Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ty prasklé švestky překvapivě nehnijí

Ano, kromě různé stavby slupky a buněčné stěny je tato odlišnost způsobena odlišnými a druhově specifickými fytoalexiny. Patří k nim např. i terpenoidy, alkaloidy, flavonoidy a mnoho dalších sekundárních metabolitů. Různé druhy ovoce produkují různé druhy těchto látek na základě různých podnětů. Fytoalexiny se produkují při styku s potenciálním škodlivým činitelem (bakterie, plíseň, houba, roztoč...). Jejich tvorba se někdy záměrně vyvolává stresem po postřiku chemickou látkou. Tato látka (řekněme např. měďnatá sůl) vyvolá stres a následnou tvorbu obranných látek. Ty se tvoří nejvíce ve slupce. Jeden známý stříká hrozny sodou, která nemusí sama působit fungicidně, ale vyvolá obrannou reakci plodů.

Co je nám to platné, když ten správný protimoniliový stres ještě neumíme řídit. Budeme muset vymyslet něco jako vakcínu s oslabenou monilií.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika