Škůdci pokojových rostlin



Stránky: 1,  2,  3   
host 
2.2.2005 15:03, zobrazeno: 122278x
Dobrý den,
potřeboval bych poradit jak proti škůdci, který přebývá v zemině. Dospělý jedinec je malá blanokřídlá černě zbarvená muška, v hlíně se pohybují lesklí broučci nebo něco podobného (nemám tak dobrý zrak aby se mi to podařilo určit přesně). Rostlina nejprve přestane růst a později usychá. Proces zkázy je pomalý. Platí na ně krátkodobě i Biolit, ale bohužel tento ničí i samu rostlinu. Co by to mohlo být za škůdce a jak na něj? Děkuji Martin
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host, 21.2.2005 18:31
V zahradnictví mi poradili přesadit do propečené hlíny. Škůdci skutečně zmizeli a rostliny se vzpamatovali, ale bohužel jen na měsíc. Momentálně jsem opět objevila několik jedinců a samozřejmě ve všech kytkách. Jediné, co mi v takovém případě doporučili v jiném zahradnictví bylo použití pesticidů, které jsou bohužel použitelné jen při možnosti delšího větrání. Takže čekám na jaro nebo pořípadně na lepší radu. Do té doby budu používat postřiky tolik neškodící zdraví, osvědčil se (na krátkodobou likvidaci) Fast či Agrion a momentálně jsem zakoupila Biool (úplně biologický) a budu zkoušet.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 111.72 (?), 6.6.2006 11:23
Osvědčil se mi každodenní postřik "Fast" a zálivka 1x týdně (v larválním stadiu). Já se jich nadobro zbavil, za to manželka s nimi bojuje dle vašich popisů už měsíce. Je fakt, že ona květiny přelívá a každý den si vzpomene, že jsou Vyvolení a ne, že má postříkat květiny.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host, 21.2.2005 18:50
Ještě jsem našl na netu toto: Nejdůležitější je vědět, že tyto mušky mají tři vývojová stádia (vajíčko, larva, muška). Zatímco mušky samotné můžeme lapat na optické lapače, na které se přilepí, larvární stadium smutnic přežívá v půdě. Na larvy se dá uplatnit biologická ochrana. Parazitické hlístice rozpustíte ve vodě, kterou rostliny zaléváte. Hlístice dodávají na dobírku například firmy ZD Chelčice nebo Biocont Laboratory.
Základem ochrany květin však je nechat občas vyschnout pěstební substrát - smutnice totiž mají ideální podmínky v půdě, která je permanentně vlhká. Taková půda je nejen vhodným prostředím pro smutnice, ale většina pokojových rostlin na permanentní vlhkost reaguje také odumíráním kořenů a následně pak žloutnutím a opadem listů až úhynem celých rostlin. Příliš častá zálivka při pěstování rostlin je největším nešvarem. Většiny rostlin bychom měli zalévat až po vyschnutí substrátu, je lepší květiny zalévat ve větších intervalech a více než každodenně v malých dávkách.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 12.101 (?), 3.6.2006 9:39
ráda bych se zeptala jak vypadá larva mušek.já měla mušek plný byt.nakoupila jsem lepící žluté pásky a opravdu jsem se jich téměř zbavila.všechny květiny jsem preventivně zasadila,ale po měsíci jich mám opět plný byt a v hlíně jsem objevila spoustu takových bílých malých jakoby červíků,kteří poskakují.každý radí něco jiného..zkoušela jsem česnek i tabák,ale potvůrky zůstávají.poradíte co by to mohlo být?Děkuji za odpověď.Zdenka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 198.22 (?), 5.5.2012 10:59
Tyto červíky jsem měl ve svých bylinkách, zkuste je dát na parapet či někam kde do nich naprší a svítí zde slunce, namají rádi přímý sluneční svit a nejspíš na jejich výskyt má vliv i pH půdy, které se změní s deštěm... vyndal jsem takto květináč se šalvějí a začíná se vzpamatovávat...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host, 14.3.2005 10:27
Už měsíc se potýkám se stejným problémem s muškami. Podle mých zkušeností na ně nepůsobí nic, ani přípravek FAST. Slyšela jsem, že by na ně mohl účinkovat odvar z tabáku, ale zatím jsem ho nezkusila.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 188.98 (?), 10.4.2006 0:50
pomáhá přesadit rostlinu do hrabanky z lesa smíchané s klasickou ornicí a pískem ( dle potřeby každého druhu ) a pečlivé omytí kořenového systému,fakt pečlivé. Jinak mám špatné zkušenosti s kupovaným substrátem-zkuste jej nechat zapařit na balkoně a pak se nudete divit kolik mušek vyletí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 27.29 (?), 3.6.2006 10:54

Boj se škůdci všeho druhu je nekonečný. Varuji Vás však před různými "dobrými" radami typu tabák. V dobách kdy jsem věřil že chemie je nedobrá jsem si to zkusil. V tom bytě to smrdělo tak, že jediný komu to nevadilo byli ti škůdci. Pokud  neznám škůdce tak jej vezmu do sklňičky  a s lupou zajdu za zahradníkem . Ještě se mi nestalo aby nenašel řešení  a to na první pokus.   Pokud se Vám podaří určit škůdce tak vám každý drogista poradí co na něj , případně bez obtíží vyhledáte na internetu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 224.234 (?), 7.6.2006 10:17
Vajíčka nebo larvy smutnic se nachází téměř v každém českém substrátu. Výrobci totiž neprovadějí téměř nikdy důkladnou sterilizaci, přestože to uvádějí...Možnost je koupi dražší třeba holandský substrát v Growshopu a nebo doporučuji Steinernema feltiae- paraz. hlístice na smutnice
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika