Broskvoň Regina



Stránky: 1,  2   
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?) 
26.10.2012 21:04, zobrazeno: 13586x

Tak jsem zjístil, že Regina je Americká odrůda, která byla u nás registrována kolem roku 2005 firmou Lyvana.Co to je za firmu, která nemá ani www stránky, a proč jí takzvaně registrace leží ladem?Proč ji komerčně nemnoží?Nevíte kde by ji šlo sehnat?Nikde není chýru o ní, přitom je to velmi perspektívní odrůda.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 17.3.2013 16:25

Vůbec se nedivím panu rosti&slavíkovi, že má zálusk na broskvoň Reginu. Posuďte sami, jestli by jste tuto odrůdu nechtěli také. Recenze pochází, no samozřejmě od koho jiného, než od pana Tomáše Jana (viz.foto).
 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 18.3.2013 7:48

Haló, pane rosti&slavíku, kdepak jste? Čekal jsem, že vznesete námitku proti mému tvrzení o skvělé referenci na broskvoň Reginu. A měl by jste pravdu. Oproti Symphonii jsou deklarovány pouze středně velké plody. Snad to odrůda nahradí výbornou chutí, co myslíte? U Symphonie se občas psalo, že poskytuje kvalitní plody, ale chuť se vždy uváděla jen jako dobrá. David však o ní píše v tomto smyslu pochvalně. Také pan Tomáš Jan píše u odrůdy Regina pouze o střední plodnosti. Ovšem otázkou je, co si pod tím máme představit. Pokud by to spočívalo jen v tom, že se odrůda nemusí později protrhávat, tak bych se vůbec nezlobil. Právě naopak. Ale to by se spíše napsalo, že odrůda nepřeplozuje, to je asi to správné, "kouzelné" slůvko pro tuto vlastnost, co říkáte, pane rosti&slavíku?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 18.3.2013 9:38

Určitě má Regína skvělé reference, ba právě takovou hledám, a už jsem našel případnou náhradu.Mohla by to být Princess.

Menší plody Regíny jsou z mého pohledu spíše výhodou, než naopak, protože budou lehčí, nebudou náchylné k propadu.A jak jistě pane Petře víte, už raději preferuju odrůdy, které mají menší plody, protože je tady předpoklad, že jejich chutě budou koncentrovanější.Asi málokterý velký plod může toto nabídnout-jen hory masa, plnou pususurprise,že by se jeden zadusil.Menších, ale vyrovnaných plodů vysoké kvality si člověk více váží, i přes větší poddíl pecky.Taky střední plodnost bude jistě taky předností, bez nutnosti probírky, a rizika zhoršené kvality plodů při vynechání probírky.Zdálo by se,že strom který plodí menší ovoce bude přeplozovat,ale asi to u Reginy pravda nebude,což je potěšující.

Jen to nasazování květu za polovinou výhonu mě trochu straší, protože mám raději dobře ostříhaný, kompaktní tvar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 18.3.2013 12:40

Milý pane rosti&slavíku. Pokud máte na mysli odrůdu s názvem Diamond Princess, tak ta pochází z Kalifornie a údajně není pro zdejší podmínky dostatečně vyzkoušena. Ale i kdyby byla, tak mě už to hraní na schovávanou například se Zeigerovými odrůdami, o kterých se začalo psát už před mnoha lety, jak jsou pro zdejší podmínky perspektivní (Royal Glory, Royal Gem, Spring Lady, Springbelle atd.) a zatím se sem protlačil upoceně a s vypětím všech sil pouze Springcrest, který už je, jak se píše, ale dávno překonaný. Místo těchto odrůd se na trh chrlí odrůdy s českými názvy, které ale pochází s křížení zastaralých odrůd řady "heaven". Doplněné jsou odrůdami typu Inka, Flamin Fury a spol. Rád dám těmto odrůdám kladné reference, ale proč se sem dostala tak maximálně ta Symphonie, která je sice z jiné dílny, ale začalo se o ní mluvit současně s těmito odrůdami, o které se uvádí, že se mimo teplých oblastí u ní zhoršuje kvalita plodů. To nemusí být pravda. Otázka je, s čím v této oblasti a s čím není kdo spokojen. Dostat ale z nějaké odrůdy pořádnou broskvovou chuť není vůbec samozřejmé. A vidíte sám, pane rosti&slavíku, že třeba jen sehnat takovou Reginu není snadné. A co teprve tu Diamond Princess, o té si můžete nechat do příštích let zřejmě jen zdát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 40.135 (?), 18.3.2013 12:54

Zdravím, důvod proč tu nejsou zaigerovy odrůdy je jasný-myslím že hlavně licence. ty jsou podle odrůd různě vysoké a naše školky nemají licenční smlouvy.Náš broskvový sortiment je až na výjimky zastaralý, taky proto, že sadaři do broskví moc nejdou kvůli dovozu. Výjimkou je Royal Glory, jež se dala relativně sehnat. david

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 18.3.2013 12:56

V Limabachu sa da borskyna PRINCESS® kupit, no bez predmena Diamond.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 18.3.2013 14:44

Ano tam jsem ji našel taky já, ale mají tam hrozně draho.Pokud se ovšem nejedná o víceročné výpěstky, což by mnozí ocenili.V takovém případě by se vůbec o předraženosti nejednalo.Protože takové víceleté stromky by ušetřily mnoho času, peněz,nervů, a v zimě by byly odolnější.Jsou tam i jiné zajimavé ovocné druhy, odrůdy.Kromě broskvoní i slivoně.Hlaste se ti, kdo takové drahé stromky už kupoval od nich.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 18.3.2013 15:18

A proč jste, pane rosti&slavíku, nešel do té Symphonie, jestli se můžu zeptat? To je přece také dost přítažlivá odrůda. Dal jste přednost raději Suncrestu, pokud se nepletu. Tam ten důvod chápu. Ale co ta Symphonie? Zvlášť když jí dělali takovou reklamu ve Fytosu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 18.3.2013 15:36

Když bych se chtěl odpovědi vyhnout, tak bych řekl-"aby mohlo něco vyhrát, muselo jiné prohrát.Nemám tolik místa, abych si mohl dovolit více pro mě nejistých pozdních odrůd, ale s tou Suncrest jsem to risknul na základě její recencí, taky slabšímu růstu, a údajně výborné chuti.Najděte si vlákno broskvoň-jakou, tam jsem se zpočátku asi před čtyřmi léty, když jsem si chtěl pořídit asi tři kusy broskvoní dotazoval i na Suncrest.Takže dnes, když už budu mít osum stromků jsem na ní nezapomněl,kruh se uzavřel, a já ji přece  koupil.

Symphonii bych chtěl taky, ale nemůžu mít všechno, budu to řešit očkama.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika