Inu broskve lze pěstovat i tímto extensivní mzpůsobem, za předpokladu že jednou cca za 5 let uděláte větší zmlazovací zákrok a vypěstujete novou korunu. Pokud to neuděláte budete mít během pár let to, o čem píše pan Mimmo, tedy koště... Ideální samozřejmě je dělat každoroční zákrok na základě nějaké té biologické logiky. Tím že broskvon plodí striktně na jednoletém dřevě je pro každoroční řez biologické opodstatnění narzdíl třeba od jabloní, hrušní, nebo peckovin s výjimkou některých odrůd višní... Broskev bez řezu má sklon k až extrémnímu přeplozování a tedy rychlejšímu stárnutí a samozřejmě k přesunu plodnosti do vyšších sfér a následkem menších a menších přírůstku k postupnému snižování úrody. Tím že to je druh extrémně rychlého vývoje je pro ně kvalitní řez jednozněčně nejzásadnější z našich ovocných druhů.. Neřezaná broskvon se může dožít třeba i jen 10 let, ošetřovaná kvalitním řezem podle mě klidně i jedno století...
To že vaše broskve netrpí kadeřavostí má isto souvislost s tím, že se jedná o bělomasý semenáč, který je přirozeně odolnější, taky tu mám několik takových stromků.. Kvalitním řezem a probírkou můžete ovšem kvalitu i kvantitu úrody výrazně zvýšit a ještě přispějete k lepší kondici vašich stromů...
Ing.Fidla