Bílá plíseň na plodech



onry - (14) - 136.70 (?) 
27.5.2009 1:07, zobrazeno: 12554x

Poraďte prosím.Letos jsem si dal záležet a stříkal jsem proti kadeřavosti listů a teď jsem zjistil jinačí pohromu, že na plodech nejprve nektarinky a teď i normální broskve roste povlak bílé plísně, jde setřít, ale některé plody už podním sesychají a opadávají Šíří se to strašně rychle po jinak zdravých plodech.Stromky rostou v polouzavřeném prostoru včelína, kde není takový průvan, ale už měsíc tu pořádně nepršelo.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 122.179 (?), 27.5.2009 6:16

Příčina asi bude v polouzavřeném prostoru, patrně máte zahuštěné nevzdušné korunky.Zkuste prosvětlit hustotu řezem a použijte něco proti padlí (BAYLETON, HATTRICK). AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
onry - (14) - 136.70 (?), 27.5.2009 7:49

Koruny jsou právě oproti jiným roků vzdušné (dokonce jsem i prolamoval letošní výhony co šly dovnitř koruny) Problém bude asi ten prostor.Jiné roky tam broskve jen vzkvétají, letos je extrém bez srážek a větru.Ale na padlí jsem si to tak říkal- stříkl jsem to zárveň s jabloněma ( Discus+Delan+Mospilan )

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 96.1 (?), 27.5.2009 23:32

Dobrý den,

jako bych váš příspěvek psala já - úplně stejný problém - na nektarince (přesně jako máte vy, takové nafialovělé plody) se začala dělat plíseň, která se šíří dost rychle na ostatní plody. Letos jsme stříkali úspěšně proti kudrnatosti a teď tohle. Když to tak čtu, myslím, že nám to způsobili zemědělci, vloni jsme měli na poli vzdáleném 50m brambory, letos jsou tam zas. Na daslších www stránkách jsem se dočetla, že plíseň bramborová napadá rajčata i broskvoně... Budu moci pak plody konzumovat (pokud je nyní v květnu postříkám proti plísni jak se píše výše) nebo je to boj s větrnými mlýny?

Děkuji zkušenějším za odpověď.  Martina B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 122.179 (?), 28.5.2009 0:12

Martino, život nám všem skýtá překvapení, že se všichni v určitých momentech cítíme jako nováčci.I když je nám třeba 70.Změna klimatického prostředí vytváří nové problémy, které budeme muset společně řešit.Jsme přece jen na společné lodi, kde platilo a platit asi bude: "Všichni za jednoho, jeden za všechny! A bez nouzového úniku!" AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 53.50 (?), 28.5.2009 9:10

Při jakémkoliv postřiku je důležitá vždy ochranná lhůta-uvedená u každého přípravku- a doba sklizně. Např. ochraná lhůta postřiku xyz je 28 dnů, nektarinky mi dozrávají začátkem srpna, teď je konec května, můžu bez obavy nyní postříkat postřikem xyz. Pokud s ním budu chtít postříkat třešně, které zrají za 14 dnů, už stříkat NEBUDU, protože doba zrání u třešní je kratší než ochranná lhůta po postřiku. Záměrně jsem to napsala tak "polopaticky", snad to je srozumitelné. Přeju hodně úspěchu v zastavení choroby. M.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 96.1 (?), 28.5.2009 22:31

Děkuji moc za bezva vysvětlení :)  Zbavila jste mě rychle obavy z chemie - sice bych se po prostudování návodů několika postřiků k tomuto závěru zřejmě dopracovala, ale takto to bylo mnohem příjemnější, díky za Vaši ochotu. I když si dovolím o sobě říci, že jsem celkem chytrá,  mám ráda jasné a srozumitelné návody, na tom není nic špatného. 

A ještě dotázek - když vidím, že to tu někdo čte.)) - mám úplně stejnou nektarinku (barva plodů až temně fialová), jako je na obrázcích nahoře. Stromek jsem koupila u Starkla jako Broskvoň RedHaven, cedulka na ní ještě stále visí - jaké bylo moje překvapení, když hned 2. rok vyrostly nechlupaté plody - nevím tedy, jakou mám vlastně odrůdu. Snažila jsem se podle obrázků a popisu odrůdy něco najít na internetu, nejvíce by to sedělo na Tenu (bujný růst, tmavá slupka plodů...), jakou má podnož ani raději vědět nechci. Nakonec jsme spokojení, ačkoliv bychom mohjli reklamovat, bylo nám líto ji vyrýt a zahubit, už je prostě naše. Nevědě by někdo tedy název odrůdy?

Děkuji Martina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 16.6.2009 22:41

Paní Martino B. S plísní bramborovou mám mnohé zkušenosti jak na bramborách, tak na rajčatech. Nikdy jsem však neviděl, ani neslyšel o plísni bramboru na broskvi. Ani na internetu není všechno na sto procent. Takže brambory za plotem by vašim broskvím neměly vadit. My pěstujeme brambory v těsné blízkosti broskví a nic. Pročítejte zde vícero odpovědí a pak si uděláte svůj úsudek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 16.6.2009 22:51

Plíseň bramborová, co vím, napadá i další lilkovité rostliny, ale o napadení broskví jsem taky neslyšel.
   Co se týče hladké broskve od Starkla, pokud nejde o podnož - což byste poznala podle chybějících známek očkování - půjde nejspíš o nektarinku, kterou ve stejné době zahradnictví prodávalo a za ni Vám Redhaven zaměnilo. Koukněte do katalogu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika