Ohenry, Guglielmina, Fairtime - velmi pozdni broskvone



Stránky: 1,  2,  3,  4   
Tomas75 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (50) - 233.158 (?) 
2.9.2015 0:26, zobrazeno: 33272x

Dobry den pratele ovocnari,

po mesici aktualizuji informaci ohledne techto velmi pozdnich odrud v nasich podminkach CR. Mame 1.9.2015 a na me zahrade aktualne dozrava CRESTHAVEN (+ 30 Redhaven).

Ted zacina byt zajimavy pokus s pozdnimi broskvemi dovezenymi predloni z Italie : Ohenry (+ 45 Redhaven), Guglielmina (+60 Redhaven) a Fairtime (+70 Redhaven). Zatim vsechny tvrde, nicmene vsechny se za poslednich 14 dni zacinaji nalevat co do velikosti a i do barvy.  Budu dale informovat ohledne vhodnosti a moznosti dozrani v nasich podminkach. Zatim aktualni fota z dnesniho dne.

Tomas

Cresthaven
Cresthaven
Ohenry
Ohenry
Guglielmina
Guglielmina
Fairtime
Fairtime
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Pavel_CZ - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (254) - 242.214 (?), 2.9.2015 12:58

Diky za informace, ja uz mam Cresthaven skoro snezeny. Hodne me to zajima, protoze jsem tu na foru zatim zadne informace nenasel a zrovna Fairtime a O'Henry chci na podzim koupit. Nekde jsem slysel, ze by v nasich podminkach mely vsechny dozrat. Tesim se na dalsi informace, Tomasi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 5.9.2015 14:46

Plod odrůdy O´Henry byl ještě nedávno celý zelený a tvrdý. Nyní nepatrně vybarvuje, ale samozřejmě zůstává tvrdý jako kámen. Velmi pozdní broskve by se určitě hodily, ale musí mít také nějakou slušnou kvalitu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Tomas75 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (50) - 37.15 (?), 14.9.2015 10:47

Dobry den pratele ovocnari,

po tydnu posilam aktualizaci stavu pozdnich broskvoni. V mezicase jsem dohledal presnejsi casy dozravani vsech 3 odrud:

Ohenry: + 45 po RH, 

Guglielmina: + 57 po RH

Fairtime: + 67 po RH

jinak o tomto vikendu sam od sebe pada ze stromu cresthaven, staci mirny vetrik - takze absolutni zralost.

Ohenry: barva pekna, velikost taktez, minimalni naznak meknuti na pomak

Guglielmina: zabarveni taktez pekne, velikost plna, na pomak o neco malo mekci nez Ohenry, ale take jeste nezrala i kdyz na zaklade ochutnavky jednoho spadleho plodu je jeditelna, ale ten pozitek z vyzrale broskvove chuti chybi, nicmene jako jedina uz prijemne voni po broskvich

Fairtime: barva pekna, tvrda jak kamen, zatim nezrala

chtelo by to jeste par dni babiho leta jak bylo ted o vikendu. Mam otazku na zkusene pestitele. Chut broskve dela teplo a slunicko rekneme tesne kolem dozrani, nebo staci kdyz je teplo treba na konci srpna a zacatku zari a i kdyz je pak podmraceno a podzimno rekneme do konce zari tak broskev bude mit dobrou chut? 

Tomas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Tomas75 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (50) - 3.194 (?), 19.9.2015 11:48

Dobry den pratele ovocnari,

poslednich par peknych dni babiho leta pomohlo dozravani, takze jsem neodolal a vcera utrhl prvni plod z broskve odrudy Guglielmina (RH + 57) ktery se mi jevil jako nejzralejsi. Velikost, barva, vune i mekkost na pomak - vse ma paramery zrale broskve. Po rozkrojeni sla pomerne dobre od pecky, nicmene uz pri rozkrajovani jsem zaznamenal ze zralost jeste rohodne neni 100%, v lete bych rekl ze to je tak cca jeste tyden do plne zralosti. Ted v zari zatim nemam odhad. Nicmene chut nas zajima nejvice. podle meho nazoru to zatim nebyla chut uplne a dobre vyzrale broskve. Chybela sladkost a stavnatost. Prirovnal bych to zatim chuti k broskvim koupenym v obchode. Od broskve z vlastniho stromku preci jen ocekavame o neco vice. manzelce sice chutnala, ale ja verim ze behem dalsiho tydne jeste ta chut dojde - abych mohl potvrdit ze i pozdni broskve (+ 60 po RH) jsou schopny dozrat. Uvidime.

OHenry - tam mam zatim jen pet plodu tak nechci predcasne experimentovat, ale vcera jsem nasel pod stromem jeden upadnuty plod nahnily po kousnuti vosou. Vybarveny, mekky, bohuzel z jedne strany nahnily. Nicmene nez sel do popelnice tak jsem ze zvedavosti nakousl z druhe strany a chut vyborna, sladka, plne vyzrala, sladsi nez CRESTHAVEN. Douho jsem ji citil na jazyku. Nicmene s ochutnanim zbyvajicih plodu zatim jeste vyckam do nedele, takze az pak dam informaci. Ale na zaklade jednoho kousnuti do spadleho z casti nahnileho plodu jsem optimista. Vypada to ze Ohenry (+45 RH) je schopen plne dozrat i v mojich podminkach (295 m.n.m., Berounsko, celodenne osluneny jizni svah) kolem poloviny zari a ma vytecnou chut - ale potvrdim finalne az v dalsim prispevku. 

a nadejne zatim vypada i nejpozdnejsi Fairtime (+67 po RH) Behem tohoto tydne hodne popojela, plody se nalily do konecne velikosti, ziskaly plnou broskvovou barvu a zacinaji zcela jemne zamekat na dotek a bohuzel tedy se na nich uz objevily i prvni zakusy od vos. Dle meho tak 14 dni do zralosti (v lete, ted nemam odhad). 

Pekny den 

Tomas 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 196.17 (?), 19.9.2015 22:04

Jediný plod O´Henry byl také poškozen hmyzem a částečně chycený hnilobou. Protože byl už mírně měkký, tak jsem ho rovněž z druhé strany chutnal. Byl málo sladký a málo aromatický, takže "letěl za psem". Ovšem lepší než se v tuto dobu dívat na již prázdný stromek Cresthavenu. Na Cresthaven ale rozhodně neměl ani náhodou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Tomas75 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (50) - 3.194 (?), 19.9.2015 23:20

Dobry den Petre,

cresthaven je chutova stalice. Sice musim konstatovat ze mi o neco vice chutna Spring Lady, ale na Cresthaven take nedam dopustit. Chut Ohenry jeste potvrdim zitra. Mam maly stromek s peti plody a tak nechci sklizen uspechat. Zitra utrhnu ten ktery se mi bude zdat nejzralejsi a poslu foto a popisu chut. To bude plod primo ze stromu. Ten spadly a nahnily nic nevypovida... hniloba muze zkreslit chut i o neco urychlit mekkost a tedy pocit zralosti. Jinak ale zcela souhlasim, ze lepsi mit v zari broskve alespon prumerne chuti nez koukat na prazdny stromek cresthavenu. Nakonec 90% naroda zna chut broskve jen z podtrzenych a umele dozravanych plodu v Kauflandu a jak si na nich posmakovava:)

Spise premyslim zda tento extremne teply rok nemuze cely proces uzravani pozdnich broskvoni nejak zkreslit oproti normalu. Teplo bylo letos skutecne extremni. Na druhou stranu ale Cresthaven mi nijak drive neuzral. Uzral jak podle ucebnice na prelomu srpna a zari. Tak mozna i pres extremni teplo nebylo dozrani broskvi nijak moc urychleno. 

Tomas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 196.17 (?), 20.9.2015 12:32

Já jsem, pane Tomáši, taky překvapen. Až tak by mně nevadilo, že broskve zrály v běžném termínu, ale domníval jsem se, že v tropickém klimatu budou mít všechny plody excelentní chuť, což se vůbec nepotvrdilo. U celočervených odrůd zase včely, vosy a sršáni prakticky všechny plody rozpíchajó ještě nezralé. Přesně jako v písničce: Běží liška k Táboru, nese pytel zázvoru, ježek za ní utíká, že ji pytel r o z p í c h á frown

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Tomas75 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (50) - 3.194 (?), 19.9.2015 23:07

Dobry den Stando,

myslim ze Ohenry se da koupit i ve skolkach v CR, nicmene pozdnejsi broskve uz nikoliv. Ja vse kupoval v italske skolce.

na podzim 2013. Vyhodou je ze se tam da platit pres Paypal, maji stranky v anglictine a hlavne posilaji do CR za celkem rozumne penize - cca 40 eur. Cely nakup (kupoval jsme jeste granatovy jablka. mandli TUONO a tomely) probehl bez problemu. 

Nicmene protoze rad experimentuji a hledam takovy rekneme netradicni sortiment ovocnych stromku tak mne v mezicase opravdu zaujala tato skolka - vyber broskvoni veliky (photo catalogue - ancient fruit - peaches), hromada opravdu netradicnich odrud, stranky v anglictine a take posilaji do cele Evropy. Akorat se mi zatim zda ze to teprve chystaji cele ke spusteni, takze az si budu vybirat a objednavat priste - tak zkusim tuhle skolku. Pockam si az to spusti:)

Ocka bych mohl samozrejme nabidnout, ale na oplatku bych rad ocka opravdu velmi rannych broskvoni. nejlepe - 35 pred RH a vice. Nejrannejsi mam aktualne Spring Lady, nicmene jsem presvedcen ze v nasich podminkach muze dozrat i broskev jeste rannejsi - Bordo, Francoise, Rich May, Maycrest, Pulchra, Sugar time, Sagittaria: Bordo’, new yellow-flesh early peach

To by byly broskve teoreticky jeste o cca 14 dni drive nez Spring Lady. Bohuzel nemohu tyto kultivary nikde sehnat. Nemluvim o CR, ale ani v Italii nebo jinde v Evrope. Tak pokud by jste cirou nahodou nektery z techto kultivaru vlastnil, tak Vam dovezu ocka tech pozdnich az pred Vase dvere a jeste doplatim:)

Pekny den

Tomas 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 20.9.2015 1:25

Bohužel. ranější broskvoně než Favorita Moretini 3 už na zahradě nemám. Jednak nejsem přízvivcem bělomasých odrůd neodlučitelných od pecky a náchylných k pukání pecky a dále mi na Rich May a Maycrest vadila nepravidelná plodnost daná častým namrzáním v květu.

O´Henry (ani Symphonii®) si pořizovat nebudu, protože mám vlastní odrůdu se stejnou dobou zrání a vyššími jakostními vlastnostmi. Avšak také lákavé na nejpozdnějších broskvích je, že mají dosti dlouhou periodu od sklizňové zralosti po konec konzumní zralosti. Některé při správné teplotě a vlhkosti vydrží více než 10 dní (v ochranné atmosféře déle).

Láká mne sehnat a vyzkoušet jednu z nejpozdnějších španělských odrůd s jménem Tardibelle.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika