Kadeřavost broskvoní - vše co potřebujete vědět



Stránky: 1,  2   
david442 - (8) - 154.131 (?) 
20.5.2015 17:07, zobrazeno: 14749x
Zdravím, prosím o ujasnění problému kadeřavosti broskvoní. Mám následující jednoduché dotazy: 1. Je kadeřavost přenosná z jedné broskve na jinou? 2. Pomůže broskvoni otrhání postižených listů, nebo to nemá žádný vliv? Můžou se nové listy rovněž nakazit kadeřavostí nebo je to pouze na začátku pučení? 3. Může kadeřavost broskvoň zničit? 4. Postřiky jsou dle mého názoru k ničemu - jsou to jedy a slyšel jsem že nejsou 100% účinné, navíc to stojí nemalé peníze. Jaký je Váš názor? 5. Také jsem slyšel, že může pomoci pěstovat pod broskví česněk, případně jinou zeleninu. Máte někdo zkušenosti? 6. Případně nějaká jiná zaručená rada, kromě postřiků? Myslím, že Vaše rady mohou pomoci spoustě pěstitelů broskvoní. Rád bych slyšel názory co nejvíce lidí, tak se nebojte přispět. děkuji David
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
zden1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (114) - 196.223 (?), 20.5.2015 20:59

1. Kdyby nebyla přenosná nemohla by se dál šířit.
2. Záleží v jakém je to rozsahu, některé listy nejsou napadeny celé a částečně plní svoji funkci.
3. Ano
4. Na kadeřavost se používají převážně postřiky s obsahem mědi, které mají nepatrnou toxicitu a běžně se používají v biozemědělství. Jsou relativně levné. 100% není nic, ale když aplikujete ve správném termínu tak několik kadeřavých listů nevadí. 
5. Na to bych se nespoléhal.
6. Údajně jsou odolnější bělomasé odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.18 (?), 20.5.2015 22:31

Davide, a vy sám, pečujete o nějakou broskvoň? S postřikem, či bez? A s jakými výsledky? Nebo jen máte pocit, že zodpovězení vašich otázek by mohlo pomoci ostatním?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 178.13 (?), 20.5.2015 23:03

Davide, pijete víno? A zajímal jste se někdy o to, jak často a čím se stříká? A slyšel jste někdy, že by se hrozny (na rozdíl od broskví)  před zpracováním omývaly?  Reaguji tím na Vaše prohlášení, jak jsou postřiky jedovaté. Prostě zkuste bez ošetření broskve pěstovat a uvidíte. Jinak je to jen rozpoutávání plané diskuze mezi pěstiteli a těmi, kteří   sice broskve nepěstují, ale vědí co dělají ti druzí špatně a jak by to měli dělat lépe. Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 94.99 (?), 21.5.2015 9:06

A slyšel jste někdy, že by se hrozny (na rozdíl od broskví)  před zpracováním omývaly?

Ano počul. Košer. Pred lisovanim musi byt obrata kazda bobulka, nesmie ostat ani listok ani kusok vetvicky ci stopky. Potom sa bobule umyvaju a az potom lisuju. Jedine co chyba k dokonalosti je zrenie v drevenych sudoch, co je bohuzial z koser hladiska zakazane. Rovnake pravidla platia aj pre destilaty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 213.126 (?), 21.5.2015 9:30

Jedna z metod by byla poručit dešti větru neboť teploty -15°c a +22°c tuto chorobu spolehlivě likvidují.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?), 21.5.2015 14:21

Ano počul. Košer. Pred lisovanim musi byt obrata kazda bobulka... Potom sa bobule umyvaju...

Naštěstí kosher vín se u nás mnoho neprodá a nevypije. Jen by mě zajímalo, v jakých sudech ortodoxní Židé kvasili víno před 1000 lety, když dřevo měli zakázané.
Docela upřímně Vám to nevěřím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 94.99 (?), 21.5.2015 14:37

existovala predsa keramika, sklo, kamen. V sucasnosti su to pozinkovane kade. Existuje vynimka ale sudy musia byt 3x dezinfikovane, horucou parou alebo ohnom takze dnes sa preto pouzivaju tie pozinkovane sudy. este perlicka, vynica nesmie byt mladsia ako 4r a kazdych 7r sa musi uroda nechat tak a nezberat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 21.5.2015 15:06

Ony ty kosher předpisy jsou složité a asi je málokdo zná, pokud není rabínem. Mně osobně by víno z pozinkovaného sudu asi nechutnalo myslím i kdyby bylo košer.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 194.106 (?), 21.5.2015 15:27

Jsem tady dobře ohledně kadeřavosti broskvoní?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika