Kompostování ovoce a listí na zahradě = množení škůdců/nemocí?



postcd - (5) - 215.123 (?) 
26.9.2018 10:18, zobrazeno: 4161x

Dobrý den, když na vsi nebyly kontejnery na organický odpad (ty hnědé), tak se kompostovalo na zahradě. Teď ale lidi dávají třeba trávu nebo nepotřebné (nahnilé) ovoce a někdy i listí do těchto kontejnerů. Mě to přijde škoda odvážet ty živiny pryč a navíc je to neekologické vozit to někam tam to zpracovávat a nadále vozit zase jinam jako půdu.

Když se kompostuje to ovoce (i to, které je napadené chorobami a škůdci ovocných stromů) a listí ovocných stromů na zahradě, znamená to, že se nemoci a škůdci budou spíše množit? (Půda/kompost se pak za nějakou dobu dá zase ke stromům)

Jsou na internetu nějaké instrukce (nebo mohli byste je vypsat sem) jak kompostovat v rámci zahrady tak, aby se škůdci a nemoci naopak redukovali a nebo alespoň zůstali na stávající úrovni? Nemám čas vyloženě prohlížet každý kus ovoce a listu zda je napadený a vyhazovat napadené a normální lokálně kompostovat.

Jsou nějaké zkušenosti co se děje když se to shrabe a nechá tlít přímo pod stromy? Jaká je minimální doporučená vzdálenost kompostu? Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 32.136 (?), 26.9.2018 11:21

Pokud nebudete dodržovat alespoň minimální zahradní hygienu, nemůžete očekávat zdravé stromy - ovoce. Vyhazovat nebo pálit vše napadené je opravdu minimum.

Nechavat to přímo pod stromy - to je totéž, jako kdybyste si schovával na památku posmrkaný kapesník nebo zavšivenou čepici, když už se stane, že tu haveť vaše dítko přinese ze školy :-)

Existují sice postupy, jak zničit vše škodlivé i v kompostu, ale dát to pryč je jistota.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 26.9.2018 11:44

Je to otázka přístupu i názoru. Buď povedete zahradu jako ekonomicky efektivní výrobnu bezvadného a dobře prodejného ovoce nebo jako kus přírody, který současně přináší užitek. To jsou, pravda, dva extrémy.
   Já osobně ze zahrady nevyvážím žádný biologický materiál a pálím pouze dřevo v kamnech. Jinak všechno kompostuju, včetně hnilého ovoce a dřevní štěpky. Listí pod stromy shrabu, když to stihnu. Když ne, nic se nestane. Krom kadeřavosti broskvoní, úžehu meruněk a višní a pilatky švestek se obejdu bez pesticidů. Samozřejmě počítám se snesitelnými ztrátami způsobenými červivostí, hnilobou, strupovitostí (letos žádná).
   Tím nikoho nenabádám, aby to dělal taky. Jen chci říci, že první dvě věty p. 32 136 nelze brát absolutně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?), 26.9.2018 11:59

Mám to stejně - na kompost dávám veškerý biologický odpad ze zahrady i kuchyně. Na stavu zeleniny ani stromů se to nijak neodrazilo, většinu chorob tímto způsobem nepřenesete. Postřik pouze broskvoní a meruněk, červivost neřeším (padané moštuji, i tak je zdravého dost).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 26.9.2018 13:22

Existují sice postupy, jak zničit vše škodlivé i v kompostu, ale dát to pryč je jistota.

Není to vůbec žádná jistota. Většina chorob a škůdců se k Vám dostane snadno vzduchem. Každá houba, hmyz, roztoč má svůj vývojový cyklus. Ten ovšem nepočítá s pobytem v kompostu. I když se všechny patogeny v kompostu možná nezničí, určitě se tam nenamnoží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 125.133 (?), 13.10.2018 22:16

také si dělám kompost, ale dávám do něho i vypletý plevel a posekanou trávu a tím i se semeny. na jaře jsem měla vypletý záhonek, ale když jsem přidala kompost, začaly mi vyrůstat ve velkém plevele včetně vysemeněné trávy a musela jsem plít znovu. jak postupujete, aby nevzešla semena z kompostu, uvažovala jsem, že bych na jaře mohla přikrýt kompost ještě na kompostišti černou folií, aby sluníčko a horko spálily vzešllý pllevel, ale nevím jestli přikrýt černou textilní folií nebo neprodyšnou černou folií. Veruna

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 248.154 (?), 13.10.2018 23:03

Pokud fólii, tak textilní - kompost potřebuje dýchat a občas zalít. Pod černým igalitem by vám to hnilo...          

Jinak se semeny z kompostu problém nemám, a dávám tam prakticky všechno kromě natě z brambor + rajčat, oddenků pýru+bršlice a plodů pedkovin (kvůli peckám, protože kompost před použitím nepřesévám). Ale pokud je sucho, zalévám ho, aby se uvnitř zahřál           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika