Ukrajinské broskvoně



host - 230.39 (?) 
17.3.2019 16:11, zobrazeno: 4152x

Zdravím, mám na mysli ukrajinské a litevské broskvoně, např. MAIRA, SHEVCHENKO nebo DNEPROVSKYJ. Má někdo zkušenost nebo je natolik dobrý rusista že může zjistit něco o jejich odolnosti / náchylnosti k nemocem? Údajně mají být nejvíc mrazuodolné a zrát poměrně brzy (červenec, půlka srpna).

Moje ruština je velice špatná, a anglicky a německy jen ódy na mrazuodolnost nebo sovětské historické reálie..

děkuji Sáša

PS. Maira není Maria Bianka a Ševčenko se též uvádí Shevchenko´s memories nebo memory - paměti - vzpomínky - paměť

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 230.39 (?), 19.3.2019 10:23

Před časem tu psal pán co má bezejmennou broskvoň z Kazachstánu, není tu? Zajímala by mě zkušenost s druhy z těchto víc drsných podmínek a jak se chovají v našich podmínkách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 19.3.2019 10:37

Broskvoň Ševčenko nabízí k prodeji Spomyšl. Mají uvedeno, že se jedná o bělomasou odrůdu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 230.39 (?), 19.3.2019 16:49

Ano, tyhle tři a Sočnaja mají v Spomyšli (obecné informace), v Kohaplantu a jednom Lotyšském šopu (víc informací a víc superlativ). Informace udávají že by mělo jít o nejvíce mrazuodolné odrůdy snad vůbec a s velmi brzkým dozráváním a přitom "normální" velikost a kvality plodů. Pár jsem si jich objednala z těchto důvodů (jinak by mi "hrozil" leda Harbinger na Lesiberianu, který je jednak nesehnatelný, jednak mi na Harbingeru vadí pukání a u Lesiberinau sklon ke kadeřavosti). Uvidíme jaká bude kvalita stromků, je-li to ze stejného zdroje jako má Kohaplant, to už jsme tu řešili v jiné diskuzi. Nicméně zcela postrádám jakékoliv informace o odolnosti nebo sklonům ke kadeřavosti a dalším nemocem u těchto Ukrajinských a Lotyšských odrůd.

Jak jsem psala, možná je více na webech rusky mluvících prodejců.. Já našla zmínku o "neodolnosti" ke kadeřavosti pouze na ebay a amazonu a jiných nezahradnických odkazech, které pro mě nejsou moc důvěryhodné.. 

Naopak jsem našla cca dva až tři roky staré dotazy na stránkách pana Vysloužila a jiných důvěryhodných zahradnických webech, a tady někdo zmiňoval né tyto odrůdy ale zkušenost s odrůdami z podobných lokalit z východu. Také ze Spomyšle dvě ze čtyř odrůd byly vykoupeny během asi týdne, tak předpokládám že v posledních letech se o tyto odrůdy někdo zajímal, možná něco zjistil, možná má vlastní zkušenosti s pěstováním a toto by mě hodně zajímalo. Na co se mám připravit, jestli budu stříkat jako blázen a mám je zasadit dál od čehokoliv co by mohli nakazit nebo se budou chovat jako běžně známé odrůdy... tak je pravděpodobné, podle toho kolik lidí sem chodí, že by někdo mohl vědět..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 19.3.2019 18:27

Fandím Vašemu zájmu o tyto odrůdy, ale pravděpodobně Vám nezbude nic jiného, než je vyzkoušet sama, když je tedy seženete. Co se týče prachobyčejného Harbingeru, tak tomu zase pro změnu fandím já, jelikož je to velice chutná raná žlutomasá odrůda. Zvláštního praskání pecek jsem si nevšiml. Někomu může vadit měkčí dužnina a neodlučitelnost od pecky. Typoval bych, že ty ukrajinské odrůdy budou zajímavější, než celá ta "kalifornská celočervená skvadra", kde je největší problém zmrznutí v květu. "Haveny" tady v květu snad ještě nikdy nezmrzly. Zvýšená odolnost ke kadeřavosti se vždycky počítá, ale není to nepřekonatelný problém, myslím, u těch Ukrajinců

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika