Řízkování



m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?)
15.2.2014 18:36

Díky, chtěl bych se ještě zeptat, když to zaštípnu, co se bude dít s rostlinkou? Nebude vyrážet do bočních výhonů? Očkovat bych chtěl podle tohoto videa, bude to možné?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
host - 58.118 (?), 10.1.2011 22:56, zobrazeno: 34893x
Pán Boštička tu spomínal Řízkování broskvoní,,,,,,vraj pracné... viete mi poradiť ako na to? Ďakujem
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 65.203 (?), 7.4.2011 13:45
Dobrý den, také by mě zajímalo, jen informativně, jak se množí broskvoň? Koupili jsme si dům před půl rokem a teprve se na zahradě učím. Všechno je pro mě nové a zjistil jsem, že množení ovocných stromů, mi připadá jak úkon pro jaderného fyzika :-) Mám nějakou enciklopedii od dědy. Tam je popsáno plno možností. Zaujalo mě rozmnožení očkováním. Z plodného stromu udělat očko, které pak "přidělám" na jednoletý strom, který chci aby plodil. Ale ten vezmu kde? Tomu nerozumím... Například že bych z pecky broskve vypěstoval stromek, a až bude mít 1 cm průměr, ho naočkoval? Nebo lze udělat řízek z broskvoně rovnou? Ale to bych pak nechápal, proč očkovat řízek ze stejného stromu jako by bylo očko... Jestli jde rozmnožit řízkováním, kdy je na to nejvhodnější doba? Děkuji za info.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 16.163 (?), 7.4.2011 14:33

Vážený hoste, k Vašim dotazům lze dát jen jedno doporučení: aby jste získal alespoň elementární znalosti o chodu zahradnických prací, zakupte či zapůjčte některou z četných příruček či encyklopedií a věnujte nejprve dostatek času jejímu prostudování. Až získáte některé obecné znalosti, pak se teprve ptejte na konkretní problémy pěstování. Těžko Vám na tomto foru bude někdo suplovat spisovatelskou činnost autora příručky.  Hodně úspěchů ve studiu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 7.4.2011 16:50

Milý novopěstiteli, většina nejasností, co uvádíte, je v dědově encyklopedii, předpokládám, vysvětlena.  Pravda, informaci, kde vezmete jednoletý stromek Vám neradí, předpokládají asi znalost, že ty rostou ze semene.
   Nařízkovat broskvoň je možné a takový stromek jistě není třeba očkovat, neboť má vlastnosti matečné odrůdy. Ale řízkování není úplně jednoduché. Výhodou pravokořenných stromků je, že i když nadzemní část zmrzne nebo ji ulomíte, od kořenů vyroste opět ušlechtilá odrůda.
   Daleko častější je ale očkování jednoletých semenáčků nebo vegetativně namnožených podnoží. Vzcházení semen a ujímání oček je úspěšnější a nevyžaduje tolik péče jako starost o řízky. Navíc lze využít dobrých vlastností podnože (odolnost vůči mrazu, převápnění, zdravý růst nebo naopak jeho brždění).
   Pro začínajícího amatéra je ale nejlepším řešením koupit hotový stromek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 128.70 (?), 10.4.2011 22:49

Děkuji za rady, samozřejmě se snažím si co jde najít v knížkách. Ale forum je od rad neznalým, takže proto jsem se zeptal. Samozřejmě vím, že stromek vyroste i ze semene :-) Ale například nechápu, že strom neplodí, když není naočkovaný. By mě zajímalo, jak si s tímto poradila matka příroda, že stromy plodí i když na začátku, je těžko někdo naočkoval...

Broskvoń jsem si samozřejmě koupil už dříve a dotaz byl spíše informativního charakteru. Rád bych taky někdy něco ze stromků rozmnožil, takže cenné informace se hodí mít. Netušil jsem, že řízkování je tak složité a proto jsem si myslel, že by bylo efektivnější rozmnožovat takto, než čekat na dostatečně vzrostlý semenáč...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 119.88 (?), 11.4.2011 0:17

Jen pro začátek plané stromy v přírodě samozřejmě plodí! Jen třeba to jablko by jste asi nepozřel!! Když zasadíte semínko, tak Vám z něj vyroste strom, ovšem plodící plody úplně jiných vlastností, než z kterého jste vzal to semínko(viděl jste někdy třešen ptáčnici?). No a proto se štěpuje - na strom jedněch vlastností(například dobře koření, nebo zase podporuje menší vzrůst stromu) naštěpujete ušlechtilou odrůdu(kde zase využíváte dobrých vlastností plodů).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 15.4.2012 11:44

Broskvoň se dá očkovat na semenáček, který je možno vypěstovat z pecky. Pecky jsou nejlepší ze značkového koupeného osiva nebo z odolných vinohradnických broskví. Ale mohou být v nouzi i z kulturních odrůd. Pecky broskvoní ale vyklíčí jen když jsou dlouhou dobu stratifikovány - až 6 měsíců ve vlhkém písku při zimních teplotách své domoviny (2-8 st.). Pokud jsou vysety bez stratifikace, mohou některé časem také vyklíčit (za dva roky). Dá se koupit i stratifikované osivo. Řízkování- myslím, že se jedlé odrůdy množí obtížněji než podnožové. Řízky podnožových odrůd se proto také očkují. Očkuje se např. v srpnu za mízy. Já očkuji v září a říjnu Forkertovým způsobem. Podnože už jsou dost silné a jsou k dispozici i trojočka, která jsou na očkování jistější. Roubování je o něco složitější a Vám ho nedoporučuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 15.2.2014 7:21

Broskvoň se dá očkovat na semenáček, který je možno vypěstovat z pecky.

Při shánění podnoží pro brosvoň jsem u zahradníka neuspěl ale dostal jsem darem hrst narašených pecek mandloně, které by měly posloužit pro mou "výuku" pro naočkování a namnožení pěstované odrůdy broskvoně. Pecky jsem dal do substrátu nebo do pilin a dnes jsou z nich asi deseticentimetrové rostlinky, které chci rozsadit do květináčů a do jara nechat na světlém a chladném místě. Rostlinky mají od země lístky a já se chci zeptat, je potřeba nyní nějak tyto odstraňovat aby se vytvořil budoucí kmínek nebo se to "opadá" samo? Nemám s tím zkušenost ale mám obavu aby se stromeček nevětvil. Díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 15.2.2014 10:18

Při rozesazování semenáčků se doporučuje zaštípnout je za druhým pravým listem (děložní listy se nepočítají). Víc už listy neodstraňujte.Až 2 týdny před očkováním odstraňte listy v dolní části (cca   10 cm) v místě, kde budete očkovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 15.2.2014 18:36

Díky, chtěl bych se ještě zeptat, když to zaštípnu, co se bude dít s rostlinkou? Nebude vyrážet do bočních výhonů? Očkovat bych chtěl podle tohoto videa, bude to možné?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika