Postreky aplikacia



Stránky: 1,  2   
misssssk - (15) - 75.5 (?) 
17.1.2020 1:15, zobrazeno: 5226x

Ahojte, som amater ale ucim sa a nerad robim chyby a necham si rad poradit co a ako ak nieco neviem.

vytvoril som si sad pre rodiinu. oddych... povodne som nechel striekat a mat bio. ale ak to tak citam tak to tak nepojde..

na jeseň/ na podzim som vzsadil sad.2019
3ceresne,1visna, 5jablone,2broskve,2hrusky,2dula,17maruhle a10slivky

Vsetko som to aj postriekal kuprikolom.

A co dalje? vedel by mi niekto napisat s cim a kedy striekat ci najprv 1 vychovny rez, strihane bolo minimalne len aby voslo do auta na podzim.?  natriet vapnom?

Dakujem 




Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 181.186 (?), 17.1.2020 10:38

Zdravim

ja som kostkoviny- drevo preventivne striekal v 12/2019 Cuproxatom- mednatym prostriedkom proti monilioze plodov. Da sa aj v 11/2019, nesmu byt listy na stromoch a teplota by mala byt nad 6 stupnov. Na jar striekam voci moniliovej spale marhule (Signum), slivky voci piliarke (Decis Ew) (ked padaju lupienky z kvetov a vcely nelietaju). Pocas sezony striekam pripadne vosky+ obalovace (Mospilan+Decis EW). Treba sledovat signalizacne spravy UKSUP.

Jadroviny striekam voci stitnickam- predarny postrek (teplota nad 15 stupnov v stadiu mysieho uska na puciku. Pocas sezony striekam mucnatku (Karathane New, pripadne Kumulus). Dalej striekam proti voskam insekticidom Mospilan.

Obalovace striekam podla ignalizacne spravy UKSUP-u. (Decis EW)

Bielenie kmenov nerobim, ak mate sad v mrazobej kotline mozte to robit.

Ja mam sad na juho-zapadnom svahu, umiestenie sadu je rozhodujuca vec ochrany proti jarnemu mrazu.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 20.52 (?), 17.1.2020 12:15

Na jar (február/marec) treba spraviť výchovný rez. Ak si na to netrúfate, radšej si niekoho na to zavolajte. Chyby pri zlom založení koruny sa neskôr ťažko odstraňujú (viď viaceré príspevky aj tu na fóre). Ak Ste sa rozhodli, že budete stromy ošetrovať konvenčne, najlepšie je sledovať signalizačné správy, napr. ako je vyššie spomínaná stránka ÚKSÚP. Vo všeobecnosti najväčšie škody spôsobuje pri marhuliach moníliové odumieranie kvetov a výhonkov, pri slivkách piliarky a obaľovače, pri broskyniach kučeravosť a obaľovač východný, pri jadrovinách piliarky, obaľovače, múčnatka a chrastavitosť (niektoré odrody sú voči chrastavitosti odolnešie), pri čerešniach a višniach býva problém s moníliovým odumieraním kvetov a výhonkov a tiež s vrtivkou čerešňovou (vrtivka sa netýka veľmi skorých odrôd). Bielenie kmeňov nie je nutné robiť.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
misssssk - (15) - 75.5 (?), 17.1.2020 13:19

som s vychodneho slovenska. Vranov nad toplopu. dedin sacurov 
Nadmorská výška 129 m n. m. 

sromceky su od Plantexu...  

takze az tak skoro strihat? mame tu zvlastne pocasie mrzne a pada dazd a vsetko naprza na konarov. som myslel ze az na jar ak sa ukaze ktore konare su zmrznute tie pojdu prec. 

Takze najprv vychovny rez az potom striekat?
Je potrebne striekat vsetko aj teraz ak 1rok tam nenecham ziadne ovocie, aby nezarodili stromy..? 

Dakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 189.109 (?), 17.1.2020 13:28

Nic stříkat nemusíte. Postřik se dělá proti tomu, co reálně hrozí. Stromky jsou čerstvě vysazené, takže vám nic nepokvete - nehrozí monilie. Nebudou ani plodit, takže nemusíte řešit obaleče či pilatku. Jediné, co se dá, tak postřik brokvoní Kuprikolem v době nalévání pupenů proti kadeřavosti. A až v době vegetace na jaře v případě většího napadení mšicemi postřik Mospilanem napadených konců výhonů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 181.186 (?), 17.1.2020 14:33

suhlasim, ze najblizsiu sezonu nemusi striekat preventivne, ale nalejme si cisteho vina. Nasi dedovia okrem modrej skalice- medi nic nepoznali.

Ale aky bol vzduch- nebolo tolko smogu, aut atd. Vlahove zrazky boli rovnomerne rozlozene a teploty boli mierne. Dnes Vam tri tyzdne nezaprsi a teploty dosahuju 34-36 stupnom C. Potom 2 mesacny uhrn zrazok naprsi za 2 dni. V akej kondicii su ovocne stromky?

Treba robit preventivne kroky, aj deti sa ockuju preventivne!!!

striekanie dreva je nutnost, lebo napr. mucnatka je v dreve, ked sa otepli vy ju nevidite, ale ona napadne uz puciky, kvet a uz sa jej tlaku tazko zbavuje. Stitnicky a msice su na povrchu a v pucikoch, ak ich na jar nepostriekate, mozte potom striekat 7 x tyzdne a uz sa ich nezbavite.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 189.109 (?), 17.1.2020 14:47

S ohledem na to, že stromky jsou ošetřované ve školkách, bych po vysazení mšice vůbec neřešil. A bez problému se dá zasáhnout, pokud by se přece jen objevily a tropily vážnou škodu - na tak malých stromcích lokálně na vrcholcích výhonů. V minimálním množství postřiku. Jako odpůrce zbytečné chemie v tomto případě nevidím žádný vážný důvod, proč by musel sad zamořovat chemií a preventivně ošetřovat proti mšicím. Stejně se tam dostanou nové během jara.

S padlím jsem nikdy problém neměl, navíc spousta prodávaných odrůd jabloní je proti němu docela odolná. A také záleží na lokálních podmínkách. Stříkat kolem sebe preventivně chemii, aniž bych měl tušení, zda je v mých podmínkách vůbec potřeba, pokládám za nevhodné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 188.186 (?), 17.1.2020 20:32

Absolútny súhlas, v prvom roku hlavne urobte výchovný rez a postrážte si broskyne proti kučeravosti, všetko ostatné len podľa potreby. Píšete, že sad ste založil pre rodinu a oddych, tak aby sa tam aj deti mohli voľne pohybovať, bez obavy zo zbytočnej chémie. 

Na tomto fóre nájdete príspevky ľudí, ktorý sväto-sväte tvrdia že bez chémie to nejde, ale aj príspevky od ľudí ktorý sa snažia o takmer bio pestovanie a chemicky zasahujú len ak majú prísť o úrodu, alebo zdravotný stav stromov. Tý druhý sú väčšinou terčom posmeškov, tých prvých. Ale rozhodne nie sú bez úrody a ovocie zo záhrady akú opisuje pán Milan by asi nejedli.

Treba rozlišovať prípravky na ochranu rastlín. Trebárs meď a síra (desiatky rôznych názvov postrekov), sú povolené aj v bio a nemajú až také negatívne účinky. Naopak syntetické organické fungicídy a insekticídy to je už trochu iná liga. Napr. spomínaný Decis by mal patriť histórii, spoločne so všetkými syntetickými pyretroidmi. Kto s ním niekedy striekal a otočil sa mu vietor do tváre, vie o čom je reč. Je to insekticíd, ktorý je neselektívny a zabije všetok hmyz. Teda ak postrekujete Decisom na vošky, zabijete aj ich predátorov Lienky a všetok užitočný hmyz, ktorý zasiahnete. Tým pripravujete podmienky pre ďalšiu kulmináciu vošiek, pretože odstránite aj predátorov a problém sa opakuje. Pritom často postačia lepové pásy pod korunkou stromčeka. Mravce nemajú prístup na stromček a nemôžu roznášať a obraňovať vošky. To len na ilustráciu že problémy sa dajú riešiť aj inak.

Otázne je aj skrmovanie pokosenej trávy zo sadu. Osobne ako chovateľ oviec a kôz neberiem trávu ani seno zo záhrad, kde viem že sa intenzívne strieka, aj keď mi ho núkajú. Všetko má nejaké súvislosti.

Prajem veľa potešenia zo sadu, skorú úrodu a zdravý sedliacky rozum. Radovan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
misssssk - (15) - 75.5 (?), 18.1.2020 0:50

Dakujem kazdemu za nazor.

Pouzit 4 postreky a mat urodu je lepsie ako s obchodu kde su na jablku 21postrekov.
Niekedy menej je viac. 

Rozmyslal som aj nad hotel pre hmyz. Nebude to kotraproduktivne, nenastahuje sa mi taj onen neuzitocny a skodlivy hmyz?

Alebo vysadit rastliny co odpudzuju.napr.vosky

Niekde som pocul, ze medzi oporny kolik a strom dat seno, travu,proti oderu a ze sa tam nasahuju ucholaci a bude to ako repelent proti voskam? 

Lepsiace pasi na strom aj ich poiuzijem, pravce sa mi na strom dostanu cez oporny kol a cez spagat cim je priviazany strom, takze olepovat aj oporny kol je potreba?

Cim prihnojovat stromceky...?

Otazka: poznate tieto knihy? oplati sa mi ich kupit? Da sa niekde stiahnut pdf-ko?
Alebo odporucite daku upne inu knihu?Kludne piste aj do mailu. je celkom dole.

Ochrana ovocných rastlín proti živočíšnym škodcom
Ľudovít Cagáň, Sylvia Matušíková 

Ochrana ovocných rastlín proti chorobám
Ľudovít Cagáň; Sylvia Matušíková 

Rez ovocných stromov a kríkov
Herbert Bischof; Josef Sus 

Osvedčené rady do záhrady
Ivan Hričovský; Boris Horák

Ovocná záhrada Práce podľa mesiacov
Autor Ivan Hričovský, Lucia Harničárová, Boris Horák

Moj mail je michalpalencikk@gmail.com kto by mal chut podebatovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 248.165 (?), 18.1.2020 8:32

Postřiky doporučuji použít, až budou skutečně potřeba. Dokud stromy nerodí, nemá většina z nich význam. I až začnou rodit, lze podle vašich podmínek spoustu z nich omezit.

Co se týká postřiků proti obalečům a pilatkám, záleží na poloze a na aktuálních podmínkách v tom roce. Já je nedělám a mám nenapadaného ovoce přebytek (když se urodí). Jinde se bez ochrany neobejdete. To ale uvidíte za pár let.

Co se týká škvorů, nezaznamenal jsem (a to jich mám na zahradě požehnaně), že by se ke mšicím vůbec kdy přiblížili. Mšice u mě likvidují pouze slunéčka a vosičky.

Hotel pro hmyz je dobrá věc, chybu rozhodně neuděláte.

Ano, lepidlo i na kmen, i na opěrný kůl. A nebo jednodušeji, pokud je koruna až nad koncem kůlu, tak jen na kmen nad kůlem.

Rostliny odpuzující mšice, obávám se, vám nijak nepomůžou. Mšice nepůjdou na ně, ale na vše okolo ano.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika