Řez vysazené broskvoně
|
|
|
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2335) - 168.103 (?) 27.7.2022 11:09
tak teď bude mít paní Jitka pěkný guláš v tom, kdy provést řez. Pokud provede řez koncem léta, má i návod, jak postupovat, pokud se rozhodne udělat řez v prokazatelně nejvhodnější době, nemá zas návod, jak ho provést. Walter
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 27.7.2022 13:34
Pane Waltře do té doby snad ten návod získá a nebo to udělá podle již zmíněného návodu koncem léta. Ovoce na stromech máte pěkné i po letním řezu, stromy také výstavní, tak tedy ten váš způsob řezu také nebude k zahození. A co vaše okurky? My už nevíme co s nima. :-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 27.7.2022 18:00
Děrovanou hadici tam taky letos mám, jenže ze staré kovové lejty, která tam pro ten účel byla přistavena utekla prorezlou dírou voda. Tak zalévám konvama, protože lejta i když trochu opravená je potřeba pro merunky a švestky a taky krmná řepa byla potřeba zavlažit. Stojí nyní zase přímo pod okapem, včera tam z toho deště zase něco nateklo, dnes možná ještě pršet bude a pak zase pojedem zalévat. U nás už sklizen slábne, co okurky začaly plodit nestříkal jsem už plísen, jen jednou přesličkou. Zavařeno máme, okurek kvašáků plný zelák, polévka i omáčka uvařená, je na čase na jinou zeleninovou sezonu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3244) - 208.138 (?), 27.7.2022 23:02
Wow! Promiň, jiné citoslovce mi nepřipadá výstižné. Ty jsi mazaný jako liška a ještě o trochu víc. Ty broskve Ti nezávidím, ty jsou pro mne (naštěstí) tabu, ale s okurkama jsem letos dopadl jak Napoleon u Waterloo. A mám taky Reginy F1. Ale abych nebrečel, nakonec jich na salát bude a zavařování jsme zavrhli už předem, nějak to za poslední roky nebylo ono a vždycky se dost vyhazovalo. Aspoň nebudou potíže s přebytky jako u jiných zelenin.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.103 (?), 28.7.2022 9:17
Milane, tak to je mi líto, že ti okurky nevyšly. Ale jednou vyjde to a jindy něco jiného. Ani já je už dávno nezavařuju, to je jednodušší si je koupit v Německu nebo Rakousku. Sklízíme je a konzumujeme syrové nebo na salát. Připadne mi tenhle způsob pěstování jistější, než pěstování roubovaných okurek ve skleníku, kde už je pravidelně touto dobou likvidovaly svilušky. Především ta polní okurka Perseus není vůbec špatná, sklízíme je ve velikosti okolo 20cm a semena jsem v obchodě vybral náhodně, nejlevnější hybrid, co tam měli. Mimochodem v důsledku letošních vysokjých teplot a minima srážek v současnosti jsem upustil od pozdních výsevů v tuto dobu. Nevysel jsem tedy žádnou karotku, červenou řepu, pekingské zelí, kadeřávek. A špičaté zelí mi taky v těch vedrech nejde, jak bych si přál. Zelí přeci jen chce nižší teploty a více vláhy z oblohy. Źádná zálivka konvemi nebo hadicí se nevyrovná dešťovým srážkám. Mám jen 9 kusů větších sazenic ukrytých pod sítí, které mám v úmyslu dopěstovat do pozdního podzimu. Zdraví Tě Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3244) - 208.138 (?), 28.7.2022 11:15
Waltře, ono to není zase až tak katastrofické. Na pláč je ještě čas. Murdoků mám pouze 5 a už jsem je musel odkrýt, takže uvidíme, co bude. Ale hezky mi vyšlo jarní zelí Unikát pod netkankou, mám i dva druhy letního zelí, jak jsem se snažil to zelí rozložit v čase. Nakládat zelí nechci, stejně jako okurky. Téměř všechno konzervované zelí mi zbylo z loňska.
Tady tedy není taky zrovna mokro, ale kupodivu jsou ty deště celkem pravidelné a dostatečně vydatné. Zalévat se musí, ale tam nahoře je přeci jen chladněji, takže ani tráva není moc vyprahlá. Ale taky nebudu nic vysévat, hlavně proto, že už/ještě nemám kam. Záhon po česneku je už obsazen řízky rajčat. A brambory teprve vykopu o víkendu. Měj se.
Milan
Omlouvám se broskvoňářům za totální vybočení z tématu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.142 (?), 27.7.2022 12:05
U mne se osvědčil ten řez v pozdním létě, proto to tak dělám, možná záleží i na poloze. Plody pak důkladně protrhávám cca ve velikosti ořechu. Letos je díky mrazíkům plodů málo (někdo nemá vůbec), u mne jich je také poskrovnu. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.252 (?), 1.8.2022 20:12
Děkuji vám všem za rady a názory, takže po zastřižení na čtyri výhony nasazene broskve na jaře, zastřihnu nové přírustky na 10až 12 oček asi v srpnu.A dále přistí rok zase skrátim.Chci vytvořit peknou korunku.U minulé broskve jsem stríhala před kvetem, ale z neznalosti pozde, proto se mi postupne strom vyholoval.Jitka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.36 (?), 1.8.2022 20:34
nejdříve koncem srpna. Walter
|
|
 |