Vyholování u nektarinek/broskví



hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 0.146 (?) 
9.5.2018 8:38, zobrazeno: 7257x

Zdravím, rád bych slyšel váš nazor, jak stříhat nektarinky/broskve, aby nevyholovaly. Na fotkách je nektarinka (nejspíš Flavortop 5let), která výrazně vyholuje a nevím, jak tomu zabránit. Hluboký řez jsem zkoušel loni na jiné nektarince, ale žádné spící pupeny nevyrazily a stromek jen živořil, letos jsem ho nahradil novým.



Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 9.5.2018 8:45

Absence spících pupenů a tendence k vyholování jsou v různé míře společnou vlastností všech broskvoní. Účelným řezem, kdy tlačíme obrost ke středu,  ji můžeme zpomalit, ale ne zcela odstranit. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 125.72 (?), 9.5.2018 8:50

pokud chcete informace, musite si alespon castecne pomoci sam.. na youtube si zadejte řez broskvoni a projdete si vsechna videa od pana Urbanka.. urcite nacerpate dostatecne mnozstvi informaci..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 28.27 (?), 9.5.2018 10:24

Různá videa (i p.Urbánka) a knihy ohledně řezu broskvoní jsem v minulosti studoval. Ale když není směrem ke středu stromu žádný nový letorost, jsou mi rady z youtube k ničemu. Prostě tam nic není, raší jen na koncích...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6487) - 9.135 (?), 9.5.2018 10:32

Já to řežu jak vrbu v kombinaci s révou. Kde nic není, ušmiknu až na poslední dva rašící pupeny. Stačil by jeden, ale kdyby náhodou. Zatím se to moc nevyholuje, ale stromky se o to pokouší. Je to trochu řezničina, odřezávám výhony síly palce. Někdy zpětný řez. Nejhorší způsob je ocvakat konečky. Pak se to rozvětví a posouvá stále dál od kmene. Pryč musí skoro celý výhon. Místo něj naroste nový s nadějí - snad - na úrodu. Síran amonný to jistí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.233 (?), 9.5.2018 11:43

Pěkné video je např zde. Videa s p. Urbánkem považuji za špatné. Jak provedením, tak i vysvětlením.

Aby někde na starém dřevu se vytvořil výmladek, musí tam být kůra zavena borky a musí tam jít hodně svěla. Platí pravidlo, že vše co jde do korunky se vystřihává, aby nezahušťovalo. Někdy ale jeho praktikování je kontraproduktivní a je potřeba aplikovat vyjímku. Letorost se nevstříhne, ale zkrátí tak, aby zůstal vitální a neplodny (např na 3-5 noček)Pak máme možnost v létě při sklizni (anebo v neplodných letech i před sklizní) provést zpětné sesazení na tuto "pavětev".

Obecně je pro silně vyholující odrůdy (plodící na horní třetině dlouhých výhonů) lepší preference neustálého zpětného sesazování před zkracováním letorostů. Tj. je lepší ponechat jediný plodný letorost co nejblíže kmeni než mít stejný počet plodů na dvou a více letorostech zkrácených na polovinu či třetinu.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 28.27 (?), 9.5.2018 13:59

Díky pánové. Ponechání zkrácených dovnitř rostoucích výhonů, ke kterých se následně větev sedadí, občas praktikuji. Někdy ale tito záložáci do druhého roku zaschnou a strom stejně vše žene na periferie. Zvláštní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.233 (?), 9.5.2018 14:11

Málo světla a pikální dominance = u mladého stromku, kde výmladky nepotřebujete je apikální dominance nižší a přehuštění koruny nevelké, tam je pravidlo odstra ňování nutné. U starších, pokud v období diferenciace pupenů a měsíc poté neprovedete sesazení na danou záložní vymlazenou větévku, tak hormony určující, co je apex (vrchol) konkurenci potlačí nebo eliminují. Proto například u Favority Moretini 3 je potřeba zpětné sesazení odplozených výhonů udělat již týden po sklizni. U RH je to už v době sklizně a pozdnější mají problém = diferenciace pupenů proběhne dříve než sklizeň. Tam je opravdu pak jediným regulujícím prvkem apikální dominance spadnutí plodných výhonů do hlubokého převisu a tedy nevhodnost užití krátkého řezu (tj. ten "dle návodu Urbánka").

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 9.5.2018 16:29

Já na to jdu po bonsajisticku.Řežu třífázově, rozdělím si broskvoň na tři zóny (zóna nejslabšího růstu, středního a bujného růstu).Nejdřív nepatrně zakrátím slabě rostoucí (většinou spodní větvičky),za týden středně rostocí a za další týden vršek.Tím se docílí toho že spodní větve mají 14 dnů na to si odebrat nějaké ty asimilálty, než jim je apikálně-terminální vršek bez milosti spolyká.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.151 (?), 9.5.2018 16:49
Všetky tu spomenuté rady sú cenné. Napriek tomu - niekedy tie broskyne/nektarinky reagujú "debilne" a nerobia to čo od nich očakávame. Je to tak trochu (alebo možno hlavne preto) že sú to skrátka "imigranti". Sú to ovocniny pôvodom nie stadiaľto, svoje genetické nastavenie si nesú stále so sebou a stáva sa že v našich stredoeurópskych podmienkach sa občas "zašprajcujú". Nie je to chyba pestovateľa, jednoducho bezproblémovosť a dlhovekosť pri nich nečakajte. Môj starý otec, ktorý ma pred desaťročiami zaúčal do záhradkárčenia mi zdôrazňoval - "Čo sa týka broskýň a marhulí, ak si spravil všetko čo treba a aj tak ti strom odíde, nevyčítaj si to. Nie je to tvoja chyba. Niekedy sa na ne len zle pozrieš a dajú ti zbohom. Neber to osobne. Ak ti to ale spraví jabloň alebo hruška, vtedy už hľadaj chybu u seba". Takže asi tak... IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika