|
Stáří broskvoní
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.103 (?), 12.1.2019 13:33, zobrazeno: 4139x
Rád bych se pěstitelů broskvoní dotázal, jakého věku se jejich stromy dožívají, případně jak v tom věku vypadají a co je příčinou jejich uhynutí. Předem děkuji za reakce. Walter
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.234 (?), 12.1.2019 20:16
Mám aktuálne asi 6 ročnú výsadbu, ktorá je krásne vitálna vďaka kombinácii vhodného podpníka (GF677), spôsobu rezu (silný rez, ponechať len vybrané pravé rodivé výhony) a silnej prebierky plodov. Mám pôdu nevhodnú pre broskyne (ťažká zásaditá s vyšším obsahom vápna). Z historických skúseností na staršej zdedenej (už neexistujúcej) výsadbe ako aj z pozorovaní v okolitých záhradách je podľa mňa hlavnou príčínou skorého úhynu veľmi slabý rez ("zajačí strih") v kombinácii so slabou prebierkou a následné vyčerpanie preplodeného stromu. Ďalšou príčinou je oslabenie stromu v dôsledku chlorózy (nevhodný podník), silného napadnutia voškami (+ následné zavlečenie viróz) či kučeravitosťou. Jeden sused reže podobne silno ako ja, o stromy sa vhodne stará a ešte stále má vcelku vitálne aj nejaké staršie asi 15 ročné stromy na semenáčoch, ale musí ich vcelku intenzívne hnojiť chelátovým železom a mikroprvkami. Iní susedia, hoc aj sadili cca 3-4 roky dozadu na GF677 majú stromy na odpis, lebo režú skôr kozmeticky a k tomu nezatierejú rany balzámom. Trúfam si odhadovať, že pri vhodnej starostlivosti možno mať vitálne a plne produktívne broskyne aj 15-20 ročné.
Trnavsko 145 mnm
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?), 13.1.2019 10:04
Trochu tu nezaznělo, že velkou, možná rozhodující roli hraje poloha, v níž jsou broskvoně vysazeny. Každý, kdo cestoval po balkánu, viděl stromy - podle velikosti a tloušťky kmene staré, vyholené, znetvořené, špatně nebo vůbec neřezané, přesto broskve plodící. Většina území ČR jsou polohy pro broskvoně nevhodné, Dobrou péčí se dá hodně zachránit, ale dlouhověký strom neuděláme.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 144.38 (?), 13.1.2019 11:22
Dobrý den. Ještě před rokem 89 jsme v rámci zahradnické školy byli v jednom kolchoze dole na Moravě a tam jsem viděl broskvoňový sad starý 29 roků ve velmi dobré kondici. Měl to na starost v té době velmi známý ovocnář a už tehdy dělali řez pomocí portálového rámu, kde byly 4 pilové kotouče. O nějakém ošetření řezných ran nemohla být vůbec řeč. Sklizně byly i tak vyhlášené svým množstvím i dobrou kvalitou. Stanislaw
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.1 (?), 13.1.2019 11:43
Na druhou stranu je otázka, jestli není výhodnější na broskev tlačit, aby měla každoročně co největší sklizeň a když už to nevydrží, tak prostě vysadit novou. Samozřejmě pak je cca 3-4 letá pauza než začne ta nová pořádně plodit, ale pokud to člověk vykryje druhým stromem, tak to není až takový problém. Soused má jednu už asi 30 (+-)let, ovšem každoročně má tak cca 30 plodů, já mám za tu dobu dva stromy, ale každoročně 150 plodů, tak otázka kdo je na tom vlastně líp (počet plodů odhaduju možná jich je dvojnásobek, nikdy jsem je nepočítal).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|