Broskvoň Berounsko



host - 37.43 (?)
30.5.2018 22:16

Tak to byl můj druhý a pravděpodobně poslední nákup v zahradnictví Spomyšl a ani jednou se netrefili do objednávky.   Naďa

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 208.228 (?), 28.5.2018 16:24, zobrazeno: 3952x
Jasně je tu miliarda otázek jaký broskvoně to přiblblejch oblastí, jenže se zeptám znova. Chlapci, ovocnáři, máte nějakou fakt nejlepší broskvoň do oblasti kolem 400 m.n.m., která nebývá napadána nemocemi, bude alespoň něco plodit a nebudou jí pukat plody?(a samozdřejmě bude se dát jíst a nebude chutnat jako šišky) A když už něco takovýho najdete kdy vysadit? Jednou pišou zásadně na jaře kvůli mrazům jinde na podzim kvůli vláze. Jabloně i hrušně sázim s úspěchem klasicky na podzim u těhle změkčilejch stromů, ale nevím. A ještě kdyby se tu naskytl odborník na hrušně... loni jsem si přinesla s novou hrušní i rez teď po asi 2 aplikací Dithane, se stejně objevila Co teď? Již tam jsou dvě malé hrušky a nechci aby byly jako někde v Černobylu takže jak se rzi zbavit ekologicky?
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 28.5.2018 17:18

1. Kdyby bylo počasí každoročně jako letos, půjdou tam všechny broskvoně.
2. Mým favoritem je Favorita Morettini 3
3. U broskvoní (jako jediných) preferuji jarní výsadbu.
4. Rez vyžaduje mezihostitele, takže se sazenicí jste ji asi nepřinesl. Jak se jí lze zbavit a ještě k tomu ekologicky, to nevím. Nejlépe vykácet všechny jalovce v okolí. Nebo se s ní naučit žít. Ne vždy působí kalamitní škody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Valtík - (8) - 168.18 (?), 28.5.2018 23:25

Pěstujte Redhaven. Je nejrozšířenější, asi i nejdostupnější. Plody nepukají, to je problém velmi raných odrůd. Plody nejsou napadené strupovitostí, to je problém u pozdních odrůd. Má zvonkovitý typ květu, který je v mrazu odolnější, než miskovitý. Jednoznačně preferuji jarní výsadbu. Rez hrušňovou na hruškách jsem nikdy neřešil. Boj proti ní je problematický, ale úrodu nezničí. Větší obavy mám z úspěšně se rozšiřující plodomorky hruškové.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 37.43 (?), 30.5.2018 17:56

Mám 2 staré broskve Redhaven v Praze (přes 30 let) a kromě kadeřavosti na ně nedám dopustit. Rodí spolehlivě chutné broskve. Letos protrhávám plody, je jich moc. Kdysi jsem tím přišla o hlavní větev, která se ohnula a pod tíhou plodů praskla. Plody už mám ve velikosti vlašských ořechů. Zalévám a hnojím, letos jsem hodně prořezávala.

Na podzim jsem si koupila čtvrtkmen Early Redhaven, pečlivě ho na zimu svázala, navlékla 3 igelitové pytle kvůli výšce, svázala je a nakopčila zem ke kmeni. Odkryla jsem ho v únoru, když bylo teplo, ale znovu jsem ho zabalila v následujících mrazech. Na jaře jsem ho ostříhala na 2 pupeny a krásně roste. Z důvodu nedostatku místa na zahrádce to bude volný tvar s terminálem nebo vřeteno. Má 2 metry a terminál dorůstá. Dokonce měl 2 květy, které spadly. Riskovala jsem sázení na podzim z důvodu většího výběru a aby měl náskok v zakořenění. 

Mám dotaz pro odborníky. Neprodali mi jinou odrůdu, když květy byly miskovité a Redhaven je má zvonkovité? Je to raná mutace Redhavenu. Snad to zjistím příští rok, až zaplodí.

Naďa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 30.5.2018 19:11

Prodali Vám něco jiného, Early-Redhaven má květy zvonkovité.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 37.43 (?), 30.5.2018 22:16

Tak to byl můj druhý a pravděpodobně poslední nákup v zahradnictví Spomyšl a ani jednou se netrefili do objednávky.   Naďa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Tomas75 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (50) - 4.50 (?), 3.6.2018 11:39

pestitelko broskvoni, jsem z berounska - Zahořany u Kralova Dvora, 300 m.n.m, jizni svah. Broskve mi jdou velice dobre, skoro nejlepe ze vsech ovocnych stromu. problem jsou akorat jarni mraziky ktere dokazoou celou urodu spolehlive znicit, ale pokud se jarnim mrazikum vyhnete, pak mate siroky vyber. Ja pestuji (v zavislostti na dobe dozravani tyto odrudy) : FRANCOISE (zraje jako prvni), SPRING LADY, KRASAVA, LEE ROYAL, CRESTHAVEN, OHENRY, GUGLIELMINA, FAIRTIME (velmi pozdni u te uz je problem s radnym dozranim). Pokud to takto natahnete, tak budete mit broskve od konce cervna  (FRANCOISE)  do konce zari / uplneho zacatku rijna (FAIRTIME). A to uz se pocita. K tomu jsem loni pridal jeste nektere dalsi nove roubovane odrudy, ktere letos budou mit prvnich par plodu, taze pak mohu poreferovat. V podstate jedinym postrikem ktery na broskve aplikuji je 1 x podzimni kaderavost a 1 x jarni kaderavost. Tem se nevyhnete ani Vy.  Tot vse. Nic jineho neni potreba. Takze docela ekologicke ovoce. Moniliozu, mery... neresim (tlak je zatim minimalni), proti vosam v lete pytlickuju do pytliku z organzy. Pokud bude tento teply raz pocasi i nadale pokracovat a ochranite pred jarnim mrazem (zakryti, svicky), budete mit stromky obsypane. Kvuli tem jarnim mrazum  doporucuji od zacatku  pestovat na malo rostouci podnozy at vam jdou lehce prehodit zakryvaci plachtou. 

Tomas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika