Já dělám pastu až na jaře z nespotřebovaných palic, které začínají rašit. Dávám paní Ox. za pravdu, že zelené části jsou i uvnitř stroužku, takže pasta bílá není, ani když odstraním klíčky. To mi ale vůbec nevadí, zato je pasta o 3/4 roku čerstvější. Za sebe musím říci, že si víc pochutnám na chlebu se sádlem (salámem, sýrem...) a s kolečky česneku, než na chlebu potřeném pastou.
Přidávám 20 - 25% soli, ale taky konzervans - kyselinu sorbovou - v dodporučeném množství.. Při konzumovaných objemech pasty v tom nevidím žádné zdravotní riziko. Skleničky s odsátým vzduchem pod víčkem skladuji v běžné komoře se zavařeninami.
Část stroužků jsem usušil v sušičce a pomlel na prach v tříštivém mlýnku. Stroužky, i malé je třeba rozkrájet, vcelku velmi špatně schnou. Do některých slaných jídel (polévky mražené či ze sáčku, marinovaná masa, sýr, chléb se salámem), totiž pastu nelze použít .