.236 (?), 13.7.2012 8:16
V prípade, že máte piesčitú zem, chápem dôvody hlbokej sadby, najmä v poslednom suchom období. V ťažšej pôde však stačí polovičná hĺbka oproti Vami odporúčanej. Tiež mi niektoré strúčky padli, ale nie preto, že by boli plytko vysadené. Od augusta minulého až do júna tohto roka vo vinohrade poriadne nezapršalo, takže sucho je prapríčina. Preto aj palice sú výrazne menšie, nie je sa čím chváliť. Cesnak vysadený 8.3. má v priemere rovnak veľké palice ako ten vysadený 1.12.- vďaka suchej zime. Zo srandy som sadil strúčky zimného cesnaku aj v apríli, ale tie vytvorili iba jednostrúčkové palice.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika